Τρίτη 6 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΥΠΕΞ
Προτροπή για στρατιωτικό πραξικόπημα στη Βενεζουέλα

Την πολιτική επέμβασης στις υποθέσεις των άλλων χωρών, στο όνομα των «αξιών της ελευθερίας και της δημοκρατίας», εξέφρασε για άλλη μια φορά ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία στην περιοχή της Λατινικής Αμερικής, που ξεκίνησε στις αρχές του μήνα από το Μεξικό και περιλαμβάνει την Αργεντινή, το Περού, την Κολομβία και την Τζαμάικα. Κύριος στόχος του Τίλερσον, όπως τονίστηκε, είναι να εντείνει τις πιέσεις κατά της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης της Βενεζουέλας, του Νικολάς Μαδούρο, ενώ έχουν προαναγγελθεί προεδρικές εκλογές για το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Το πρόσχημα που χρησιμοποιεί είναι «η επιστροφή στη συνταγματική τάξη», ενώ από την Αργεντινή ανήγγειλε ότι εξετάζονται νέες κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα. Ωστόσο, παρά την εχθρική πολιτική, η Βενεζουέλα εξακολουθεί να εξάγει πετρέλαιο στις ΗΠΑ (είναι η τρίτη εξαγωγέας χώρα) και γι' αυτό εξετάζονται προσεκτικά τα επόμενα βήματα, καθώς μπορεί να επηρεάσουν ιδιαίτερα αρνητικά και τις αμερικανικές επιχειρήσεις. Πάντως, ο Τίλερσον συνομιλώντας την Κυριακή με τον Αργεντινό ομόλογό του, Χόρχε Φάουρ, σημείωσε με νόημα, αναφερόμενος στις κυρώσεις και τον αντίκτυπο στον πληθυσμό της Βενεζουέλας, ότι «θα ήταν ένα βήμα που θα επιτάχυνε το τέλος της κυβέρνησης Μαδούρο», και πρόσθεσε ότι «το να μην κάνουμε τίποτα θα ήταν επίσης σαν να ζητούσαμε από το λαό της Βενεζουέλας να συνεχίσει να υποφέρει για πολύ ακόμα». Το σήμα είχε δώσει ο Τίλερσον πριν από την έναρξη της περιοδείας του, όταν από το Τέξας μίλησε για την αξία του αναχρονιστικού «δόγματος Μονρόε» του 1863, που θεωρούσε τη Λατινική Αμερική κάτι σαν «πίσω αυλή» των ΗΠΑ, και επιπλέον σημείωσε: «Στην ιστορία της Βενεζουέλας και της Λατινικής Αμερικής ο στρατός είναι συχνά παράγοντας αλλαγής όταν τα πράγματα πάνε τόσο άσχημα και η ηγεσία δεν μπορεί να υπηρετεί το λαό».

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας αντέδρασε άμεσα στη νέα πρόκληση των ΗΠΑ καταγγέλλοντάς την με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, ενώ απηύθυνε κάλεσμα στους λαούς όλου του κόσμου «να καταδικάσουν την επιθετικότητα της ιμπεριαλιστικής κυβέρνησης του Ντ. Τραμπ ενάντια στη Βενεζουέλα και να υπερασπιστούν το δικαίωμα στην ανεξαρτησία, στη δημοκρατία και την ειρήνη».

Επίσης, και το υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας κατήγγειλε την επιθετικότητα των ΗΠΑ και την επίκληση του αναχρονιστικού δόγματος Μονρόε, που έστησε στη Λατινική Αμερική στρατιωτικές δικτατορίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ