Τρίτη 6 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
Ο Ερντογάν σε Ρώμη και Βατικανό

ΡΩΜΗ.--

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, ξεκίνησε την Κυριακή επίσημη επίσκεψη στην Ιταλία, όπου μέχρι και χτες το βράδυ αναμενόταν να έχει σειρά επαφών με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας, αλλά και ειδικές επαφές με μεγαλοστελέχη επιχειρηματικών κολοσσών.

Σε συνέντευξή του στη «Λα Στάμπα», ο Ερντογάν υποστήριξε ότι οι δυο χώρες πρέπει να «αποκαταστήσουν» την περίοδο ακμής στις σχέσεις τους, που ξεκίνησε όταν άρχισε η δική του θητεία στην τουρκική ηγεσία, σημειώνοντας ότι «η Ιταλία αποτελεί τον τρίτο σημαντικότερο εμπορικό μας εταίρο», ενώ «υπάρχουν δυνατότητες για περαιτέρω βελτίωση». Τόνισε ότι οι ιταλικές εταιρείες είναι στην 11η θέση όσων δραστηριοποιούνται στη χώρα του.

Αναφερόμενος στις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ, ο Ερντογάν σημείωσε ότι «περιμένουμε από την ΕΕ να καταργήσει τα τεχνικά εμπόδια (στην ενταξιακή πορεία της χώρας του) και να επιδείξει μια εποικοδομητική συμπεριφορά».

Το πρόγραμμα του Ερντογάν περιλαμβάνει και επίσημη επίσκεψη στο Βατικανό. Μάλιστα, ως βασικό θέμα της συνάντησης που είχε προγραμματιστεί με τον πάπα Φραγκίσκο, ο Τούρκος ηγέτης εμφάνιζε τις εξελίξεις στο Παλαιστινιακό, μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Ο Ερντογάν μίλησε για «κοινές πρωτοβουλίες» που η Αγκυρα θα επιδιώξει με το Βατικανό, για να «διατηρηθεί το στάτους κβο (στην Ιερουσαλήμ), να διασφαλιστεί ότι οι ιεροί τόποι θα παραμείνουν ανοιχτοί στις τρεις θρησκείες και θα προστατευτούν τα δικαιώματα των Παλαιστινίων...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ