Τρίτη 6 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Σχέδια για ανάπτυξη νέων πυρηνικών όπλων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Αποφασισμένες να προχωρήσουν στην ανάπτυξη νέων πυρηνικών όπλων «χαμηλής ισχύος», προκειμένου να αντιμετωπίσουν μελλοντικά ισχυρούς γεωπολιτικούς αντιπάλους όπως η Ρωσία και η Κίνα, δείχνουν οι ΗΠΑ, μετά τη δημοσιοποίηση του νέου πυρηνικού δόγματος από το Πεντάγωνο το βράδυ της περασμένης Παρασκευής.

Στην πολυσέλιδη έκθεση του Πενταγώνου αναφέρονται σχέδια για την πραγματοποίηση «σημαντικών επενδύσεων» στην κατασκευή σύγχρονων πυρηνικών όπλων, που θα μπορούν να εκτοξεύονται από υποβρύχια, αεροπλάνα ή και πολεμικά πλοία, προκειμένου να πραγματοποιούν «χειρουργικά χτυπήματα» σε βάρος αντιπάλων. Επικρίνεται επίσης η πολιτική των αμερικανικών κυβερνήσεων της τελευταίας 20ετίας, επειδή εκτιμάται πως «μείωσε κατά 85%» την δυνατότητα των ΗΠΑ να διαθέτουν «αποτρεπτικά» πυρηνικά όπλα, μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, ενώ οι γεωπολιτικοί αντίπαλοι της Ουάσιγκτον εξέλιξαν, το ίδιο διάστημα, τα δικά τους. Καταγράφονται επίσης σχέδια για την ευκολότερη χρήση τέτοιων σύγχρονων αμερικανικών πυρηνικών όπλων «χαμηλής ισχύος», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους λαούς όχι μόνο χωρών που θεωρούνται «αντίπαλοι» των αμερικανικών μονοπωλίων, αλλά και χωρών που διαθέτουν αμερικανικά πυρηνικά όπλα στα οπλοστάσιά τους, όπως σε ΝΑΤΟικές βάσεις στην Ιταλία, στην Τουρκία ή και στον Αραξο.

Τα αμερικανικά σχέδια προκάλεσαν διεθνώς ανησυχία.Στη Μόσχα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει ανησυχία για το ενδεχόμενο «αναπροσαρμογών» σε ορισμένα αμερικανικά υποβρύχια και συμβατικά βομβαρδιστικά ώστε να μπορούν να φέρουν και πυρηνικά όπλα, καλώντας τις ΗΠΑ να συνεχίσουν προσπάθειες «για την αναζήτηση αμοιβαίως αποδεκτών λύσεων» και την τήρηση της διεθνούς συμφωνίας START του 2011, η οποία καθορίζει τον αριθμό των πυρηνικών κεφαλών όλων των ειδών.

Στο Βερολίνο ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζ. Γκάμπριελ εκτίμησε ότι η απόφαση των ΗΠΑ δείχνει «ότι μπαίνουμε σε νέο σπιράλ πυρηνικών εξοπλισμών», ότι η Ευρώπη «ξαναγίνεται ευάλωτη, όπως στον Ψυχρό Πόλεμο». Κάλεσε έτσι τους Ευρωπαίους εταίρους να αναλάβουν «πρωτοβουλίες υπέρ του πυρηνικού αφοπλισμού».

Στην Κίνα, εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας κάλεσε τις ΗΠΑ να εγκαταλείψει «ψυχροπολεμική νοοτροπία» και να υιοθετήσει τις «παγκόσμιες τάσεις προς ειρήνη και ανάπτυξη».

Στο Ιράν, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μ. Τζ. Ζαρίφ, δήλωσε ότι το νέο πυρηνικό δόγμα των ΗΠΑ «φέρνει την ανθρωπότητα πιο κοντά στην εξόντωση» και συνιστά βήμα με στόχο την παραβίαση της διεθνούς «Συμφωνίας για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Οπλων» (NPT).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ετοιμασίες για επιστροφή αμερικανικών πυρηνικών όπλων (2023-09-02 00:00:00.0)
ΗΠΑ: Γαία πυρηνικά μειχθήτω! (2005-09-16 00:00:00.0)
Προς κατασκευή πυρηνικών νέας γενιάς! (2003-02-20 00:00:00.0)
«Φίλος» με προβιά λύκου (2002-03-31 00:00:00.0)
Κλιμάκωση στον ανταγωνισμό των πυρηνικών (2002-03-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ