Πέμπτη 8 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Χιλιάδες κενά στα σχολεία της χώρας

Τα κρατίδια προσπαθούν να καλύψουν τα κενά με συνταξιούχους εκπαιδευτικούς

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Το πρόβλημα της έλλειψης δασκάλων στη Γερμανία διογκώνεται και αναμένεται να κορυφωθεί μέσα στην επόμενη δεκαετία, όπως καταδεικνύει νέα έρευνα του ιδρύματος «Bertelsmann». Μέχρι το 2025 οι ελλείψεις δασκάλων στα δημοτικά σχολεία της χώρας θα ξεπεράσουν τις 35.000, ενώ σήμερα καταγράφονται 2.000 ελλείψεις. Αθροιστικά, οι ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό για τα επόμενα χρόνια ανέρχονται στις 105.000.

Στην ανάλυση του «Bertelsmann» υπολογίζονται πόσοι δάσκαλοι θα χρειάζονται μελλοντικά στα σχολεία και πόσοι θα αποφοιτήσουν τα επόμενα χρόνια από τις παιδαγωγικές σχολές. Οπως προκύπτει, ο αριθμός των αποφοίτων μετά βίας αρκεί για να καλύψει τις θέσεις των δασκάλων που πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν ή να σταματήσουν να εργάζονται για λόγους υγείας. Συγκεκριμένα: Μέχρι το 2025 θα συνταξιοδοτηθούν περίπου 60.000 δάσκαλοι, οι οποίοι και θα πρέπει να αντικατασταθούν. Την ίδια ώρα, θα αυξάνεται ο αριθμός των μαθητών και τα επόμενα 7 χρόνια θα είναι κατά 1 εκατ. μεγαλύτερος από τις προβλέψεις των υπουργείων. Λόγω της αύξησης στα δημοτικά θα χρειαστούν 26.000 νέοι δάσκαλοι. Για την επέκταση των ολοήμερων σχολείων θα χρειαστούν άλλοι 19.000.

Στην ισχυρή αυτή καπιταλιστική χώρα όχι μόνο δεν σχεδιάζονται οι ανάγκες και η κάλυψή τους από τις αντίστοιχες σχολές, αλλά επιπλέον η εκπαίδευση και η λειτουργία των σχολείων είναι στην ευθύνη των 16 ομόσπονδων κρατιδίων, ενισχύοντας τον κατακερματισμό και τις ανισότητες για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Το Αμβούργο, για παράδειγμα, σκοπεύει να βάλει δασκάλους να εργάζονται και αφού ξεπεράσουν το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης. Η Βάδη - Βυρτεμβέργη επιχειρεί ήδη να μεταπείσει συνταξιούχους δασκάλους να επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες. Την ίδια ώρα, τα κρατίδια ανταγωνίζονται να προσελκύσουν τους αποφοίτους των παιδαγωγικών σχολών, προσφέροντας περισσότερα χρήματα ή πιο γρήγορη μονιμοποίηση. Ωστόσο, αφού τόσο οι συνθήκες εργασίας των εκπαιδευτικών όσο και η ίδια η εκπαιδευτική διαδικασία προσαρμόζονται όλο και περισσότερο στις ανάγκες της αγοράς, τα αδιέξοδα μεγαλώνουν για δασκάλους αλλά και μαθητές...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ