Πέμπτη 8 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν νέες κυρώσεις κατά της Πιονγιάνγκ

Στην Ιαπωνία βρέθηκε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ

ΤΟΚΙΟ - ΣΕΟΥΛ.--

«Οι ΗΠΑ θα αποκαλύψουν σύντομα τον σκληρότερο και πιο επιθετικό γύρο οικονομικών κυρώσεων που έχουμε ανακοινώσει ποτέ για τη Βόρεια Κορέα - και θα συνεχίσουμε να απομονώνουμε τη Βόρεια Κορέα μέχρι να εγκαταλείψει για πάντα τα πυρηνικά και βαλλιστικά της προγράμματα». Τα παραπάνω τόνισε χτες από το Τόκιο ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, στο πλαίσιο επίσκεψης στην Ιαπωνία, η οποία θα καταλήξει στη Νότια Κορέα, όπου και θα είναι επικεφαλής της αμερικανικής αποστολής στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Πιόνγκτσανγκ (αρχίζουν αύριο).

Διεθνή και ιαπωνικά ΜΜΕ σημείωναν ότι η επίσκεψη Πενς στην περιοχή εντάσσεται στην προσπάθεια της Ουάσιγκτον να διασφαλίσει την παρουσία και το ρόλο της σε μια περιφέρεια όπου οι ανταγωνισμοί οξύνονται, δεδομένων και των φιλόδοξων σχεδιασμών άλλων ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων, με πρώτες την Κίνα και τη Ρωσία.

Πάντως, ενδεικτική των σύνθετων διεργασιών σε Ασία και Ειρηνικό ήταν η απάντηση του Πενς σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να συναντηθεί με τη βορειοκορεατική αντιπροσωπεία, που σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες» είπε ότι δεν έχει ζητήσει τέτοια συνάντηση, αλλά «θα δούμε τι θα γίνει».

Σύμφωνα με τους «Τάιμς της Ιαπωνίας», σε Κοινό Ανακοινωθέν των δύο πλευρών, μετά από συνάντηση του Πενς με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Αμπε, τονίζεται ότι η διεθνής κοινότητα «δεν πρέπει να πέσει στην παγίδα της "διπλωματίας του χαμόγελου" της Βόρειας Κορέας».

Η αδελφή του Ουν στη Ν. Κορέα

Στο μεταξύ, ενόψει της αυριανής έναρξης των 23ων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στη Νότια Κορέα, χτες έγινε γνωστό ότι την αποστολή της Βόρειας Κορέας θα συνοδεύσει και η 28χρονη αδελφή του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, Κιμ Γιο Γιονγκ, ανώτερο στέλεχος του κυβερνώντος Κόμματος των Εργατών.

Να σημειωθεί πάντως ότι η Κιμ Γιο Γιονγκ έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο με κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας που έχει συντάξει το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, και γι' αυτόν το λόγο ορισμένοι εμφανίζουν την άφιξή της στη Νότια Κορέα ως πιθανή αφορμή «ενόχλησης» της Ουάσιγκτον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ