Πέμπτη 8 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ - ΙΣΡΑΗΛ
Αγριεύει η κόντρα για ενεργειακούς ανταγωνισμούς

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Οι προετοιμασίες που έχουν ξεκινήσει εδώ και μήνες οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις μπροστά στην πιθανότητα εξαπόλυσης νέου πολέμου στο Λίβανο με κεντρικό στόχο την εξουδετέρωση της σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ», σε συνδυασμό με τα σχέδια ανέγερσης τείχους στη μεθόριο Ισραήλ - Λιβάνου και την αμφισβήτηση της λιβανέζικης ΑΟΖ, με φόντο τους σχεδιασμούς για την αξιοποίηση υποθαλάσσιων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, προκαλούν έντονες αντιδράσεις και ανησυχία στην ηγεσία του Λιβάνου.

Χτες βράδυ, συνεδρίασε εκτάκτως το Ανώτατο Συμβούλιο Αμυνας υπό την προεδρία του Λιβανέζου Προέδρου Μισέλ Αούν, διατάσσοντας το στρατό να αντιμετωπίσει το Ισραήλ σε περίπτωση που το τελευταίο τολμήσει να υλοποιήσει τα σχέδια για την ανέγερση τσιμεντένιου τείχους στα σύνορα αμφοτέρων πλευρών επειδή εντάσσεται σε ευρύτερο σχέδιο υφαρπαγής λιβανέζικου εδάφους. «Αυτό το τείχος εάν κτιστεί, θα θεωρηθεί επίθεση κατά του Λιβάνου» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της αποστολής κυανοκράνων του ΟΗΕ (UNIFIL) στα σύνορα Λιβάνου - Ισραήλ, Αντρέα Τενέντι, δήλωσε πως έχει ξεκινήσει εντατικές διαβουλεύσεις με Λιβανέζους και Ισραηλινούς αξιωματούχους, με στόχο την αποτροπή ενδεχόμενης σύγκρουσης και την εξεύρεση «κοινής λύσης». Ο Τενέντι, μιλώντας στο πρακτορείο ΑΡ από την έδρα της αποστολής κυανοκράνων στην πόλη Νακούρα του νοτίου Λιβάνου, προειδοποίησε ότι οποιεσδήποτε εργασίες επιχειρηθεί να γίνουν «κατά μήκος της Μπλε Γραμμής θα πρέπει να γίνουν σε συντονισμό με τη διοίκηση της UNIFIL, ώστε να αποτραπούν παρεξηγήσεις και αύξηση της έντασης». Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι το βράδυ της περασμένης Δευτέρας Λιβανέζοι και Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι ξεκίνησαν διαβουλεύσεις στα γραφεία της UNIFIL, με αφορμή τις προσπάθειες των Ισραηλινών για την ανέγερση τείχους στα σύνορα με το Λίβανο.

Την περασμένη βδομάδα, ο Ισραηλινός ακροδεξιός υπουργός Αμυνας Αβιγκντορ Λίμπερμαν απείλησε το Λίβανο με πόλεμο, απαιτώντας από τη λιβανέζικη κυβέρνηση να μην επιτρέψει σε ξένες πετρελαϊκές εταιρείες να προχωρήσουν τις έρευνες σε υποθαλάσσια κοιτάσματα, με το «επιχείρημα» ότι δεν ανήκουν στη λιβανέζικη αλλά στην ισραηλινή ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη εκμετάλλευσης). Οι δηλώσεις του Λίμπερμαν προκάλεσαν αγανάκτηση και στον Λιβανέζο πρωθυπουργό Σαάντ Χαρίρι και στην ηγεσία της «Χεζμπολάχ», χαρακτηρίζοντάς τες «κατάφωρη πρόκληση που ο Λίβανος απορρίπτει».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ