Τετάρτη 21 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΚΟΠΙΑΝΟ - ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Στις «μυλόπετρες» ευρύτερων ανταγωνισμών και παζαριών

Από την πρόσφατη παρουσίαση της Στρατηγικής της ΕΕ για τα Δ. Βαλκάνια
Από την πρόσφατη παρουσίαση της Στρατηγικής της ΕΕ για τα Δ. Βαλκάνια
Τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, είχε χτες ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας. Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, συζήτησαν για τις συνομιλίες σε σχέση με το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ, την προκλητική αεροναυτική δραστηριότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο και τις ευρωτουρκικές σχέσεις, καθώς και για την παρεμπόδιση των εργασιών του γεωτρύπανου στην κυπριακή ΑΟΖ από την Τουρκία. Κατά πληροφορίες, Αλ. Τσίπρας και Α. Μέρκελ θα συναντηθούν και στο περιθώριο των εργασιών της άτυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, την Παρασκευή.

Να σημειωθεί ότι η συνομιλία πραγματοποιήθηκε ενόψει και της σημερινής επίσκεψης του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζ. Ζάεφ στο Βερολίνο, και της συνάντησής του με τη Γερμανίδα καγκελάριο, η οποία στο πρόσφατο παρελθόν έχει εκφράσει την υποστήριξή της στη σκοπιανή κυβέρνηση και στην ανάγκη να προχωρήσει «ουσιαστικές αναδιαρθρώσεις» στον κρατικό μηχανισμό και την οικονομία, ώστε να προχωρήσει η ενσωμάτωση της ΠΓΔΜ στην ΕΕ.

Επιπλέον, την Κυριακή, αναμένεται να βρεθεί στα Σκόπια ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Κλ. Γιούνκερ, λίγες μόλις μέρες μετά από τη δημοσιοποίηση της Στρατηγικής της ΕΕ για τα Δ. Βαλκάνια, ξεκινώντας από εκεί την περιοδεία του στην περιοχή.

Μαγειρεύεται η διευθέτηση για τη συμμετοχή της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με πληροφορίες, στον απόηχο και των συναντήσεων της προηγούμενης βδομάδας με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, τις επόμενες μέρες έως και τις αρχές Μάρτη αναμένεται στα Σκόπια ο Ελληνας ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς, έχοντας μαζί και την πρόταση της ελληνικής πλευράς για το «διμερές σύμφωνο» που όπως όλα δείχνουν θα «παρακάμπτει» τις αλλαγές που απαιτούνται στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας και την απάλειψη των αλυτρωτικών και εθνικιστικών αναφορών, προκειμένου να προχωρήσει η διευθέτηση του ονοματολογικού και να ξεκλειδώσει η συμμετοχή της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Μάλιστα, σε μια «συμβολική κίνηση», ο ΥΠΕΞ αναμένεται να μεταβεί αεροπορικώς προς το Διεθνές Αεροδρόμιο των Σκοπίων, μετά την ακύρωση του προηγούμενου ονόματός του («Μ. Αλέξανδρος»), ενώ πριν από το τέλος του μήνα αναμένεται να προχωρήσει και η ελληνική χειρονομία «καλής θέλησης», η κύρωση από τη Βουλή της δεύτερης φάσης της συμφωνίας σύνδεσης της ΠΓΔΜ με την ΕΕ, και λίγο αργότερα αναμένεται να ακολουθήσει και η προώθηση της υποψηφιότητας της γείτονος για την Πρωτοβουλία Αδριατικής - Ιονίου.

Συνεχείς διεργασίες

Στο μεταξύ, μετά τον σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, που βρέθηκε για επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία στις 12 Φλεβάρη, προσκεκλημένος της τουρκικής κυβέρνησης ήταν χτες και ο στηριζόμενος από αντιπολιτευτικό VMRO Σκοπιανός Πρόεδρος Γκιόργκι Ιβάνοφ. Ο Ιβάνοφ ξεκίνησε τις συναντήσεις στην Αγκυρα με τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, ενώ θα ακολουθούσε συνάντηση με τον Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν.

Στην συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Βουλής Ισμαήλ Καχραμάν, ο Ιβάνοφ ευχαρίστησε την Τουρκία γιατί στηρίζει την ΠΓΔΜ για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και την αναγνωρίζει με το συνταγματικό της όνομα, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στις καλές διμερείς πολιτικές σχέσεις των δύο χώρων, που πρέπει να συνοδευτούν και με βελτίωση των εμπορικών σχέσεων. Ταυτόχρονα, όπως γράφτηκε στο πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ (ΜΙΑ), συζητήθηκε και η περαιτέρω συνεργασία των υπηρεσιών ασφαλείας για την αντιμετώπιση των «κοινών απειλών της τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού».

Πάντα στο φόντο των διεργασιών της ΝΑΤΟικής ολοκλήρωσης, ο Ζάεφ συναντήθηκε χτες με την πρέσβη του Καναδά στα Σκόπια, Καθλίν Κσάμπα, με τους δύο να συμφωνούν - όπως βγήκε τουλάχιστον προς τα έξω - ότι η ενσωμάτωση της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ θα συνεισφέρει σημαντικά στη «σταθερότητα» και «ασφάλεια» όχι μόνο στη χώρα, αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή.

Συνεχίζεται η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο

Στο μεταξύ, στον απόηχο του πρόσφατου περιστατικού με τον διεμβολισμό του ελληνικού πλοίου από τουρκικό στα Ιμια, και της γενικότερης έντασης στα ελληνοτουρκικά, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, συνοδευόμενος από τον υπουργό Αμυνας Π. Καμμένο, και τον Α/ΓΕΑ Χρ. Χριστοδούλου επισκέφθηκε την Κυριακή την 135 Σμηναρχία Μάχης στη Σκύρο.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, στο περιθώριο του Διεθνούς Συνεδρίου Ασφαλείας στο Μόναχο, συναντήθηκε με τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, στον οποίο, όπως λέγεται από πλευράς ΝΔ, «επανέλαβε τις πάγιες ελληνικές θέσεις». Σημειωτέον, ο Κυρ. Μητσοτάκης συναντήθηκε και με τον Αυστριακό καγκελάριο Σ. Κουρτζ, με τον οποίο συζήτησαν «ζητήματα των Δυτικών Βαλκανίων», τον Ρώσο ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ, συζητώντας «διμερή και περιφερειακά θέματα», και τον γγ του ΝATO, Γ. Στόλτενμπεργκ, όπου «έθεσε το ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων».

Στο μεταξύ, η δραστηριότητα των Τούρκων στο Αιγαίο περιέλαβε και «ειδοποιήσεις» από τουρκικό ραντάρ σε στρατιωτικό ελικόπτερο όπου επέβαινε ο υπουργός Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλής, από Καστελόριζο προς Στρογγύλη, ότι πετούσε τάχα σε τουρκικό εναέριο χώρο. Μάλιστα φημολογείται ότι δύο τουρκικά «F-16» που πετούσαν στην περιοχή καθυστέρησαν το ελληνικό ελικόπτερο να απογειωθεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ