Παρασκευή 23 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Η μοιρασιά της «πίτας» στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης

Συνεδριάζει σήμερα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με θέματα όπως η σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετά τις εκλογές του 2019, οι πολιτικές προτεραιότητες του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ) μετά το 2020, δηλαδή του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ, το Brexit κ.ά.

Στην προσκλητήρια επιστολή του ο πρόεδρος του ΕΣ, Ντ. Τουσκ, αναφέρει σε ό,τι αφορά τη σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετά το Brexit πως «λιγότερα κράτη - μέλη συνεπάγονται λιγότερες έδρες» (η πρόταση αφορά σε μείωση από 751 σε 705, με τις υπολειπόμενες να αποτελούν κάτι σαν αποθεματικό για τις μελλοντικές διευρύνσεις της ΕΕ).

Για το ΠΔΠ, ο Ντ. Τουσκ υπενθυμίζει τις προτεραιότητες που αφορούν σε «ανάσχεση των παράνομων μεταναστευτικών ροών, βελτίωση της ευρωπαϊκής ασφάλειας και άμυνας, αύξηση των επενδύσεων στο πρόγραμμα Erasmus... κάλυψη του κενού που θα δημιουργηθεί στον προϋπολογισμό της ΕΕ λόγω του Brexit».

Στο ΕΣ θα τεθούν ακόμα απ' την Ιταλία το ζήτημα της διευκόλυνσης της χρηματοδότησης των δράσεων στη Λιβύη και από την Κύπρο οι εξελίξεις που αφορούν στην κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Στο βασικό θέμα της Συνόδου, που είναι το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, θυμίζουμε ότι αυτό καθορίζει τα όρια των ετήσιων γενικών προϋπολογισμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το ζήτημα δεν είναι τυπικό αφού στην πραγματικότητα αφορά απ' τη μια στο πόσα θα διαθέσει η ΕΕ για τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, ποιους κλάδους θα ιεραρχήσει για ενίσχυση, σε ποια κράτη κ.λπ., κι απ' την άλλη στο πώς θα εξασφαλιστεί η αέναη αφαίμαξη των λαών στο όνομα της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Οι ούτως ή άλλως πάντα υπαρκτές αντιθέσεις για το μοίρασμα της «πίτας» αναμένονται ακόμα μεγαλύτερες αυτήν τη φορά, καθώς ο προϋπολογισμός της ΕΕ 2020 - 2027, λόγω του Brexit, θα είναι κατά 10 δισ. ευρώ χαμηλότερος κατ' έτος και ήδη έχουν εκφραστεί διαφορές μεταξύ των κρατών - μελών για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αυτό το έλλειμμα.

Στη σημερινή συνεδρίαση θα γίνει και μια επισκόπηση των κυριότερων ζητημάτων που ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προτίθεται να εντάξει στο θεματολόγιο των ηγετών από τώρα έως τον Ιούνη του 2019.

Στη συνεδρίαση αναμένεται να τεθεί και το ζήτημα της ενίσχυσης της Frontex και της κοινής πολιτικής ασύλου, μιας και το Μεταναστευτικό βρίσκεται σταθερά στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε χτες η Αγκελα Μέρκελ, η απορρόφηση πόρων από την ΕΕ πρέπει να συνδέεται και με την εκπλήρωση των υποχρεώσεων στο Προσφυγικό, «δείχνοντας» χώρες όπως η Πολωνία και η Σλοβακία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ