Παρασκευή 23 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ - ΠΓΔΜ
Επιτάχυνση διεργασιών με «βούλα» ΕΕ - Γερμανίας

Από την επίσκεψη Ζάεφ στο Βερολίνο μέσα στη βδομάδα

Copyright 2018 The Associated

Από την επίσκεψη Ζάεφ στο Βερολίνο μέσα στη βδομάδα
Την πρόθεση της κυβέρνησης να στηρίξει την υποψηφιότητα της ΠΓΔΜ στο πλαίσιο της Στρατηγικής της ΕΕ για την Περιφέρεια Αδριατικής - Ιονίου (EUSAIR) γνωστοποίησε χτες το ελληνικό ΥΠΕΞ στα κεντρικά της ΕΕ. Η ενέργεια έρχεται σε υλοποίηση των πρόσφατα συμφωνηθέντων στην Ελβετία, μεταξύ των πρωθυπουργών των δύο χωρών, Αλ. Τσίπρα και Ζ. Ζάεφ, προς «οικοδόμηση εμπιστοσύνης» μεταξύ των δύο μερών, ώστε να καταλήξουν σε μια συμφωνία για το ονοματολογικό και να ενταχθεί η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, ανοίγοντας ταυτόχρονα το δρόμο για ένταξή της και στην ΕΕ, και ενώ σήμερα αναμένεται συνάντηση Μέρκελ - Τσίπρα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Προηγουμένως, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζ. Ζάεφ, μιλώντας στο ΑΠΕ, στο Βερολίνο όπου βρέθηκε επίσης για συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο και άλλες επαφές, δήλωνε ότι «ο Αλέξης Τσίπρας είναι ειλικρινής, πιστεύει ότι η λύση στο ζήτημα της ονομασίας θα είναι καλή εξέλιξη για τη χώρα του».

Παραπέρα, ερωτηθείς για την πιθανότητα να έχει βρεθεί λύση πριν από την επόμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, αρχές Ιούλη, δήλωσε: «Εχουμε τις διαφορές μας στο ζήτημα της ονομασίας. Υπάρχει πιθανότητα να βρούμε λύση, αλλά μόνο αν οικοδομήσουμε τέτοια εμπιστοσύνη και δώσουμε και τις απαραίτητες νομικές εγγυήσεις στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για το τι θα είναι αποδεκτό από τον κόσμο. Οχι μόνο από τον Ζάεφ και τον Τσίπρα, ή τον Ντιμιτρόφ και τον Κοτζιά».

Εξάλλου, μιλώντας αργά προχτές το βράδυ σε κλειστή εκδήλωση του Ιδρύματος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας (SPD) «Friedrich Ebert», εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι στα παζάρια αυτά «η Αριστερά είναι πιο ανοιχτή», «πιο θαρραλέα». Τόνισε πως «και η περιοχή ασφαλώς θα κερδίσει από τη λύση του προβλήματος», για να προσθέσει ότι η ΕΕ έχει αρκετά προβλήματα στο εσωτερικό της και δεν θέλει κι άλλα. «Επομένως, πρέπει να βρούμε λύση πριν γίνουμε μέλος της ΕΕ».

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη Στρατηγική της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια και την ευρωενωσιακή ενσωμάτωσή τους, κάνοντας λόγο για ενθαρρυντική θέση που εκφράστηκε από πλευράς ΕΕ, αν και όχι τόσο θετική όσο θα επιθυμούσε, με βάση και τα κριτήρια ένταξης που βάζει η Κομισιόν στις χώρες της περιοχής. Πάντως, δεσμεύτηκε ότι η χώρα του θα κινηθεί πολύ γρήγορα, καθώς είναι υποψήφια για ένταξη από το 2005, και όπως είπε έχει ήδη προχωρήσει σημαντικά σε μια σειρά αναδιαρθρώσεις.

Απαντώντας άλλωστε σε ερώτηση σχετικά με το ενδιαφέρον που δείχνουν για την ΠΓΔΜ και την ευρύτερη περιοχή μεγάλες δυνάμεις, ο Ζάεφ παραδέχτηκε ότι Ρωσία, Κίνα και Τουρκία διατηρούν έντονο ενδιαφέρον, διευκρίνισε ωστόσο πως «δεν υπάρχει εναλλακτική από την ΕΕ», κι αυτό «όχι επειδή βρισκόμαστε σε ευρωπαϊκό έδαφος, αλλά επειδή μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες».

«Τα Δ. Βαλκάνια ανήκουν στην ΕΕ»

Εξάλλου, το στίγμα της επιτάχυνσης των διεργασιών για την ένταξη των χωρών των Δ. Βαλκανίων στην ΕΕ έδωσε χτες και ο κοινοτικός επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης, Αυστριακός Γ. Χαν. Μιλώντας στη γερμανική «Die Welt», προανήγγειλε ότι η Κομισιόν «θα συστήσει άμεσα στα κράτη - μέλη της ΕΕ, πιθανότατα μέχρι το καλοκαίρι, την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ».

Ολα αυτά ενώ ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Κλ. Γιούνκερ φτάνει την Κυριακή στα Σκόπια, που είναι ο πρώτος σταθμός περιοδείας του στις χώρες της Δυτικής Βαλκανικής, προκειμένου να τους «παρουσιάσει» από κοντά τη λεγόμενη Στρατηγική της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια, η οποία πρωτοπαρουσιάστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο στις 6 Φλεβάρη.

Σε κάθε περίπτωση, χτες, ο πρέσβης της ΕΕ στα Σκόπια, Σ. Ζμπόγκαρ, δήλωνε ότι η επίσκεψη Γιούνκερ «είναι ένα μήνυμα από μόνη της», προσθέτοντας πως «Η Κομισιόν έκανε σαφές στη Στρατηγική της ότι τα Δυτικά Βαλκάνια ανήκουν στην ΕΕ. Το μήνυμά της είναι ενθαρρυντικό: "Επιταχύνετε τις μεταρρυθμίσεις για να συντομέψετε το δρόμο σας προς την ΕΕ"».

«Μη βάζετε κόκκινες γραμμές»

Σημειωτέον, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση με τον Ζ. Ζάεφ, ο Γερμανός υπουργός αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, Μίκαελ Ροτ, είπε: «Η αντιδικία, για την οποία κάποτε είπα ότι είναι προκλητική και κατανοητή από κανέναν άλλον εκτός από την Αθήνα και τα Σκόπια, πρέπει να λυθεί. Εχετε κάνει ήδη πολλά, κάτι που προηγούμενες κυβερνήσεις δεν κατάφεραν. Εχοντας κατά νου τη δική μου πολιτική εμπειρία, θα σας έλεγα το εξής: Μη βάζετε κόκκινες γραμμές. Καθίστε κάτω και συζητήστε!». Προειδοποίησε, άλλωστε, ότι «το παράθυρο της ευκαιρίας είναι προς το παρόν ανοιχτό, αλλά θα κλείσει σύντομα», εκφράζοντας ταυτόχρονα την «ετοιμότητα» της Γερμανίας να βοηθήσει όσο το δυνατόν περισσότερο.

Στο μεταξύ, ο Γερμανός πρέσβης στα Σκόπια, Τ. Γκέρμπεριχ, επισκέφτηκε χτες την περιοχή του Καβαντάρτσι, όπου εδράζεται και η μεγαλύτερη γερμανική «επένδυση» στην ΠΓΔΜ, η εταιρεία «Draexlmaier», με περίπου 6.300 εργαζομένους. Οπως είπε, υπάρχει ενδιαφέρον από πολλές γερμανικές εταιρείες να επενδύσουν στην ΠΓΔΜ, με τον δήμαρχο της περιοχής να τον διαβεβαιώνει ότι ως διοίκηση θα φροντίσουν να εξασφαλίσουν στους επενδυτές «ευνοϊκές συνθήκες»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ