Τετάρτη 28 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Νέες απειλές για τα Ενεργειακά αλλά και ετοιμότητα για παζάρια

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

«Το να μένουν οι Τουρκοκύπριοι έξω από την εξίσωση της ενεργειακής πολιτικής (στην περιοχή) είναι μια λανθασμένη πολιτική που δεν εξυπηρετεί την ειρήνη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ηγέτη του ψευδοκράτους Μπαρίς Μπουρτζιού, συμπυκνώνοντας σε μια φράση την αποφασιστικότητα της Τουρκίας (μέσω του ψευδοκράτους) να διασφαλίσει το ρόλο των μονοπωλίων της στις ενεργειακές μπίζνες που φουντώνουν στη Μεσόγειο.

Ο εκπρόσωπος του Ακιντζί επέκρινε μάλιστα πρόσφατες δηλώσεις του εκπροσώπου της κυπριακής κυβέρνησης, Νίκου Χριστοδουλίδη, ότι «η τουρκοκυπριακή πλευρά θέλει να θυσιάσει τα δικαιώματά (της) που συνδέονται με τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο», λέγοντας ότι η «ελληνοκυπριακή πλευρά» εξακολουθεί να «αγνοεί» την «απλή πραγματικότητα» όπως έχει διαμορφωθεί στο νησί.

Τέτοιες επισημάνσεις γίνονται στο φόντο των τελευταίων προκλήσεων (παρενόχληση γεωτρύπανου που ετοιμαζόταν για γεωτρήσεις στο οικόπεδο «3» της κυπριακής ΑΟΖ), με τις οποίες η Τουρκία δεν αμφισβητεί απλά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά επιδιώκει και τετελεσμένα για να διευρύνει τις διεκδικήσεις της.

Τους επόμενους μήνες αναμένονται οι έρευνες και γεωτρήσεις που έχουν εξαγγείλει για «οικόπεδα» της κυπριακής ΑΟΖ κολοσσοί όπως η αμερικανική «ExxonMobil». Μάλιστα χτες, ελληνοκυπριακά ΜΜΕ μετέδιδαν πως μέχρι το τέλος της βδομάδας θα φτάσουν (αρχικά) στη Λεμεσό τα δύο ερευνητικά σκάφη που είναι εξοπλισμένα με εξειδικευμένα υποβρύχια τηλεκατευθυνόμενα ρομπότ, προκειμένου να ξεκινήσει η συλλογή τεχνικών και γεωλογικών στοιχείων από τους στόχους που έχουν καθοριστεί στο «οικόπεδο» 6, για το οποίο έχει πάρει τη σχετική άδεια η «ExxonMobil» (σε κοινοπραξία με την αραβικών συμφερόντων «Qatar Petroleum»).

Στο μεταξύ, χτες, ο διοικητής του Κέντρου Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) αρχιπλοίαρχος Κώστας Φυτιρής δήλωσε ότι το Πανεπιστήμιο του Αμβούργου ζήτησε από την Κυπριακή Δημοκρατία άδειες για να κάνει έρευνες στα «οικόπεδα» 4, 5, 6 και 7 της ΑΟΖ και μετά τη χορήγησή τους αναμένεται το ερευνητικό πλοίο «Maria S. Merian». Ο Φυτιρής χαρακτήρισε παράτυπες τις NAVTEX που εξέδωσε πρόσφατα η Τουρκία επικαλούμενη τις έρευνες του «Merian», λέγοντας ότι ήδη έχουν εκδοθεί αντι-NAVTEX.

Τέλος, χτες βρέθηκε στα Κατεχόμενα η ειδική αντιπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, που συνάντησε τον «πρόεδρο» Μουσταφά Ακιντζί. Η Σπέχαρ μίλησε για «καλή» συνάντηση και εξέφρασε «διάθεση να υποστηρίξω τις πλευρές και μόλις ο γενικός γραμματέας ακούσει ότι και οι δύο πλευρές είναι έτοιμες με μια κοινή προσέγγιση για να προχωρήσουμε προς τα εμπρός, θα είναι και αυτός έτοιμος να κινηθεί». Οπως πρόσθεσε, ο γγ «συνεχίζει να περιμένει να ακούσει τις απόψεις όλων των πλευρών και αν μπορούν να αποφασίσουν από κοινού τα επόμενα βήματα».

Αλλωστε, τις επόμενες μέρες αναμένεται στην Κύπρο και ο βοηθός γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Ζαν Πιερ Λακρουά, που θα επικεντρωθεί σε θέματα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ (την «ειρηνευτική αποστολή» του ΟΗΕ στην Κύπρο), ωστόσο δεν αποκλείεται να συζητήσει και για το Κυπριακό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ