Τετάρτη 28 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Αναβαθμίζεται στρατιωτικά και επεκτείνει τις βάσεις της

Copyright 2018 The Associated

ΑΓΚΥΡΑ.--

Τη δραστική αναβάθμιση των στρατιωτικών της συστημάτων προκρίνει η Τουρκία, όπως δείχνουν και οι νέες αγορές υπερσύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών τύπου «F-35». Πρόκειται για αεροπλάνα αμερικανικής κατασκευής, τα οποία αναμένεται να σταθμεύουν στο πρώτο αεροπλανοφόρο, εγχώριας κατασκευής, που η Αγκυρα προσδοκά να έχει καθελκύσει μέχρι το 2021.

Εκτενές δημοσίευμα της εφημερίδας «Σαμπάχ» υπογράμμιζε τα επιχειρησιακά προτερήματα που έχουν τα «F-35» ώστε «να μπορούν για αυτό να χρησιμοποιηθούν για την αντικατάσταση των στόλων των "F-16" της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, μέσα στις επόμενες δυο δεκαετίες... Η απόκτησή τους έχει σχεδιαστεί σε συμφωνία με το αυξανόμενο ενδιαφέρον της Αγκυρας να δυναμώσει το Πολεμικό της Ναυτικό, κυρίως για υπερπόντιες επιχειρήσεις...». Το ίδιο δημοσίευμα αναφερόταν και στην κατασκευή των δύο μεγάλων στρατιωτικών βάσεων που η Τουρκία ολοκλήρωσε σε Κατάρ και Σομαλία, εκφράζοντας την αποφασιστικότητα του ντόπιου κεφαλαίου να υπερασπιστεί τα συμφέροντά του, με όλα τα μέσα (ενδεικτική είναι και η νέα περιοδεία Ερντογάν στην Αφρική, βλ. διπλανή σελίδα).

Οι εξοπλιστικές φιλοδοξίες της Τουρκίας συνδέονται φυσικά με τις επενδυτικές προτεραιότητες των τουρκικών επιχειρηματικών ομίλων που αναζητούν νέα πεδία κερδοφορίας.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και με δεδομένες τις επιδιώξεις ανάδειξης της χώρας σε ενεργειακό κόμβο, εντάσσονται και οι προχτεσινές ανακοινώσεις του υπουργού Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ ότι άμεσα θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την κατασκευή του πρώτου αιολικού πάρκου στη χώρα, που υποστήριξε ότι θα είναι το μεγαλύτερο του είδους του στον κόσμο. Ο υπουργός είπε ότι οι περιοχές που εξετάζονται για την εγκατάστασή του είναι στο Αιγαίο, μεταξύ άλλων στα ανοιχτά της Τενέδου, της Ιμβρου, αλλά και στα παράλια της Ανατολικής Θράκης...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ