Τετάρτη 28 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Προτεραιότητα η «ανανέωση» της στρατιωτικής της μηχανής

Εκθεση του υπουργείου Αμυνας για την «ετοιμότητα» του γερμανικού στρατού, στο φόντο της παγκόσμιας όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών

Για την «ετοιμότητα» του γερμανικού στρατού ανησυχούν κράτος και μονοπωλιακοί όμιλοι
Για την «ετοιμότητα» του γερμανικού στρατού ανησυχούν κράτος και μονοπωλιακοί όμιλοι
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Τις ανησυχίες της γερμανικής αστικής τάξης για την ικανότητα της στρατιωτικής μηχανής της χώρας να υπερασπιστεί τα γεωπολιτικά και επενδυτικά της συμφέροντα όπου Γης επιβεβαιώνει ουσιαστικά η «Εκθεση για την υλικοτεχνική ετοιμότητα των κύριων οπλικών συστημάτων του γερμανικού στρατού» του υπουργείου Αμυνας με στοιχεία του 2017, που δημοσιεύτηκε χτες.

Ενδεικτικά, από το σύνολο των 128 «Eurofighters» πέρυσι, μόνο 39 ήταν λειτουργικά, από τα «ηλικιωμένα» μαχητικά αεροσκάφη «Tornado» μόλις 26 από τα συνολικά 93 ήταν έτοιμα για χρήση και από τα 72 ελικόπτερα μεταφοράς τύπου CH-53 μόνο τα 16.

Το υπουργείο Αμυνας σημειώνει πως γι' αυτήν την κατάσταση ευθύνεται - μεταξύ άλλων - η μεγάλη φθορά των οπλικών συστημάτων, λόγω του αυξημένου αριθμού ασκήσεων και επιχειρήσεων που σχετίζονται με «την επιδείνωση της κατάστασης ασφάλειας μετά την κρίση στην Ουκρανία». Αλλοι λόγοι είναι τα μικρά αποθέματα ανταλλακτικών μετά από μια μακρά πορεία λιτότητας, καθώς και η ηλικία των όπλων, μερικά από τα οποία χρησιμοποιούνται για πολλές δεκαετίες από τις Ομοσπονδιακές Ενοπλες Δυνάμεις.

Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι μπορεί να αναμένεται μεσοπρόθεσμα μια σταθερή θετική επίδραση μεγαλύτερης δαπάνης στην αμυντική πολιτική. Η υπουργός Αμυνας, Ούρσουλα φον ντε Λάιεν, δήλωσε στην εφημερίδα «Passauer Neuen Presse» ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις θα χρειαστούν σημαντικά περισσότερους πόρους τα επόμενα χρόνια, «προκειμένου ο γερμανικός στρατός να αντεπεξέλθει στα καθήκοντα και τις αποστολές, που του αναθέτει το γερμανικό Κοινοβούλιο». Αλλωστε, η συμφωνία του μεγάλου συνασπισμού μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) και Σοσιαλδημοκρατών (SPD) προβλέπει αύξηση της χρηματοδότησης του γερμανικού στρατού στα 10 δισ. ευρώ τουλάχιστον.

Πάντως, «παρά τις ελλείψεις, η επιχειρησιακή ετοιμότητα των στρατευμάτων είναι εγγυημένη σε ξένες αποστολές και σε άλλες δεσμεύσεις, όπως η συμμετοχή στη δύναμη αντίδρασης του ΝΑΤΟ (VJTF). Η στρατιωτική παρουσία στη Λιθουανία για την αποτροπή της Ρωσίας θα μπορούσε επίσης να εκπληρωθεί», τονίζει η έκθεση.

Οι παραπάνω προβληματισμοί και σχεδιασμοί είναι φυσικά ενταγμένοι στην ευρύτερη όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, με όλα τα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα να έχουν ξεκινήσει ήδη «κούρσες εξοπλισμών», αλλά και τις εστίες των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων να πολλαπλασιάζονται ραγδαία (από την Ανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή μέχρι την Αφρική και την περιοχή Ασίας - Ειρηνικού).

Στο μεταξύ, προχτές ολοκληρώθηκε το συνέδριο της CDU, που ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία τη συνέχιση του μεγάλου συνασπισμού και υπερψήφισε την ανάληψη της θέσης της γγ του κόμματος από την Ανεγκρετ Κραμπ - Καρενμπάουερ, που είχε προταθεί από την καγκελάριο και πρόεδρο του κόμματος, Αγκελα Μέρκελ. Το εσωκομματικό δημοψήφισμα στο SPD για την έγκριση της κυβερνητικής συμφωνίας είναι σε εξέλιξη έως τις 2 Μάρτη και το αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί την Κυριακή, 4 Μάρτη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νίκη Σοσιαλδημοκρατών στην Κάτω Σαξονία (2022-10-11 00:00:00.0)
Ξεχωριστές διερευνητικές επαφές προγραμματίζουν SPD και CDU/CSU (2021-10-01 00:00:00.0)
Απώλειες για τους Χριστιανοδημοκράτες (2021-03-17 00:00:00.0)
Εκλογές στο κρατίδιο της Εσσης την Κυριακή (2018-10-23 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι «ζυμώσεις» για σχηματισμό κυβέρνησης (2017-11-28 00:00:00.0)
Κάλπες αύριο στο Βερολίνο (2016-09-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ