Σάββατο 6 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Τσε Γκεβάρα

«Και ακούγεται ο βηματισμός σου / και έτσι όπως ακολουθείς/ τ' αναφιλητά των πεινασμένων / είσαι το περιβάλλον και το υποκείμενο / της Ιστορίας».

(Θάνος Ασίκης)

Τσε Γκεβάρα. Το άστρο της επανάστασης δεν έσβησε. 34 χρόνια απ' την εκτέλεσή του (7 Οκτώβρη 1967). Ο επαναστάτης Τσε Γκεβάρα αφήνει την τελευταία πνοή του, δολοφονημένος απ' τις κυβερνητικές δυνάμεις στη Βολιβία και τη CIA. Οι πολιτικές εξελίξεις, όμως, τον κάνουν διαρκώς επίκαιρο. Η ζωή και η δράση του, ο τρόπος της εκτέλεσής του, σε συνδυασμό με τη μικρή του ηλικία, συγκίνησαν - συγκινούν την προοδευτική ανθρωπότητα - τους επαναστάτες. Ηταν, μια εποχή που στις «ζώνες των θυελλών» οι ένοπλες λαϊκές εγέρσεις βρίσκονταν στην ημερήσια διάταξη. Ακολουθώντας ο κομαντάτε Τσε Γκεβάρα όλες τις μορφές του αγώνα, στο φως των συνθηκών της ιστορικής εξέλιξης, του ανερχόμενου επαναστατικού κινήματος, ενώθηκε με τα παιδιά των φτωχών αγροτών - εργατών. Πολέμησε τη φτώχεια και την εξαθλίωση όπου Γης. Εγινε σύμβολο και τραγούδι.

Ελαμψε στην Κούβα. Ζυγίστηκε στα βουνά του Παναμά, αλλά και στις ζούγκλες της Αφρικής, στο Σαλβαδόρ, στη Βολιβία, στο Περού. Ο Ερνέστο Κομπανιέρο ζωντάνεψε το χωροχρόνο και μας ταξίδεψε: «Του Λόρκα η όμορφη φοράδα χλιμιντράει / μ' αυτή μπλεγμένη στα μετάξινα δεσμά του μακρύ κιβούρι, με τον πέτρινο κασμά του /. Σκαρώνει ο "φίλος" και στο μπόι σου, το μετράει» (Καββαδίας).

Ταξίδεψε, μ' ένα ντουφέκι σε δρόμους απροσπέλαστους. Για τη μεγάλη πορεία της εξέγερσης. Για να γραφούν τα συνθήματα στους τοίχους. Σαν απλός στρατιώτης έγινε η φωνή του Ζαπάτα. Για την επανάσταση. Μοιράστηκε το ψωμί με τους συντρόφους, γκρεμίζοντας τα σύνορα. Οπως ο Αντάρτης ήλιος καίει, έκαψε την αδικία και την εκμετάλλευση. Στον Ινδιάνο, που η ύπαρξή του είναι καμωμένη απ' τη μυρωδιά των ορυχείων του χαλκού, στο μαύρο, στον πετρελαιοεργάτη - στον εργάτη, του νίτρου, στο ζαχαροκάλαμο, στ' αλάτι, στις φυτείες του καφέ, παντού - παντού. Εσύ «ένα κινούμενο επαναστατικό άγαλμα» στις καρδιές μας. Τσε, καπετάνιε και σταυραδελφέ.

Το ημερολόγιο της Βολιβίας, αυτό το δείγμα του Οκτώβρη, που θυμίζει τον άλλο Οκτώβρη του '17, είναι το δείγμα της Ιστορίας. Τα ίχνη σου. Αυτές οι πυρκαγιές, των ιδεών, που καθορίζουν τη δράση εκείνων που παλεύουν με στωικότητα για την παγκόσμια κοινωνική πολιτική - οικονομική λύτρωση. Αυτές οι μνήμες που διεκδικούν σήμερα απ' τη διευρυνόμενη προϊστορική βαρβαρότητα, αυτό που έλεγες πάντοτε, σαν την τελευταία σου επιθυμία: «Να πορεύεστε με τους λαούς», σήμερα που η επίθεση του εκμεταλλευτικού συστήματος εκτείνεται σ' όλα τα σημεία της Γης, η μορφή του Τσε, με το ξεθωριασμένο, κουρελιάρικο, γεμάτο τρύπες αμπέχονό του, εκείνο που φόραγε στη Σιέρα, γίνεται το μισόγυμνο, το δυναμικό στ' άρματα και στο λόγο όνομά του: Θρύλος και όχημα για την αγωνιστική διάθεση των ανθρώπων του μόχθου και της εργασίας. Η δικαίωση της επαναστατικής πάλης και τα οράματά του ζουν και σκεπάζουν το κορμί του. Σ' όλα τα ποιήματα και τις ραψωδίες, αλησμόνητε Τσε, είσαι παρών.


Παναγιώτης ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ