Σάββατο 6 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ασέβεια στη Γυάρο της Αντίστασης

«Πυροβολούν» την Ιστορία στη Γυάρο, ενώ τα κτίσματα καταρρέουν λόγω εγκατάλειψης

Η εγκατάλειψη απειλεί τα ιστορικά κτίσματα στο νησί με ερείπωση
Η εγκατάλειψη απειλεί τα ιστορικά κτίσματα στο νησί με ερείπωση
Ν' αποχαρακτηριστεί το νησί της Γυάρου ως πεδίο βολής και να σταματήσει άμεσα η λειτουργία του ως τέτοιο, ώστε να είναι δυνατή η προσέγγιση του νησιού χωρίς την άδεια του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού σ' οποιονδήποτε θελήσει να επισκεφθεί τη Γυάρο και ν' αποτίσει φόρο τιμής. Αυτό ζητά ο Σύλλογος «Γυάρος - Ιστορική Μνήμη» με σχετική ανακοίνωσή του, επισημαίνοντας πως: Η χρησιμοποίηση ως πεδίου βολής της Γυάρου (τόπου εξορίας και μαρτυρίου χιλιάδων αγωνιστών, κομμουνιστών - πατριωτών) είναι ασυμβίβαστη με την ιστορία και τον ιστορικό χαρακτήρα της. «Πυροβολώντας και στοχεύοντας πάνω στο νησί πυροβολούμε για πολλοστή φορά τη μνήμη όσων μαρτύρησαν σ' αυτό, όσων αγωνίστηκαν για τη λευτεριά της πατρίδας, όσων αρνήθηκαν να απεμπολήσουν τις δημοκρατικές τους ιδέες. Πυροβολούμε την ίδια την Ιστορία μας, τον Πολιτισμό μας, το πνεύμα Αντίστασης και δημιουργίας που αναπτύχθηκε σ' αυτό. Είναι σα να πυροβολούμε τα κτίρια και τις εγκαταστάσεις των στρατοπέδων στο Μακρονήσι, στον Αϊ Στράτη, στην Ικαρία και στους άλλους τόπους εξορίας», υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά.

Ο Σύλλογος «ΓΥΑΡΟΣ - ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ» -μέλη και φίλοι του οποίου πραγματοποίησαν την Κυριακή 15/9 επίσκεψη - προσκύνημα στον ιερό τόπο της Γυάρου-, με στόχο την ανάδειξη αυτού του τόπου μαρτυρίου και Αντίστασης, ζητά, ακόμα:

-- Να συντηρηθούν όλα τα κτίρια και εγκαταστάσεις που υπάρχουν σ' αυτήν, ν' αναστηλωθούν τα ερειπωμένα κτίσματα και να προστατευτούν από πράξεις τρίτων που βεβηλώνουν το χώρο.

-- Να ληφθεί μέριμνα για την αναστήλωση των είκοσι σταυρών του Νεκροταφείου των κρατουμένων, να κατασκευαστεί και τοποθετηθεί σ' αυτό ένα μνημείο στο οποίο θα αναγράφονται τα ονόματα και των 97 νεκρών -μαρτύρων- της Γυάρου και

-- Να κατασκευαστεί και επεκταθεί η προβλήτα του Δ' Ορμου, ώστε να είναι ευχερής και ασφαλής η προσέλευση των επισκεπτών - προσκυνητών.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συλλόγου «ΓΥΑΡΟΣ - ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ», το κτίριο της φυλακής και οι λοιπές εγκαταστάσεις σε όλους τους όρμους (αναρρωτήριο, αποθήκες, μαγειρεία, αρχιφυλακεία, τα γραφεία της διεύθυνσης στον Α' Ορμο, τα φυλάκια και τα πολυβολεία, δυστυχώς ακόμη και αυτό το Νεκροταφείο των πολιτικών κρατουμένων), καταστρέφονται από τις βολές που γίνονται στο νησί από το Ναυτικό και την Αεροπορία. Ενώ πολλές εγκαταστάσεις έχουν καταρρεύσει, ήδη.

Τα μέλη του Συλλόγου, σημειώνουν πως: «Η Γυάρος δεν έχει ανάγκη από μνημεία με τη μορφή ενός γλυπτού ή αγάλματος. Στη Γυάρο η ίδια η φυλακή - κάτεργο και οι άλλες εγκαταστάσεις και στους πέντε όρμους, όπου όλα αυτά χτίστηκαν με την καταναγκαστική εργασία των πολιτικών κρατουμένων, είναι μνημεία. Οπως, επίσης, είναι μνημείο το νεκροταφείο των κρατουμένων με τους σταυρούς των 20 νεκρών που πέθαναν πάνω στο νησί από τις κακουχίες, τον υποσιτισμό, τα βασανιστήρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ