Σάββατο 6 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
Συνεχίζεται με «πανωπροίκια» και... κηδεμονία!

Κοντά στα 70 δισ. δρχ. θα στοιχίσουν στον ελληνικό λαό οι αδιαφανείς διαδικασίες που ακολουθήθηκαν στο έργο

Με πρόσθετα κονδύλια, που μπορεί να φτάσουν, ούτε λίγο-ούτε πολύ ακόμη, και στα 70 δισ. δρχ., θα υποχρεωθούμε να πληρώσουμε όλοι μας, είτε μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, είτε μέσω δανείων, είτε με την επιβολή «χαρατσιών», την αδιαφανή διαχείριση που ακολούθησε μέχρι τώρα η κυβέρνηση στη σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου. Και σαν να μην έφτανε αυτό, από δω και στο εξής, προκειμένου να δεχτεί η ΕΕ να χρηματοδοτήσει νέα προγράμματα για το Εθνικό Κτηματολόγιο, θα πρέπει η χώρα μας αφ' ενός να αυξήσει δραστικά τη συμμετοχή της από τον κρατικό προϋπολογισμό και αφ' ετέρου να δεχτεί την ασφυκτική και ατιμωτική κηδεμονία παραγόντων της ΕΕ, αλλά και ξένων ιδιωτών συμβούλων, που θα διορίσει η ίδια για να παρακολουθούν αποκλειστικά την πορεία του έργου!..

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα των δηλώσεων του αρμόδιου επιτρόπου, Μ. Μπαρνιέ, που έγιναν αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτη. Ο Μ. Μπαρνιέ δήλωσε συγκεκριμένα ότι διαπίστωσε κρούσματα δυσλειτουργιών, διοικητικής ανεπάρκειας, έλλειψης προγραμματισμού στο έργο, που κόστισαν και σε χρόνο και σε χρήμα. Για το λόγο αυτό θα εισηγηθεί στην Κομισιόν - εξέφρασε μάλιστα τη βεβαιότητα ότι αυτό θα γίνει δεκτό - να ζητήσει πίσω ένα σημαντικό μέρος των χρηματοδοτήσεων της ΕΕ για το έργο, που ανέρχονται στα 100 εκατ. ευρώ (35 δισ. δρχ.). Με δεδομένο ότι μέχρι τώρα έχει ολοκληρωθεί το 23% του έργου, που είχε προγραμματιστεί, απορροφώντας το 83% του συνολικού προϋπολογισμού, τα χρήματα που θα ζητήσουν πίσω οι κοινοτικοί στην καλύτερη περίπτωση ανέρχονται γύρω στα 11 δισ. δρχ. και στη χειρότερη γύρω στα 20 δισ. δρχ.

Οπως είπε ο Μ. Μπαρνιέ, οι δυσλειτουργίες και η αδιαφάνεια έχουν κοστίσει δύο φορές ακριβότερα για τρεις φορές λιγότερο έργο. Συγκεκριμένα, μέχρι τώρα βρίσκεται σε διαδικασία καταχώρισης στο Κτηματολόγιο μόνο το ένα τέταρτο της αρχικά προβλεπόμενης έκτασης: 8.440 τετραγωνικά χιλιόμετρα, έναντι των 35.000 τετρ. χιλιομέτρων που αναφέρονται στο Πρόγραμμα Περιβάλλοντος 1994-'99. Το κόστος αυτών των 8.440 τετρ. χλμ. έχει υπερδιπλασιαστεί και έχει φτάσει στα 276 εκατ. ευρώ (94,5 δισ. δρχ.), αντί των 130 εκατ. ευρώ (44,2 δισ. δρχ.). Μάλιστα, οι ελληνικές αρχές έχουν δηλώσει ότι το πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2002 και το δεύτερο πιλοτικό και το πρώτο κύριο πρόγραμμα στο δεύτερο εξάμηνο του 2003!

Ο Μ. Μπαρνιέ απέκλεισε οποιαδήποτε χρηματοδότηση από την ΕΕ για την υπέρβαση των 146 εκατ. ευρώ (50 περίπου δισ. δρχ.), τα οποία θα πρέπει να τα βρει η χώρα από τον κρατικό προϋπολογισμό για να συνεχιστεί το πρόγραμμα του Εθνικού Κτηματολογίου. Μαζί, μάλιστα, με τα 11 έως 20 δισ. δρχ. που θα μας ζητηθεί να δώσουμε πίσω, τότε έχουμε ένα υπόλοιπο 61-70 δισ. δρχ. το οποίο πρέπει να βρει η κυβέρνηση για να προχωρήσει το μειωμένο αυτό πρόγραμμα που εκτελείται. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι από τα χρήματα αυτά τα 15 δισ. δρχ. θα πρέπει να τα βρει άμεσα καθώς αντιπροσωπεύουν εργασίες που έχουν εκτελεστεί και παραμένουν απλήρωτες, με αποτέλεσμα οι 6.000 εργαζόμενοι να έχουν καταφύγει σε απεργία...

Από κει και πέρα επειδή «όλα τα κόμματα και οι φορείς της Ελλάδας θεωρούν εθνικής σημασίας το έργο» ο Μ. Μπαρνιέ πρότεινε - και ο Κ. Λαλιώτης αποδέχτηκε, όπως είπε - «τη λειτουργία μιας νέας Διαχειριστικής Αρχής, η οποία θα επιληφθεί της τακτικής αξιολόγησης των προγραμμάτων του έργου του Κτηματολογίου στο πλαίσιο του Γ΄ ΚΠΣ». Οπως σημείωσε, αυτή η αρχή θα αποτελείται από «διεθνείς, ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες», που θα υποδείξει ο ίδιος (!), και οι οποίοι θα διενεργούν ειδικούς δημοσιονομικούς ελέγχους, έτσι ώστε η καταβολή των κοινοτικών κονδυλίων να συναρτάται άμεσα από τα αποτελέσματα του έργου. Οπως μάλιστα διευκρίνισε, οι κοινοτικές πιστώσεις για το διάστημα μέχρι το 2006 - στις οποίες θα προστεθεί μεγαλύτερη από το παρελθόν συγχρηματοδότηση από τον ελληνικό προϋπολογισμό - θα διατεθούν αποκλειστικά για νέες συμβάσεις που θα αφορούν σε νέα τμήματα των εργασιών και όχι αυτά που βρίσκονται σε διαδικασία εκτέλεσης!

Με δεδομένο, επομένως, ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει κονδύλια να ολοκληρώσει το μέχρι τώρα έργο και μετά να προχωρήσει σε νέα προγράμματα με κοινοτική συγχρηματοδότηση, καθιστά και πάλι πολύ δύσκολη τη συνέχιση του Εθνικού Κτηματολογίου, αν δεν προοιωνίζεται νέες περιπέτειες. Επίσης, το γεγονός ότι η ΕΕ προχώρησε σε περικοπή κονδυλίων, αποδίδοντας την ενέργειά της στις αδιαφανείς διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, μάλλον δικαιώνει τις διώξεις που διέταξε ο εισαγγελέας Γ. Γεράκης και φέρνει σε δύσκολη θέση τόσο τα στελέχη της «Κτηματολόγιο ΑΕ», όσο και τον πολιτικό τους προϊστάμενο, υπουργό ΠΕΧΩΔΕ.

Παρ' όλα αυτά, ο Κ. Λαλιώτης σε χτεσινές δηλώσεις του δε διστάζει να μιλήσει για... «απολύτως θετική εξέλιξη», που «συνδέεται με μια λυτρωτική λύση για το παρόν και το μέλλον του Εθνικού Κτηματολογίου, διασφαλίζοντας τους αναγκαίους πόρους για τη συνέχισή του». Μόνο που παραλείπει να πει πού θα βρεθούν τα πρόσθετα 61-70 δισ. δρχ. που απαιτούνται και τα οποία είναι απότοκο της αδιαφανούς πολιτικής που ακολουθήθηκε στο έργο...

Αντίθετα, η ΝΔ με δήλωση του εκπροσώπου Τύπου, Θ. Ρουσόπουλου, δείχνει να επιχαίρει για τις χτεσινές εξελίξεις, επισημαίνοντας ανάμεσα στα άλλα ότι ένα από τα επιτεύγματα Λαλιώτη είναι «για άλλη μια φορά οι Ελληνες φορολογούμενοι να καλούνται να πληρώσουν την ανικανότητα της κυβέρνησης»...

Βολές εκ των ένδον...

Δε διαβλέπει κίνδυνο περικοπών κοινοτικών κονδυλίων από την απειλή της ύφεσης στην ευρωπαϊκή οικονομία ο Γ. Παπαντωνίου. Ο τελευταίος έκανε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε χτες το μεσημέρι με τον κοινοτικό επίτροπο Μ. Μπαρνιέ, υπεύθυνο της 16ης Διεύθυνσης για την περιφερειακή πολιτική. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας απέφυγε τον σκόπελο του Κτηματολογίου, υποστηρίζοντας - χωρίς να ρωτηθεί - ότι «το Κτηματολόγιο δεν ετέθη στη δική μας συζήτηση», αλλά ο Μπαρνιέ «θα το συζητήσει με τον κ. Λαλιώτη». Σε ανεπίσημο όμως επίπεδο παράγοντες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας καταλογίζουν, «αν μη τι άλλο, πολιτικές ευθύνες στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ». Οπως υποστηρίζουν, «δεν είναι δυνατό να έχει γίνει κυριολεκτικά μύλος (σ.σ. με το θέμα του Κτηματολογίου) και ο αρμόδιος πολιτικός προϊστάμενος να μη γνωρίζει τι γίνεται μέσα στα όρια των αρμοδιοτήτων του».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ