Τρίτη 6 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Ανησυχία μετά τις απειλές Τραμπ για δασμούς

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Ως έναν επιπρόσθετο «μοχλό» σκληρών παζαριών σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο προβάλλει ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, τα σχέδιά του για την επικείμενη επιβολή δασμών ύψους 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου. Χτες βράδυ, δήλωσε αφενός «ανυποχώρητος» στα σχέδιά του, αλλά άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να κάνει εξαιρέσεις σε εταίρους των ΗΠΑ όπως ο Καναδάς και το Μεξικό σε περίπτωση, όπως τόνισε, που επιτρέψουν την υπογραφή «μιας νέας και δίκαιης NAFTA» («Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής»). Τα ριψοκίνδυνα παζάρια του Τραμπ ωστόσο προκαλούν έντονες αντιδράσεις εντός και εκτός ΗΠΑ.

Χτες βράδυ ο (Ρεπουμπλικάνος) πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν δήλωσε «εξαιρετικά ανήσυχος» για τις πιθανές επιπτώσεις των επικείμενων αμερικανικών δασμών ζητώντας από την κυβέρνηση «να μην προωθήσει» το σχέδιό της. Και ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, εμφανίστηκε επίσης ανήσυχος.

Το Σαββατοκύριακο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας στο Αμβούργο προειδοποίησε τις ΗΠΑ με αντίποινα και προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, απειλώντας με δασμούς σε μηχανές «Χάρλεϊ - Ντάβινσον», αμερικανικά τζινς «Levis», ουίσκι κ.λπ. «Βαθιά ανησυχία» εξέφρασε και η Τερέζα Μέι για τις δυσμενείς επιπτώσεις και τόνισε ότι η «πολυμερής δράση είναι ο μόνος τρόπος επίλυσης προβλημάτων παγκόσμιας υπερπροσφοράς».

Επίσης, η γερμανική κυβέρνηση απέρριψε τους επικείμενους δασμούς, προειδοποιώντας ότι ένας ενδεχόμενος «εμπορικός πόλεμος δεν συμφέρει ούτε τους Γερμανούς, ούτε τους Ευρωπαίους, ούτε τους Αμερικανούς». Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται πως «θα συζητήσει μαζί με την Κομισιόν, τη Γαλλία και άλλους εταίρους τα περαιτέρω βήματα».

Μέσα σε όλα αυτά, οι μετοχές μεγάλων βιομηχανιών όπως της BMW και της «Daimler» άρχισαν να καταγράφουν απώλειες (στις ΗΠΑ πωλούνται πολλά οχήματα κουπέ, σπορ και σεντάν γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών). Εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τόνισε ότι τα σχέδια του Προέδρου Τραμπ μπορεί να ζημιώσουν τελικά την αμερικανική οικονομία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ