Τρίτη 6 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
Αυξήθηκαν οι γερμανικές εξαγωγές προς τη Ρωσία

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΜΟΣΧΑ.--

Αυξήθηκαν το 2017 - για πρώτη φορά εδώ και πέντε χρόνια - οι γερμανικές εξαγωγές προς τη Ρωσία, παρά τις διεθνείς κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από το 2014, λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Οπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, η αξία των γερμανικών εξαγωγών ανήλθε σε 25,9 δισ. ευρώ και αυξήθηκε κατά 20% σε σχέση με το 2016 (21,7 δισ. ευρώ). Ταυτόχρονα, αυξήθηκαν σημαντικά και οι εισαγωγές από τη Ρωσία προς τη Γερμανία - κυρίως πετρελαίου και φυσικού αερίου - και συγκεκριμένα κατά 19% και με αξία 31,4 δισ. ευρώ.

Τα σημαντικότερα γερμανικά προϊόντα εξαγωγής στη Ρωσία ήταν μηχανήματα, αυτοκίνητα και χημικά προϊόντα. Η Ρωσία είναι από τις λίγες χώρες, από τις οποίες η Γερμανία περισσότερο εισάγει παρά εξάγει και αυτό οφείλεται στην εισαγωγή ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου. Ετσι, το 2017 το εμπορικό έλλειμμα προς τη Ρωσία ανήλθε σε 5,6 δισ. ευρώ.

Τα τελευταία χρόνια, το εξωτερικό εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών έχει αδυνατίσει πολύ λόγω των κυρώσεων της ΕΕ προς τη Ρωσία με μεγάλο κόστος για τους γερμανικούς ομίλους. Ενδεικτικά, οι γερμανικές εξαγωγές προς τη Ρωσία σημείωσαν επίπεδα ρεκόρ το 2012 φτάνοντας στα 38 δισ. ευρώ και βουτιά τα έτη 2015 και 2016 (21,7 δισ. ευρώ). Η Γερμανία φιλοδοξεί να αναπτύξει τις εμπορικές της σχέσεις με τη μεγάλη αγορά της Ρωσίας, αλλά και για την υλοποίηση επιχειρηματικών επενδύσεων και σχεδίων (π.χ. στην Ενέργεια) και ενδιαφέρεται έντονα για τη χαλάρωση των κυρώσεων.

Πάντως, στο εξωτερικό εμπόριο με τη Ρωσία, εξακολουθούν να ισχύουν οι περιορισμοί της ΕΕ, για παράδειγμα, σε στρατιωτικά προϊόντα ή σε συγκεκριμένο εξοπλισμό για τον ενεργειακό τομέα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ