Τρίτη 6 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
Στο Βιετνάμ το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Carl Vinson»

ΝΤΑΝΑΝΓΚ.--

Γεμάτη συμβολισμούς για την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών σε όλη την περιφέρεια της Ασίας και του Ειρηνικού, αλλά και ειδικότερα στη Νοτιοανατολική Ασία, είναι η άφιξη του αεροπλανοφόρου των ΗΠΑ «Carl Vinson» στο λιμάνι Ντανάνγκ του Βιετνάμ.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της κυβέρνησης του Βιετνάμ, η επίσκεψη αυτή «στοχεύει να προωθήσει την αμοιβαία κατανόηση (σ.σ. των δύο χωρών) σε πνεύμα περιεκτικής εταιρικής συνεργασίας ανάμεσα σε Βιετνάμ και ΗΠΑ». Βιετναμέζικη αντιπροσωπεία επισκέφτηκε το αεροπλανοφόρο και περιηγήθηκε σε αυτό. Η επίσκεψη θα διαρκέσει μέχρι και την Παρασκευή 9 Μάρτη.

Σε χτεσινή εκδήλωση που έγινε για την υποδοχή του «Vinson», ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Ανόι Ντάνιελ Κρίτενμπιρκ τόνισε ότι «η επίσκεψη αποτελεί ορόσημο τεράστιας σημασίας για τις διμερείς μας σχέσεις και δείχνει την αφοσίωση των ΗΠΑ για ένα ισχυρό, ευήμερο και ανεξάρτητο Βιετνάμ». Ενώ πρόσθεσε ότι «με σκληρή δουλειά και συνεχίζοντας να αντιμετωπίζουμε το παρελθόν, ενώ εργαζόμαστε από κοινού για ένα καλύτερο μέλλον, έχουμε μετατραπεί από πρώην εχθρούς σε στενούς συνεργάτες». Από τη μεριά της βιετναμέζικης κυβέρνησης, το στέλεχος του ΥΠΕΞ Λαμ Κουάνγκ έκανε λόγο για «μια επίσκεψη που σημαίνει πολλά για το Βιετνάμ και το Ντανάνγκ».

Το «USS Vinson» έφτασε στο Βιετνάμ μαζί με το αμερικανικό αντιτορπιλικό «USS Wanye E. Mayer» αλλά και το αμερικανικό καταδρομικό «USS Lake Champlain», με 6.500 στρατιώτες. Η παρουσία του στην περιοχή εντάσσεται στις περιπολίες για την «προστασία της ελεύθερης ναυσιπλοΐας» που οι ΗΠΑ προσπαθούν να καθιερώσουν την τελευταία τριετία στην περιοχή, συναντώντας την έντονη δυσαρέσκεια της Κίνας.

Να σημειωθεί ότι το βιετναμέζικο λιμάνι Ντανάνγκ είχε διαδραματίσει μεγάλο ρόλο στην ανάπτυξη του αμερικανικού ιμπεριαλισμού σε όλη την Ινδοκίνα, που αργότερα «σημαδεύτηκε» από τα μεγάλα εγκλήματα σε βάρος του λαού του Βιετνάμ και όλης της περιοχής. Σήμερα, ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός «προσαρμόζει» την τακτική του για την ενίσχυση της θέσης των αμερικανικών μονοπωλίων στην περιοχή και ιεραρχεί τη Ν/Α Ασία, για να επηρεάσει τον γεωπολιτικό συσχετισμό δυνάμεων σε όλη την περιφέρεια, προς όφελος του αμερικανικού κεφαλαίου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα γυμνάσια ΗΠΑ - Ιαπωνίας - Νότιας Κορέας (2024-01-20 00:00:00.0)
Παράλληλες επαφές για λογαριασμό αντίπαλων μονοπωλίων (2017-11-14 00:00:00.0)
Σε ετοιμότητα ξανά για αεροπλανοφόρο (2017-07-08 00:00:00.0)
«Λάδι στη φωτιά» με τον ερχομό του «Carl Vinson» (2017-04-13 00:00:00.0)
Το αμερικανικό «Carl Vinson» στα ανοιχτά της Κορέας (2017-04-11 00:00:00.0)
Στην Ιαπωνία ο Αμερικανός ΥΠΕΞ (2017-03-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ