Παρασκευή 9 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΕΗ - ΠΜΣ
Απεργία στις 15 Μάρτη στα θέατρα για τις ΣΣΕ

Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών και ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος δίνουν τη μάχη για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στο Ελεύθερο Θέατρο. Αυτή η μάχη, με σημαντικό σταθμό την απεργία που έχουν προκηρύξει τα δύο σωματεία στο Ελεύθερο Θέατρο για τις 15 Μάρτη, έχει πάρει διαστάσεις, αγγίζει και προβληματίζει τον κλάδο αλλά και το κοινό που παρακολουθεί τις παραστάσεις.

Αυτή όμως η απήχηση, όπως σημειώνουν ΣΕΗ και ΠΜΣ σε κοινή ανακοίνωση,«ενοχλεί την κυβέρνηση και τους υποστηρικτές της και τους οδηγεί να επιτίθενται στα σωματεία μας». Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η συνέντευξη που έδωσε στο «Εθνος» (7/3) ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Ανδ. Νεφελούδης.

Οπως σημειώνουν τα σωματεία: «Στη συνέντευξη ο κ. Νεφελούδης δηλώνει με έμφαση πως θα βάλει τάξη στο χάος που επικρατεί στο χώρο του θεάτρου και πως "δε θα κωλώσουμε με τους θεατρώνες". Του θυμίζουμε απλώς πως η κυβέρνηση που υπηρετεί συνεχίζοντας την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων ευθύνεται για αυτό το χάος. Γιατί με βάση τους νόμους τόσο αυτής της κυβέρνησης όσο και προηγούμενων είναι νόμιμο το καθεστώς της ωρομισθίας, της απλήρωτης πρόβας, της απόλυσης αν η παράσταση δεν πάει καλά. Αυτοί οι νόμοι έφεραν την κατάργηση των συμβάσεων, της επεκτασιμότητας, της ευνοϊκής ρύθμισης (...). Αυτό που δεν γνωρίζουν οι εργαζόμενοι, οι άνθρωποι του θεάτρου, είναι ότι αρνείται με προσχήματα τις συναντήσεις με τα σωματεία μας και την ίδια στιγμή επιλέγει με ποιους θα συνομιλήσει πίσω από κλειστές πόρτες, πίσω από την πλάτη των εργαζομένων και εν αγνοία των εκπροσώπων μας. Με τις παρεμβάσεις μας αποκαλύφθηκε ότι ο κ. Νεφελούδης έκανε τριμερή συνάντηση, δηλαδή συνδιαλέχθηκε με την ΠΟΘΑ, που δεν είχε κάνει ΔΣ 6 μήνες, καθώς και με κάποια σωματεία που (με εξαίρεση το ΣΕΧΩΧΟ) βρίσκονται με προσωρινή διοίκηση ή είναι εκπρόθεσμα σε σχέση με την ημερομηνία των εκλογών τους και κατά συνέπεια στην ουσία δεν αντιπροσωπεύουν σχεδόν κανέναν. Η ΠΟΘΑ μόνο, μετά από πίεση, προχώρησε σε ΔΣ όπου και αρνήθηκε να πάρει απόφαση για απεργία στις 15/3 προκειμένου να καλύψει το σύνολο των εργαζομένων στα θέατρα. Αντίθετα, η πόρτα του υπουργείου ήταν κλειστή για τα σωματεία που εκπροσωπούν το μεγαλύτερο τμήμα των εργαζομένων στα θέατρα, που βρίσκονται από την αρχή της σεζόν καθημερινά με τους θιάσους και προχωρούν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις (...)».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ