Παρασκευή 9 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΑΤΤΙΚΗΣ
Μαζική διαδήλωση ενάντια στους αντιασφαλιστικούς νόμους και τις συντάξεις πείνας

Μαζική η συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης
Μαζική η συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης
«Με ψίχουλα και ψέματα δε θα συμβιβαστούμε, όλα τα κλεμμένα τα διεκδικούμε».

Το μήνυμα αυτό έστειλαν στην κυβέρνηση χιλιάδες συνταξιούχοι της Αττικής, που διαδήλωσαν χτες ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΙΚΑ, Δημοσίου, ΟΑΕΕ, ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ, ΕΛΤΑ, ΝΑΤ, ΟΣΕ και ΠΣΣ Δικηγόρων.

Ξεκινώντας από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης και καταλήγοντας στο υπουργείο Εργασίας, όπου αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον υφυπουργό, Τ. Πετρόπουλο, οι συνταξιούχοι ξεκαθάρισαν πως η μαζική τους διαδήλωση είναι η αφετηρία μιας χρονιάς μαραθώνιων κινητοποιήσεων ενάντια στους αντιασφαλιστικούς νόμους που μετατρέπουν τις συντάξεις σε προνοιακά επιδόματα.

Στην κινητοποίηση συμμετείχε αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ενώ το «παρών» έδωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ του Κόμματος, Χρήστος Κατσώτης.

Οι συνταξιούχοι αντιπαλεύουν τον νέο σφαγιασμό των συντάξεων με τον επανυπολογισμό που προβλέπει ο νόμος 4387/2016 και την περικοπή της «προσωπικής διαφοράς». Δεν αντιμετωπίζουν ως «περασμένα ξεχασμένα» όσα αφαίρεσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις από τις συντάξεις, τα δώρα, την Υγεία, και διεκδικούν την ανάκτηση των μεγάλων απωλειών τους. Απαιτούν από την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο να δώσουν άμεσα λύση, με πολιτική απόφαση, στο πρόβλημα των αυθαιρέτων περικοπών στις συντάξεις που έχουν επιβληθεί, πέραν ακόμα και όσων προβλέπουν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι. Απαιτούν να αποδοθούν στους δικαιούχους τα παράνομα παρακρατηθέντα ποσά, χωρίς δικαστήρια, αιτήσεις και προαπαιτούμενα.

Από την πορεία προς το υπουργείο Εργασίας
Από την πορεία προς το υπουργείο Εργασίας
Η αντιπροσωπεία μετέφερε τα δίκαια αιτήματα των συνταξιούχων στον υφυπουργό, χωρίς να πάρει απαντήσεις. Ακόμα και όσον αφορά την απαίτηση για άμεση επιστροφή των παράνομα παρακρατηθέντων ποσών, ο υφυπουργός απάντησε πως η κυβέρνηση... «εξετάζει» τη δυνατότητα της απόδοσης σε «κατάλληλο χρόνο» και μέσα στα «περιθώρια που δημιουργούνται από τα θετικά αποτελέσματα των οικονομικών δεδομένων της Κοινωνικής Ασφάλισης». Παρέπεμψε δηλαδή την επιστροφή των χρημάτων των συνταξιούχων στο αόριστο μέλλον, συνδέοντάς την μάλιστα με τα «θετικά οικονομικά δεδομένα» που χτίζονται πάνω στη λεηλασία των συντάξεων.

«Δεν θα τους χαρίσουμε τίποτα», ήταν η απάντηση των συνταξιούχων, που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους.

Από τις ομιλίες στη συγκέντρωση

Από το βήμα της συγκέντρωσης στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, κάλεσε τα σωματεία και τους συνταξιούχους να μετατρέψουν το τρέχον έτος σε χρονιά αγώνων, να σχεδιάσουν τη δράση τους με αίτημα την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων και του τελευταίου νόμου (4387/2016), μια σειρά διατάξεις του οποίου τίθενται το επόμενο διάστημα σε εφαρμογή, με τον λεγόμενο επανυπολογισμό των συντάξεων, κύριων και επικουρικών, και την πλήρη κατάργηση του ΕΚΑΣ. Οπως εξήγησε, οι περικοπές απειλούν να αφαιρέσουν άλλες τέσσερις συντάξεις ετησίως, αν συνυπολογιστούν οι απώλειες από τα οικογενειακά επιδόματα και η φορολογία. «Εδώ βρίσκεται η λύση και η προοπτική, στους αγώνες», τόνισε και ξεκαθάρισε ότι οι συνταξιούχοι δεν δέχονται να πληρώσουν την «ανάπτυξη» και την «έξοδο από τα μνημόνια» που διαφημίζει η κυβέρνηση. Προανήγγειλε, τέλος, κύκλο συσκέψεων και κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα.

Χαιρετισμούς στη συγκέντρωση απηύθυναν εκπρόσωποι συνταξιουχικών οργανώσεων.

Πρώτη ομιλήτρια η Σούλα Ακζιώτη, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων Δημοσίου Αθήνας, αναφέρθηκε στην 8η Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας. Κάλεσε τις συνταξιούχους, που είναι αναγκασμένες να μετρούν τα ψίχουλα των συντάξεων για να βοηθούν τα άνεργα παιδιά και εγγόνια τους, αλλά και να κάνουν τις νταντάδες και τις νοσοκόμες για τα μέλη των οικογενειών τους, να κάνουν δική τους υπόθεση τη διεκδίκηση των ιδιαίτερων αναγκών τους.

«Με τους αγώνες μας να σταματήσουμε την αιμορραγία των συνταξιούχων», κάλεσε ο Χρήστος Μπουρδούκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Δημοσίου. «Φτάνει πια», τόνισε ο Τάσος Γεωργιάδης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων ΕΛΤΑ. Χρονιά καθοριστική «όχι μόνο για τις δικές μας συντάξεις αλλά και για τις συντάξεις των επόμενων γενεών» χαρακτήρισε το 2018 ο Παντελής Τάτσης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ. Την παραπληροφόρηση και την προπαγάνδα που στέλνει τους συνταξιούχους να προσπαθούν μέσα από τα δικαστήρια να κερδίσουν τις παράνομες παρακρατήσεις στηλίτευσε ο Σωτήρης Ραυτόπουλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων ΟΣΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ