Σάββατο 10 Μάρτη 2018 - Κυριακή 11 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Βουλευτικές εκλογές με αντιπαράθεση για τη συμφωνία ειρήνης

Τη Κυριακή 11 Μάρτη πραγματοποιούνται στην Κολομβία βουλευτικές εκλογές, ενώ στις 27 Μάη θα γίνει ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών. Κεντρικό ζήτημα της αντιπαράθεσης, όπως αναμενόταν, είναι η εφαρμογή της λεγόμενης ειρηνευτικής συμφωνίας με το αντάρτικο κίνημα «Eνοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις Κολομβίας - Στρατός του Λαού» (FARC - ΕP), η τροποποιημένη μορφή της οποίας υπογράφηκε το Νοέμβρη του 2016.

Οι βασικές δυνάμεις που συμμετέχουν είναι: Το κόμμα του κύριου πολέμιου της συμφωνίας, πρώην Προέδρου Α. Ουρίμπε, το λεγόμενο «Δημοκρατικό Κέντρο». Το Κόμμα της Ενότητας, από όπου προέρχεται ο σημερινός Πρόεδρος Χ. Μ. Σάντος. Το Φιλελεύθερο Κόμμα (τα δύο τελευταία αστικά κόμματα στηρίζουν τη συμφωνία). Ακόμα, στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, ο «Δημοκρατικός Εναλλακτικός Πόλος», η «Συμμαχία της Αξιοπρέπειας» (που συσπειρώνει την «Πατριωτική Ενωση», όπου συμμετέχουν το Κολομβιάνικο ΚΚ και άλλες σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις). Στις εκλογές συμμετέχει και το κόμμα FARC (Επαναστατική Εναλλακτική Δύναμη της Πλειοψηφίας), που προήλθε από το αντάρτικο κίνημα των FARC - EP, με επίσης σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα, στο όνομα της «εθνικής συμφιλίωσης», το οποίο με βάση την ειρηνευτική συμφωνία θα έχει εξασφαλισμένους για την επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο 5 βουλευτές και 5 γερουσιαστές.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι η αποχή τα τελευταία χρόνια στην χώρα είναι ιδιαίτερα αυξημένη (το 2014 έφτασε το 56,42%), ενώ κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας θα υπάρχει και εθελοντική ψηφοφορία στις λεγόμενες λίστες της «αριστεράς» και της «δεξιάς», όπου θα επιλεγούν οι τελικοί υποψήφιοι για την προεδρία της χώρας στις εκλογές του Μάη. Οι υποψήφιοι της «αριστεράς» είναι ο Γκουστάβο Πέτρο, σοσιαλδημοκράτης, πρώην δήμαρχος Μπογκοτά, ο οποίος τη δεκαετία του '80 συμμετείχε στο ένοπλο κίνημα «M-19», που στη συνέχεια προσαρμόστηκε στο σύστημα, και ο Κάρλος Καϊσέδο, πρώην δήμαρχος της Σάντα Μάρτα, πόλης στα βόρεια της χώρας. Η «δεξιά» θέλει να επιλέξει από τρεις υποψηφίους, με μάλλον επικρατέστερο αυτόν του κόμματος του Ουρίμπε, Ιβάν Ντούκε.

Την Πέμπτη, πάντως, το κόμμα FARC ανακοίνωσε ότι αποσύρει την υποψηφιότητα για την προεδρία του ηγέτη της Ροντρίγκο Λοντόνιο ή Τιμολέον Χιμένες, καταγγέλλοντας ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις για συμμετοχή στις προεδρικές εκλογές, αφού από την υπογραφή της συμφωνίας έχουν δολοφονηθεί πάνω από 50 πρώην αντάρτες και μέλη των οικογενειών τους και άλλοι 250 αγωνιστές του λαϊκού κινήματος, 600 αντάρτες είναι ακόμα στις φυλακές, υπήρξαν απόπειρες παρεμπόδισης των συγκεντρώσεων του κόμματος, ενώ και πρόσφατα ο Χιμένες υποβλήθηκε σε ανοιχτή χειρουργική επέμβαση στην καρδιά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ