Τρίτη 9 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
Στο στόχαστρο οι λαοί
«Απόλυτος έλεγχος» και διπλωματία

«Ολες οι αντιδράσεις ελέγχονται απόλυτα» δήλωσε ο Περβέζ Μουσαράφ, που, παρά το σκληρό ύφος, φέρεται να επιχειρεί κάποια προσέγγιση με την Ινδία

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-

Την εικόνα του απόλυτου κυρίαρχου της κατάστασης, τουλάχιστον εντός της χώρας του, θέλησε να δώσει, χτες, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου, που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, ο στρατιωτικός ηγέτης του Πακιστάν. Ο Περβέζ Μουσαράφ επανέλαβε τους λόγους για τους οποίους συμπαρατάχτηκε με την «αντι-τρομοκρατική συμμαχία», εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι λαϊκές αντιδράσεις εντός της χώρας του «είναι απολύτως ελεγχόμενες» και προειδοποίησε τόσο την Ινδία όσο και την αφγανική αντιπολίτευση ότι «το Πακιστάν είναι σε θέση να υπερασπιστεί εαυτόν».

Παρά τις προειδοποιήσεις, πάντως, ο Πακιστανός ηγέτης, προφανώς αναμένοντας και την άφιξη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ στα τέλη της εβδομάδας, φέρεται, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στο Ισλαμαμπάντ, να είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον «αιώνιο εχθρό», τον Ινδό πρωθυπουργό Ατάρ Βάτζπαγιε, προκειμένου να «εξευρεθούν τρόποι συνεργασίας κατά της τρομοκρατίας». Ωρες νωρίτερα, κατά την τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου, ο Μουσαράφ καλούσε τη διεθνή συμμαχία κατά της τρομοκρατίας, για να είναι αποτελεσματική, «να ξεριζώσει τις ρίζες της τρομοκρατίας, που βρίσκονται σε κάθε περιοχή του πλανήτη, όπου υπάρχουν ανεπίλυτες συγκρούσεις, όπου υπάρχει αδικία», δίνοντας το περιθώριο στους αναλυτές να εκτιμήσουν ότι αναφέρεται στην περιοχή του Κασμίρ.

«Ολα υπό έλεγχο»

Ο Περβέζ Μουσαράφ ανακοίνωσε, χτες, και επισήμως ότι ενημερώθηκε για την έναρξη των αμερικανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων, μόλις λίγες ώρες νωρίτερα, και ότι χρησιμοποιήθηκε μόνο ο εναέριος χώρος του Πακιστάν, για τη διέλευση των συμμαχικών αεροσκαφών, αλλά όχι οι βάσεις του. Επανέλαβε ότι η πακιστανική ηγεσία «έκανε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για να μεταπείσουν τους Ταλιμπάν και να αποφευχθεί το στρατιωτικό πλήγμα».

Συμπλήρωσε, μάλιστα, απευθυνόμενος κυρίως στην κοινή γνώμη, ότι έχει λάβει διαβεβαιώσεις πως «οι επιθέσεις θα είναι επικεντρωμένες σε συγκεκριμένους τρομοκρατικούς στόχους, σύντομες και θα γίνει προσπάθεια να έχουν τις λιγότερες δυνατές παράπλευρες απώλειες». Εκτίμησε, πάντως, ότι «είναι πολύ πιθανή η τάχιστη απώλεια λαϊκής στήριξης προς τους Ταλιμπάν και αυτό θα οδηγήσει μάλλον σε μια άμεση πολιτική λύση, παρά σε έναν, επ' αόριστον, ανταρτοπόλεμο εντός του Αφγανιστάν».

Αναφερόμενος «στη θέληση ορισμένων εξτρεμιστικών στοιχείων να δημιουργήσουν ταραχές εντός του Πακιστάν», ο Μουσαράφ τόνισε ότι «οι αρχές της χώρας είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά όλες αυτές τις απόπειρες» και επανέλαβε ότι «η πλειοψηφία του λαού συντάσσεται με τη στάση της ηγεσίας». Ο Πακιστανός ηγέτης, σε μια προφανή προσπάθεια να διασφαλίσει το ρόλο του Πακιστάν σε μια «μετα - Ταλιμπάν» εποχή τόνισε ότι θα πρέπει μια νέα κυβέρνηση να είναι «πολυ-εθνική και ισορροπημένη» και σε καμία περίπτωση να μην εκμεταλλευτεί την κατάσταση που διαμορφώνεται από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις «μόνο η Βόρεια Συμμαχία». Στέλνοντας και ένα μήνυμα προς την Ινδία, ο Μουσαράφ προειδοποίησε ότι δε θα πρέπει να εκμεταλλευτεί κανείς την υπάρχουσα κατάσταση, «γιατί το Πακιστάν μπορεί αποτελεσματικά να αντιμετωπίσει κάθε επίθεση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ