Τρίτη 9 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΒΙΕΤΝΑΜ, ΚΟΥΒΑ, ΜΑΛΑΙΣΙΑ
Ζητούν τερματισμό των επιθέσεων

Νεαρός Κουβανός μαθαίνει την αρχή της επίθεσης από την εφημερίδα «Τροβαχαδόρες» (Εργάτες)

Associated Press

Νεαρός Κουβανός μαθαίνει την αρχή της επίθεσης από την εφημερίδα «Τροβαχαδόρες» (Εργάτες)
ΑΝΟΪ - ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ - ΑΒΑΝΑ.-

Μέσα στον ορυμαγδό του πολέμου, την πρόθυμη συμπαράταξη παραδοσιακών και «νεόκοπων» - με τις ΗΠΑ... - συμμάχων υπήρξαν και κάποιες ψυχραιμότερες φωνές που τάχθηκαν υπέρ της ειρήνης και του περιορισμού, ακόμη και του άμεσου τερματισμού, των στρατιωτικών επιχειρήσεων....

Το υπουργείο Εξωτερικών του Βιετνάμ, σύμφωνα με χτεσινοβραδινή ανακοίνωσή του που επικαλείται το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία του για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν» υπογραμμίζοντας πως «θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τις ζωές αθώων πολιτών» και κάλεσε τις επεμβατικές δυνάμεις «να δείξουν την, κατά το δυνατόν ύψιστη, αποφασιστικότητα προκειμένου να μην κλιμακωθεί περαιτέρω ο πόλεμος».

«Το Βιετνάμ εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, που απειλεί σοβαρά τις ζωές αθώων πολιτών... Ελπίζουμε πως όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα επιδείξουν την υπέρτατη αποφασιστικότητα να μην επιτραπεί η κλιμάκωση του πολέμου και να βρεθεί τάχιστα η κατάλληλη λύση για να τεθεί ένα τέλος στον πόλεμο και να αποκατασταθεί η ειρήνη. Θεωρούμε πως τα μέτρα για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας θα πρέπει να ληφθούν σύμφωνα με τη Χάρτα του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο» αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Νωρίτερα, το κύριο άρθρο της εφημερίδας των Λαϊκών Ενόπλων Δυνάμεων του Βιετνάμ («Κουάν Ντόι Νχαν Νταν») είχε προκαλέσει αίσθηση, καθώς έκανε λόγο για «άμεσο τερματισμό του πολέμου των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο Αφγανιστάν». «Οι επιθέσεις σε βάρος ανεξάρτητης χώρας δεν είναι τρόπος για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας... Είναι αδύνατον να καταδικάσεις την τρομοκρατία μέσω του πολέμου, ιδιαίτερα όταν αυτός εξαπολύεται σε βάρος μίας ανεξάρτητης και αυτοκυρίαρχης χώρας» επισήμαινε το κύριο άρθρο της ημερήσιας εφημερίδας «Κουάν Ντόι Νχαν Νταν», το οποίο κατέληγε καλώντας τις «ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να διατάξουν τον άμεσο τερματισμό αυτού του πολέμου».

Η Κούβα υπογράμμισε πως η λήψη στρατιωτικής δράσης έναντι του Αφγανιστάν «είναι μία θεραπεία χειρότερη και απ' την ίδια την ασθένεια». Σύμφωνα με κύριο άρθρο στο χτεσινό φύλλο της εφημερίδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβα, «Γκράνμα», οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν «καθιστούν την τρομοκρατία μία πολύ περίπλοκη υπόθεση που δύσκολα θα εξαλειφθεί». Στο ίδιο κύριο άρθρο, καταδικάζεται η τρομοκρατία και τονίζεται ως μόνη δυνατή λύση «η διακοπή των στρατιωτικών επιχειρήσεων και το ξερίζωμα της τρομοκρατίας»... που «μπορεί να επιτευχθεί μέσω της οδού της συνεργασίας και της υποστήριξης όλων των χωρών, με την άρνηση και την ομόφωνη καταδίκη της τρομοκρατίας από τη διεθνή κοινή γνώμη και τον ΟΗΕ».

Και το άρθρο της «Γκράνμα» καταλήγει με την ακόλουθη επισήμανση: «Δεν είναι ένας πόλεμος κατά της τρομοκρατίας, που ενδέχεται να κερδηθεί λόγω των εξαιρετικά αποτελεσματικών μέσων. Είναι ένας πόλεμος υπέρ της τρομοκρατίας, της οποίας το ξερίζωμα θα γίνει ακόμα πιο πολύπλοκο και δύσκολο λόγω των αμερικανικών επιθέσεων. Είναι ένας πόλεμος των πλέον ανεπτυγμένων κατά των πλέον φτωχών. Πόλεμος αυτών που ονομάζονται πολιτισμένοι κατά αυτών που τους ονομάζουν βάρβαρους...».

Κατηγορηματική στάση ενάντια στον πόλεμο στο Αφγανιστάν τήρησε η κυβέρνηση της (μουσουλμανικής) Μαλαισίας. «Η χώρα μας δε συμφωνεί με τον πόλεμο και πιστεύουμε πως οι επιθέσεις ούτε θα εξαλείψουν την τρομοκρατία, ούτε θα σκοτώσουν τους τρομοκράτες. Ισως γιατί αυτή η διεξαγωγή πολέμου θα τους κάνει πιο αποφασισμένους και θα συσπειρώσει στο πλευρό τους πολύ περισσότερο κόσμο» δήλωσε χτες ενώπιον του Κοινοβουλίου της χώρας του ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας, Μαχαθίρ Μοχάμαντ. Ο ίδιος ζήτησε μάλιστα την άμεση διεξαγωγή παγκόσμιας διάσκεψης με θέμα την τρομοκρατία, ενώ δεν παρέλειψε να επικρίνει τη στάση της κυβέρνησης του Ισραήλ, λέγοντας: «Θα ήμασταν με το πλευρό των ΗΠΑ και της Βρετανίας εάν ήθελαν να λάβουν αντιτρομοκρατική δράση σε βάρος του Ισραήλ, γιατί το Ισραήλ έχει προκαλέσει το θάνατο πολλών Παλαιστινίων. Για μας οι Ισραηλινοί είναι οι τρομοκράτες»!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σύνοδος ASEAN και άλλες συναντήσεις (2015-11-21 00:00:00.0)
Κλιμάκωση του ...ανθρωπιστικού πολέμου (2010-07-06 00:00:00.0)
Οι πολεμοκάπηλοι... (2009-10-17 00:00:00.0)
«Κίνδυνος ολοκληρωτικού πολέμου στη Μέση Ανατολή» (2002-04-02 00:00:00.0)
Συμπαρατάσσομαι, συμμετέχω (2001-11-07 00:00:00.0)
Ποια τρομοκρατία; (2001-10-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ