Τετάρτη 21 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΑΡΧΗ
Αντιδρά στην πίεση ΗΠΑ και κατοχικών αρχών

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Νέα ένταση προδίδουν στις ήδη οξυμένες σχέσεις ανάμεσα στην Παλαιστινιακή Αρχή και τις ΗΠΑ τα νέα προκλητικά μηνύματα που ανάρτησε στο «Twitter» ο Αμερικανός πρέσβης στο Ισραήλ, Ντέιβιντ Φρίντμαν, πως οι εβραϊκοί εποικισμοί σε κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης «είναι τμήμα του Ισραήλ».

Μιλώντας σε συνδιάσκεψη στην Ιερουσαλήμ, ο Φρίντμαν είχε προηγουμένως καλέσει την Παλαιστινιακή Αρχή να καταδικάσει την «εν ψυχρώ δολοφονία τριών νεαρών Ισραηλινών το Σαββατοκύριακο από Παλαιστίνιο τρομοκράτη», προσθέτοντας ότι η σιωπή της Παλαιστινιακής Αρχής ήταν «εκκωφαντική».

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, σχολιάζοντας τις δηλώσεις στη διάρκεια ομιλίας του στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης, τις απέρριψε, με έντονο εκνευρισμό, λέγοντας: «Π... γιε! Χτίζουν οι έποικοι στη γη τους; Είσαι έποικος και προέρχεσαι από οικογένεια εποίκων!». Στη συνέχεια αποδοκίμασε, για μία ακόμη φορά, την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να μεταφέρει την αμερικάνικη πρεσβεία από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, την οποία αναγνώρισε ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Καταφέρθηκε επίσης και ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να σταματήσουν τη χρηματοδότηση της Υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA). Η υπόθεση προκάλεσε αντιδράσεις στις ΗΠΑ.

Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Παλαιστινιακό, Τζέισον Γκρίνμπλατ, δήλωσε ότι «παρά τις ιδιαιτέρως ακατάλληλες προσβολές» του Προέδρου Αμπάς, ο Λευκός Οίκος τάχα «παραμένει αφοσιωμένος στον Παλαιστινιακό λαό», ότι η αμερικανική ειρηνευτική πρόταση «βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο» και τον κάλεσε να διαλέξει «μεταξύ της ρητορικής μίσους και των συγκεκριμένων, πρακτικών προσπαθειών για βελτίωση της ποιότητας ζωής του λαού του».

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ, επίσης αποδοκίμασε τις δηλώσεις του Προέδρου Αμπας, τηρώντας «σιγήν ιχθύος» για τις προκλητικές δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη στο Ισραήλ, λέγοντας ότι «δεν βοηθούν».

Αργότερα χτες βράδυ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου καταφέρθηκε εναντίον των Αφρικανών μεταναστών που αναζητούν καταφύγιο, μεταξύ άλλων και στο Ισραήλ, λέγοντας ότι η χώρα του «σώθηκε» από τον ηλεκτρικό φράκτη που έχει φτιαχτεί από το 2010 στα σύνορα με την Αίγυπτο όχι μόνο από τις επιθέσεις τζιχαντιστών, αλλά και από τη... «χειρότερη» (!) απειλή: Τη μαζική άφιξη παράτυπων μεταναστών από την Αφρική!

«Χωρίς αυτόν το φράκτη, θα ήμασταν αντιμέτωποι με σοβαρές τρομοκρατικές επιθέσεις στο Σινά και, το χειρότερο, με μια μαζική άφιξη παράτυπων μεταναστών από την Αφρική», είπε ο Νετανιάχου σε συνέντευξη Τύπου για την ανάπτυξη του νότιου Ισραήλ, προσθέτοντας: «Μιλάμε για ένα εβραϊκό και δημοκρατικό κράτος, όμως πώς θα διασφαλίσουμε ότι θα παραμείνει εβραϊκό με 50.000 - 100.000 μετανάστες το χρόνο;», διερωτήθηκε ο Νετανιάχου.

Αρχίζει η δίκη της 17χρονης Παλαιστίνιας αγωνίστριας

Νωρίτερα, ισραηλινό στρατοδικείο που εξετάζει την υπόθεση της 17χρονης Παλαιστίνιας αγωνίστριας Αχέντ Ταμίμι, ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτρέψει τη δημόσια διεξαγωγή της δίκης «για το καλό της ανήλικης». Η δίκη της Ταμίμι αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα Τετάρτη στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

Παράλληλα, χτες, ο πατέρας της νεαρής αγωνίστριας Μπασέμ Ταμίμι δήλωσε πως η κόρη του έχει το ηθικό ακμαίο παρά την πολυήμερη κράτησή της, εν αναμονή της δίκης για το χαστούκι και τις κλωτσιές που έριξε σε Ισραηλινούς στρατιώτες, αρχές Δεκέμβρη, οι οποίοι προηγουμένως είχαν τραυματίσει σοβαρά στο κεφάλι 15χρονο ξάδελφό της. Πρόσθεσε ότι ασχολείται με τα μαθήματά της και μελετά καθημερινά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ