Πέμπτη 12 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ
Μέρος ενός ευρύτερου παζλ σκληρών ανταγωνισμών

Ενδεικτικές οι αναλύσεις στον τουρκικό αστικό Τύπο

Μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση στέλνει η Τουρκία, η οποία, κλιμακώνοντας την επιθετικότητά της και σε Αιγαίο, Κύπρο, Ελληνοτουρκικά, επιδιώκει να διασφαλίσει συνολικά τα στρατηγικά της συμφέροντα, σε ένα φόντο ευρύτερων ανακατατάξεων.

Επιθεωρώντας το ναύσταθμο στην περιοχή Γκιολτζούκ (στο Βόσπορο) και στρατόπεδα στην περιοχή της Καλλίπολης, ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, Χουλούσι Ακάρ, υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι «η Τουρκία επιθυμεί να γίνει το Αιγαίο θάλασσα ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας και κάνει κάθε προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση», και όλο νόημα συμπλήρωσε: «Πάντως, δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο στο Αιγαίο και την Κύπρο. Γι' αυτόν το λόγο έχουμε πάρει με αποφασιστικότητα κάθε μέτρο και θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε (κάθε μέτρο)».

Την ίδια στιγμή, ενδεικτική είναι η αρθρογραφία στον τουρκικό αστικό Τύπο. Χτες, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» φιλοξένησε κεντρική, μεγάλη ανάλυση με τίτλο «Τι θα γίνει αν, μετά από ένα ρωσικό αεροπλάνο, αυτήν τη φορά χτυπηθεί ένα ελληνικό πλοίο», αναφερόμενη στο ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο, το οποίο όμως ο συντάκτης εμφανίζει με προβοκάτσια την οποία εξετάζουν δυνάμεις που θέλουν να πλήξουν τη σημερινή ηγεσία της χώρας (υπό το ισλαμοσυντηρητικό ΑΚΡ και τον Ρ. Τ. Ερντογάν) και να ανακόψουν τον ανοδικό δρόμο που ακολουθεί η Τουρκία. Ανεξάρτητα από τις σκοπιμότητες που υπηρετεί το συγκεκριμένο κείμενο, είναι χαρακτηριστικό το σύνθετο ενδοϊμπεριαλιστικό κουβάρι μέσα στο οποίο αναπτύσσονται και οι ελληνοτουρκικές αντιθέσεις.

Συντάκτης της ανάλυσης είναι ο Ιμπραχίμ Καραγκιούλ, ένας από τους αστούς αναλυτές που συνοδεύει σταθερά τον Ερντογάν στα ταξίδια του στο εξωτερικό και συγκαταλέγεται στους βασικούς πολιτικούς συμβούλους του.

Ο αρθρογράφος εφιστά «την προσοχή στον κίνδυνο που υπάρχει στο Αιγαίο» και ζητά «εξαιρετική ευαισθησία», αφού έχει ήδη συσχετίσει την πιθανότητα να «χτυπηθεί ελληνικό σκάφος ή πλοίο» με την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους «Su-24» που το Νοέμβρη του 2015 είχε καταρριφθεί από τουρκικό «F-16», κάτι που αργότερα «χρεώθηκε» στην οργάνωση του ισλαμιστή επιχειρηματία Φετουλάχ Γκιουλέν (πρώην στενού συνεργάτη και νυν πολιτικού αντιπάλου του ΑΚΡ και του Ερντογάν). Ο Καραγκιούλ υποστηρίζει ότι η κατάρριψη του ρωσικού «Su-24» ήταν μέρος μιας παγίδας που έστησαν οι ΗΠΑ στην Τουρκία, για να στοιχηθεί η Αγκυρα πίσω από «τα σχέδια των ΗΠΑ στη Συρία». Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, τον Ιούλη του 2016 - συμπληρώνει - αποκαλύφθηκε ότι ΗΠΑ, Ευρώπη, Ισραήλ και κάποιες αραβικές χώρες χρησιμοποίησαν από κοινού τη FETO (την οργάνωση του Γκιουλέν) «για να διεξαχθεί η μεγαλύτερη επίθεση στην πολιτική ιστορία της Τουρκίας. Με αυτήν, η Τουρκία θα αποτραβιόταν στον άξονα των ΗΠΑ ξανά, θα μειωνόταν, η περιοχή της Θράκης θα αποσπαζόταν και η ανατολική και νοτιοανατολική Ανατολία θα διαμελίζονταν».

Στις σημερινές συνθήκες, ο Καραγκιούλ χαρακτηρίζει «πιθανό σενάριο» ένα «"ατύχημα" στο Αιγαίο καθώς η ένταση ανεβαίνει» και υποστηρίζει ότι θα ακολουθήσουν η διαμόρφωση ενός «Δυτικού μετώπου υπό την προστασία όλης της ΕΕ και των ΗΠΑ» και «η βύθιση της χώρας μας σε μεγάλη κρίση εντός και εκτός συνόρων». Γενικά ο συντάκτης στέλνει μηνύματα ότι «αν εξαπολυθεί επίθεση σε οποιοδήποτε μέτωπο, τότε θα αναπτυχθεί άμυνα σε κάθε μέτωπο».

Στο μεταξύ, νέα υπέρπτηση στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Οινουσσών πραγματοποίησαν χτες τουρκικά μαχητικά, μετά την αντίστοιχη την Κυριακή του Πάσχα, συνεχίζοντας τις προκλήσεις της Αγκυρας σε βάρος ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, τουρκικό ζεύγος «F4» εισήλθε στο FIR Αθηνών στις 14.50 και στις 14.51 πραγματοποίησε υπέρπτηση άνωθεν της νήσου Παναγιά στα 12.500 πόδια και στη συνέχεια άνω των Οινουσσών. Την αναχαίτισή του ανέλαβαν ελληνικά αεροσκάφη επιφυλακής της 347 Μοίρας, από τη μονάδα ετοιμότητας της Λήμνου.

Συνολικά, χτες, 6 τουρκικά μαχητικά, τα 2 οπλισμένα, προχώρησαν σε 11 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, ενώ καταγράφηκε και μία εμπλοκή με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν για αναχαίτιση.

Στο μεταξύ, από 30/4 έως 10/5 οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις πραγματοποιούν την προγραμματισμένη ετήσια μεγάλης κλίμακας άσκησή τους «Efes», με αποβατικές ενέργειες στη χερσόνησο του Τσεσμέ απέναντι από τη Χίο, και γενικά δραστηριότητα κοντά στο σύμπλεγμα των Οινουσσών.

Κίνδυνο «ακόμα μεγαλύτερης αποσταθεροποίησης» βλέπει η κυβέρνηση

Σημειωτέον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, ερωτηθείς χτες στο ρ/σ «24/7» αν υπάρχει ανησυχία για «θερμό» επεισόδιο με την Τουρκία, παραδέχτηκε ότι υπάρχει «ένας προβληματισμός, σε σχέση με τη διαρκή προκλητικότητα που βλέπουμε να συγκροτεί τον πυρήνα της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, ειδικά σε μία περίοδο η οποία είναι εξαιρετικά κρίσιμη και βλέπουμε ότι υπάρχουν γεγονότα, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερη αποσταθεροποίηση. Αυτή τη στιγμή στη Συρία υπάρχει μια κατάσταση πάρα πολύ μεγάλης έντασης, η οποία κατάσταση φαίνεται να περιπλέκει ακόμη περισσότερο τα πράγματα», πρόσθεσε, αποσιωπώντας βέβαια το ρόλο που παίζει η κυβέρνηση στην τέτοια «αποσταθεροποίηση», παραχωρώντας τη Σούδα, άλλες υποδομές και εγκαταστάσεις, για υποστήριξη των επιχειρήσεων των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή.

Την ίδια ώρα, το ελληνικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε την εφαρμογή και το 2018 της έκδοσης θεωρήσεων εισόδου μίας βδομάδας για τουρίστες από την Τουρκία (Τούρκοι τουρίστες και πολίτες από τρίτες χώρες που βρίσκονται νόμιμα στην Τουρκία) προς τα ελληνικά νησιά.

Οπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, ο ευρωενωσιακός επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης, Δ. Αβραμόπουλος, γνωστοποίησε, σε απάντηση σχετικού αιτήματος του αν. ΥΠΕΞ Γ. Κατρούγκαλου, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφωνεί με αυτές τις θεωρήσεις. Το ΥΠΕΞ καταλήγει ότι «το εν λόγω πρόγραμμα θεωρήσεων, το οποίο έχει εφαρμοσθεί με επιτυχία τα προηγούμενα χρόνια, είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για την οικονομία των νησιών. Γι' αυτόν το λόγο η συνέχισή του και τη φετινή χρονιά αποτελούσε πάγιο αίτημα όλων των τοπικών φορέων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ