Τετάρτη 18 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Ρόλο για τον «κεντροδεξιό» συνασπισμό ζητά ο Σαλβίνι

ΡΩΜΗ.--

Ο ηγέτης του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος M5S (που ήρθε πρώτο στις πρόσφατες εκλογές), Λουίτζι ντι Μάγιο, απηύθυνε νέο κάλεσμα στη «Λέγκα» να εγκαταλείψει τον «κεντροδεξιό» συνασπισμό (όπου συμμετέχει και η «Φόρτσα Ιτάλια» του Σ. Μπερλουκόσνι), για να συνεργαστούν στο σχηματισμό κυβέρνησης. Από τη μεριά του, ο ηγέτης της «Λέγκας» (που ήταν πρώτη δύναμη εντός του πρώτου σε ψήφους «κεντροδεξιού» συνασπισμού), Ματέο Σαλβίνι, επέμεινε ότι ο συνασπισμός (τον οποίο συναποτελούν «Λέγκα», «Φόρτσα Ιτάλια» και «Αδελφοί της Ιταλίας») πρέπει να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στο σχηματισμό της νέας κυβέρνησης και επικρίνοντας το επιχείρημα του MS5 ότι «η ενότητα της κεντροδεξιάς» είναι βλαβερή για τη χώρα, σημείωσε: «Αυτό που ο ντι Μάγιο κρίνει βλαβερό, η ενωμένη κεντροδεξιά, είναι αυτό που επιβράβευσαν οι ψήφοι στις εκλογές της 4ης Μάρτη (...) Του ζητώ να σεβαστεί τους ψηφοφόρους. Δεν υπάρχουν επικίνδυνα κόμματα ή επικίνδυνοι ψηφοφόροι».

Από την άλλη μεριά, αποτυπώνοντας και τον σύνθετο χαρακτήρα των ενδοαστικών διεργασιών, ο Σαλβίνι επέκρινε για ακόμα μια φορά την ετοιμότητα που εκφράζει το M5S για διαπραγμάτευση με το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) ή έστω με ορισμένα τμήματά του.

Την ίδια στιγμή, ενδεικτικές του παζαριού που εξελίσσεται είναι και οι δηλώσεις που έκανε ο απερχόμενος υπουργός Βιομηχανίας Κάρλο Καλέντα, που προσχώρησε στο PD πολύ πρόσφατα, δηλώνοντας πρόθυμος να συμβάλει στην «ανασύσταση της κεντροαριστεράς». «Δεδομένης του αδιεξόδου και της επιδείνωσης της κατάστασης διεθνώς», είπε, «θα ήταν σωστό να προταθεί μία μεταβατική κυβέρνηση την οποία θα στηρίζουν όλα τα πολιτικά κόμματα», αλλά και να συγκροτηθεί μια επιτροπή που θα παρεμβαίνει για την προώθηση διαφόρων «ανεκπλήρωτων μεταρρυθμίσεων» και της εφαρμογής του νέου εκλογικού νόμου. Κατά τ' άλλα, ο Καλέντα διαφώνησε με ερμηνείες που τον εμφανίζουν να στηρίζει την προοπτική συνεργασίας μεταξύ PD, «Λέγκας» και M5S.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ