Τετάρτη 18 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Για «ανοιχτή συζήτηση» μιλούν Αναστασιάδης - Ακιντζί

Ο Ν. Αναστασιάδης βρίσκεται στη Βρετανία για διήμερη επίσκεψη
Ο Ν. Αναστασιάδης βρίσκεται στη Βρετανία για διήμερη επίσκεψη
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Πάνω από τρεις ώρες κράτησε το «κοινωνικό δείπνο» που είχαν το βράδυ της Δευτέρας ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο ηγέτης του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί, στο σπίτι της Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, ειδικής αντιπροσώπου του γγ του ΟΗΕ στη Λευκωσία.

Η συνάντηση έγινε μήνες μετά την κατάληξη των διαπραγματεύσεων που είχαν μεταφερθεί και στην Ελβετία, χωρίς κάποιο αποτέλεσμα, ενώ οι συνολικότερες γεωπολιτικές εξελίξεις σε όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο περιπλέκονται και αναδεικνύουν τις βαθιές αντιθέσεις ανάμεσα σε αντίπαλα (αλλά και «σύμμαχα») ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Μετά τη συνάντηση, τα Ηνωμένα Εθνη περιορίστηκαν να ανακοινώσουν ότι «οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις σε μια γενική και ανοιχτή συζήτηση».

Από τη μεριά του, ο Κύπριος Πρόεδρος είπε ότι εξετάστηκε το ενδεχόμενο ενός νέου διαλόγου αλλά και επαναδιατυπώθηκαν «με πολύ ευθύτητα αλλά και πραότητα» οι διαφωνίες που υπάρχουν. «Εχω επαναλάβει ότι από δικής μας πλευράς είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε από εκεί όπου είχε τερματιστεί ο διάλογος στο Κραν Μοντανά τον Ιούλιο», είπε.

Ο κατοχικός ηγέτης είπε ότι θα φανεί κατά πόσο θα υπάρξουν «στρατηγικές προσεγγίσεις» (στα υπό συζήτηση θέματα) ως ένα πακέτο, πρόσθεσε ότι η συνάντηση της Δευτέρας ήταν αναγκαία, αλλά και ότι «στο παρόν στάδιο, τίποτε δεν μπορεί να είναι όπως ήταν στο παρελθόν». Σχολίασε ακόμα ότι «η συμπεριφορά της ελληνοκυπριακής πλευράς» δεν έχει αλλάξει.

Αντιδράσεις από κόμματα

Σχολιάζοντας τη συνάντηση, ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, είπε ότι οι δύο ηγέτες αναμένουν πρωτοβουλία από τον γγ του ΟΗΕ αντί να αναλάβουν οι ίδιοι, και εκτίμησε ότι «απουσίασε η πολιτική βούληση» από το δείπνο, αλλά και ότι «αυτήν τη στιγμή δεν είμαστε στο στάδιο όπου οι δύο πλευρές βρίσκονται σε κάθετη αντίθεση, αλλά στο σημείο όπου υπήρξαν συγκλίσεις και προσεγγίσεις στο Κραν Μοντανά» (το ελβετικό θέρετρο όπου έγιναν οι συνομιλίες του Ιούλη). Είπε ακόμα ότι ένα παρατεταμένο αδιέξοδο θα προκαλέσει συνεχή διολίσθηση και τίποτε δεν θα είναι το ίδιο όπως σήμερα.

Ο πρόεδρος της «Συμμαχίας Πολιτών», Γιώργος Λιλλήκας, χαρακτήρισε «αναμενόμενη» τη στάση Ακιντζί αλλά είπε ανάμεσα σε άλλα ότι η αποδοχή και των δύο ηγετών στην αποστολή ειδικού απεσταλμένου του γγ του ΟΗΕ για διερεύνηση του πεδίου, δημιουργεί τις πιθανότητες να υπάρξει «κινητοποίηση». Συμπλήρωσε ότι τυχόν «τρίτο αδιέξοδο» θα δημιουργήσει νέα δεδομένα που θα λύσουν τα χέρια της Τουρκίας για να δημιουργήσει νέα - και πιθανόν μη αναστρέψιμα - δεδομένα στο Κυπριακό.

Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε και ο ανταποκριτής του ΡΙΚ στη Νέα Υόρκη, την ευθύνη νέων «διερευνητικών επαφών» είναι πιθανό να αναλάβει η βοηθός γγ του ΟΗΕ για πολιτικές υποθέσεις, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο. Η Αμερικανίδα διπλωμάτης ανέλαβε καθήκοντα την 1η Απρίλη, ενώ έχει διατελέσει και βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις στο αμερικανικό ΥΠΕΞ.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χτες ο Κύπριος Πρόεδρος αναμενόταν να συμμετάσχει στη Σύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών - μελών της βρετανικής Κοινοπολιτείας, στο Λονδίνο. Στο πλαίσιο της συνάντησης αναμενόταν να έχει διμερείς επαφές με τους ηγέτες Αυστραλίας, Νέας Ζηλανδίας και Ινδίας, και ειδικότερα με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, στο φόντο και του πολύτιμου ρόλου που έπαιξαν οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο για τις νέες επεμβάσεις των δυτικών ιμπεριαλιστών στη Συρία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Κοινωνική συνάντηση» και διχοτομικά σενάρια (2018-04-11 00:00:00.0)
Παροτρύνσεις ΗΠΑ και άλλων για «ευελιξία» (2017-06-08 00:00:00.0)
Απανωτές επαφές για να συνεχιστεί το παζάρι (2017-05-26 00:00:00.0)
Μεγαλώνουν πιέσεις και ψευτοδιλήμματα στο λαό (2017-03-01 00:00:00.0)
Πρόσκληση του γγ του ΟΗΕ για συνάντηση στο Νταβός (2016-01-15 00:00:00.0)
Συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί το Σάββατο (2015-04-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ