Τετάρτη 18 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΚΡΙΠΑΛ
Στήριξη της Βρετανίας από τους εταίρους της σε G7 και ΕΕ

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ομάδας των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (G7) και ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ καταδίκασαν «σθεναρά» την επίθεση σε βάρος του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια στις 4 Μάρτη στο Σάλσμπερι της Αγγλίας, εκφράζοντας «συμπάθεια» στα θύματα και υποστήριξη στις υπηρεσίες του Ηνωμένου Βασιλείου που ανέλαβαν την αντιμετώπιση της υπόθεσης. Υιοθέτησαν τις κατηγορίες κατά της Ρωσίας που εκτόξευσε η Βρετανία ότι κατά κατά πάσα πιθανότητα ευθύνεται για το περιστατικό, γιατί «δεν υπάρχει άλλη εύλογη εξήγηση».

«Καλούμε τη Ρωσία να αντιμετωπίσει όλα τα ερωτήματα σε σχέση με το περιστατικό στο Σάλσμπερι», ανέφεραν οι υπουργοί Εξωτερικών του G7 και της ΕΕ, προσθέτοντας πως η χρήση χημικών όπλων «είναι εντελώς απαράδεκτη» και «συνιστά απειλή για όλους». Διαβεβαίωσαν επίσης πως οι χώρες του G7 θα συνεχίσουν την ενίσχυση των δυνατοτήτων τους για αντιμετώπιση «υβριδικών απειλών, συμπεριλαμβανομένων των τομέων κυβερνοασφάλειας, στρατηγικών επικοινωνιών και αντικατασκοπείας».

«Σε υγρή μορφή» το Νόβιτσοκ

Νέα εκδοχή για τη φερόμενη δηλητηρίαση των Σκριπάλ με νευροπαραλυτικό τοξικό παράγοντα Νόβιτσοκ έδωσαν χτες οι βρετανικές αρχές, ισχυριζόμενες ότι χρησιμοποιήθηκε «σε υγρή μορφή».

Εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Περιβάλλοντος ανακοίνωσε ότι θα χρειαστεί «ειδικός καθαρισμός» σε εννιά μέρη, συμπεριλαμβανομένου και του εστιατορίου που επισκέφθηκαν οι Σκριπάλ στις 4 Μάρτη στο Σάλσμπερι, τη μέρα που βρέθηκαν αναίσθητοι σε παρακείμενο παγκάκι. Ο αξιωματούχος είπε ότι στον καθαρισμό των χώρων όπου φέρεται να χρησιμοποιήθηκε νευροπαραλυτικός παράγοντας συμμετέχει ομάδα περίπου 190 ειδικών.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος του διεθνούς Οργανισμού Απαγόρευσης Χημικών Οπλων (ΟΑΧΟ) επιβεβαίωσε ότι χρησιμοποιήθηκαν σε επίθεση κατά των Σκριπάλ «υψηλής καθαρότητας στοιχεία του παράγοντα Νόβιτσοκ», αλλά εξέφρασε αδυναμία να καθορίσει τη χώρα προέλευσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ