Τετάρτη 18 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΙΝΑ - «ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ»
Αποφάσεις σε βάρος κινεζικών εταιρειών τεχνολογίας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Νέο επεισόδιο στο μακρύ «σίριαλ» του ανταγωνισμού ΗΠΑ - Κίνας σημειώθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας, στο πλαίσιο της προώθησης μέτρων εθνοκρατικού προστατευτισμού της κυβέρνησης του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, λίγες βδομάδες μετά τα εμπόδια που επέβαλε στην επίσημη διάθεση «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων της κινεζικής εταιρείας τεχνολογίας «Ηuawei» στη χώρα, ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει σε όλες τις αμερικανικές εταιρείες να πωλούν τα προϊόντα τους στην κινεζική εταιρία κινητών τηλεφώνων ZTE έως το 2025. Αυτό αναμένεται να προκαλέσει ακύρωση των σχεδίων της ΖΤΕ να συμπεριλάβει στο νέο της μοντέλο «ZTE Axon 9» τον επεξεργαστή τεχνητής νοημοσύνης «Qualcomm Snapdragon 845 SoC». Αφορμή έδωσε απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου σε βάρος της ΖΤΕ, που την έκρινε ένοχη για την κατηγορία ότι το 2017 πούλησε και μετέφερε παράνομα προϊόντα και τεχνολογία αμερικανικής προέλευσης στο Ιράν. Η ZTE παραδέχτηκε το λάθος της και υποσχέθηκε ότι θα απολύσει άμεσα 4 υψηλόβαθμα στελέχη της και ότι θα επιβάλει πρόστιμο σε 35 υπαλλήλους που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Το αμερικανικό επταετές μορατόριουμ στην πώληση αμερικανικών προϊόντων τεχνολογίας στη ΖΤΕ αναμένεται να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, καθώς το 25 - 30% των εξαρτημάτων που χρησιμοποιεί σε «έξυπνα» κινητά, δίκτυα τηλεφωνίας και δρομολογητές (routers) εισάγεται από τις ΗΠΑ.

Απέναντι σε αυτήν την απόφαση, εκπρόσωπος της κινεζικής κυβέρνησης εξέφρασε την ετοιμότητα του Πεκίνου να προστατεύσει «τα νόμιμα δικαιώματα» κινεζικών εταιρειών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ