Τετάρτη 11 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
KΥΠΡΙΑΚΟ
«Κοινωνική συνάντηση» και διχοτομικά σενάρια

Από συνάντηση πέρσι του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδη, και του ηγέτη του ψευδοκράτους, Μ. Ακιντζί, με τον γγ του ΟΗΕ, Α. Γκουτέρες, στο κέντρο
Από συνάντηση πέρσι του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδη, και του ηγέτη του ψευδοκράτους, Μ. Ακιντζί, με τον γγ του ΟΗΕ, Α. Γκουτέρες, στο κέντρο
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Τη σημασία «εγκαθίδρυσης» συστημάτων «για την ειρήνη και τη συνεργασία στο νησί αλλά και γύρω από αυτό» επισήμανε ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, ενόψει της «κοινωνικής συνάντησης» στην οποία θα πάρει μέρος στις 16 Απρίλη, μαζί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. «Πρέπει να συμφωνήσουμε με έναν λογικό τρόπο όσον αφορά την πολιτική για την ασφάλεια και την Ενέργεια στο νησί», πρόσθεσε σύμφωνα με ανακοίνωση της «τουρκοκυπριακής προεδρίας» (όπως προκλητικά αυτοαποκαλείται η ηγεσία των Κατεχόμενων), λέγοντας ότι «στο σημείο που έχουμε φτάσει, νομίζω ότι όλοι κατανοούν ότι οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να συνεχιστούν για άλλα 50 χρόνια στο ίδιο έδαφος και ότι οι συνθήκες δεν το επιτρέπουν άλλο αυτό. Οσοι δεν το αντιλαμβάνονται αυτό ακόμα, χρειάζονται βοήθεια για να το αντιληφθούν...».

Οι δηλώσεις Ακιντζί έγιναν μετά από συνάντησή του με την ειδική αντιπρόσωπο του γγ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, η οποία από την πλευρά της χαρακτήρισε τη συνάντηση της 16ης Απρίλη μια καλή ευκαιρία για τους δύο ηγέτες να συναντηθούν πρόσωπο με πρόσωπο και να συζητήσουν.

Την Παρασκευή, η Σπέχαρ θα συναντήσει και τον Κύπριο Πρόεδρο, όπως επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Πρόδρομος Προδρόμου, ο οποίος είπε ότι η 16η Απρίλη δεν θα αποτελέσει μέρα επανέναρξης των συνομιλιών, αλλά μια ανοικτή ανταλλαγή σκέψεων και απόψεων. Ανέφερε ωστόσο ότι ο Κύπριος Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης είναι καθ' όλα έτοιμος για να προσέλθει στις διαπραγματεύσεις, κάτι που θα εξαρτηθεί και από τη στάση του Ακιντζί και από την «πολιτική βούληση» της Αγκυρας.

Την ίδια στιγμή, τις διαστάσεις που πρώτα από όλα έχουν οι συνομιλίες για την Κύπρο αναδεικνύει η αστική αρθρογραφία. Η τουρκική «Χουριέτ», σε μία ακόμα ανάλυσή της, ισχυρίζεται ότι «η ομοσπονδιακή λύση στην Κύπρο έχει πεθάνει και ταφεί», τονίζει ωστόσο ότι και στον τελευταίο γύρο συνομιλιών (που έληξε στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας) έγιναν αρκετοί συμβιβασμοί. «...η Τουρκία συμφώνησε (στα λόγια) ακόμα και στον τερματισμό του συστήματος εγγυήσεων και στην απόσυρση των περισσότερων από τα στρατεύματά της στην Κύπρο. Η επιστροφή σημαντικής περιοχής στην ελληνοκυπριακή πλευρά, συμπεριλαμβανομένης της Μόρφου, επίσης προσφέρθηκε πειραματικά...», ανέφερε ο συντάκτης και σημείωνε το «νέο σταυροδρόμι στο οποίο βρισκόμαστε» και ότι τα ζητήματα για τα οποία πρέπει να γίνουν επιλογές είναι όσα αφορούν τους υδρογονάνθρακες. Η «σύνδεση» του νησιού με την Τουρκία ή με την Κρήτη και το Ισραήλ είναι μερικές επιλογές, σημείωνε, παραθέτοντας ως άλλες επιλογές και «το άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών σε ελληνοκυπριακά πλοία», την «ενεργοποίηση της θαλάσσιας εμπορικής κίνησης ανάμεσα στην Ανατολική Μεσόγειο και τον υπόλοιπο κόσμο».

Ξανά το «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ;

Την περασμένη Πέμπτη, ελληνοκυπριακά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι η Τουρκία εξέδωσε νέα παράνομη NAVTEX, «δεσμεύοντας» μεγάλη θαλάσσια περιοχή στην οποία περιλαμβάνονται και τμήματα της κυπριακής ΑΟΖ και στέλνει ξανά στην περιοχή το ερευνητικό σεισμογραφικό πλοίο «Μπαρμπαρός», συνοδευόμενο από δύο «πλοία υποστήριξης».

Την ίδια στιγμή, το δικό τους βάρος στις μονοπωλιακές και γεωπολιτικές κόντρες έχουν άλλα «τρίγωνα συνεργασίας» που αναπτύσσονται στην περιοχή, με τη συμμετοχή δυνάμεων του «διαμετρήματος» π.χ. της Αιγύπτου. Μπροστά στις επαφές που ξεκινά σήμερα στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Νίκος Χριστοδουλίδης, είπε ότι οι δυο χώρες προετοιμάζονται για την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από την ΑΟΖ της Κύπρου προς ένα από τα τερματικά υγροποίησης της Αιγύπτου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες «επισημάνσεις» Τουρκίας και επαφές για Κυπριακό (2018-11-01 00:00:00.0)
Νέες απειλές για τα Ενεργειακά αλλά και ετοιμότητα για παζάρια (2018-02-28 00:00:00.0)
Οι κόντρες των μονοπωλίων τροφοδοτούν κινδύνους για τους λαούς (2018-02-16 00:00:00.0)
Παροτρύνσεις ΗΠΑ και άλλων για «ευελιξία» (2017-06-08 00:00:00.0)
Μεγαλώνουν πιέσεις και ψευτοδιλήμματα στο λαό (2017-03-01 00:00:00.0)
Εντατικοποίηση συναντήσεων για «λύση» στα μέτρα των ιμπεριαλιστών (2016-08-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ