Πέμπτη 26 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ - ΒΟΙΩΤΙΑΣ
Οργάνωση και διεκδίκηση για να μη χαθεί καμία θέση εργασίας

Κάλεσμα στους εργαζόμενους της «General Mills» στα Οινόφυτα

Σε συσπείρωση και αγώνα ώστε να μη χαθεί ούτε μία θέση εργασίας καλεί τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο της επιχείρησης «General Mills» στα Οινόφυτα, με ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας.

Οπως καταγγέλλει το Συνδικάτο, η εργοδοσία μεθοδεύει τη μείωση των θέσεων εργασίας, μετά την τοποθέτηση δύο νέων ρομπότ στο χώρο της παλετοποίησης. Οι πρώτοι συμβασιούχοι έχουν ήδη ενημερωθεί πως παίρνουν το δρόμο της ανεργίας, ενώ αναμένεται συνέχεια στις απολύσεις.

«Η "General Mills" δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 100 χώρες και είναι η 6η μεγαλύτερη επιχείρηση παγκοσμίως στον κλάδο των τροφίμων», τονίζει το Συνδικάτο. Εξηγώντας πως πρόκειται για επιχείρηση - μεγαθήριο, επισημαίνει πως «μόνο το 2016 η εταιρεία κατέγραψε έσοδα 40,8 εκατομμύρια ευρώ, αυξημένα κατά 11,5% (+4,2 εκατομμύρια ευρώ)». Μάλιστα, «τα τελευταία δύο χρόνια έχουν μεταφερθεί δύο γραμμές παραγωγής από Μεγάλη Βρετανία και Αυστραλία στο συγκεκριμένο εργοστάσιο, ενώ γίνονται συνεχώς νέες επεκτάσεις». Μαζί με τις επενδύσεις, συνυπάρχουν οι προτροπές στους εργαζόμενους «να βάλουν πλάτη», αλλά και οι συνθήκες εντατικοποίησης, που έχουν ως επακόλουθο συχνά εργατικά «ατυχήματα».

«Η τοποθέτηση των ρομπότ θα μπορούσε να σημαίνει ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, μείωση της εντατικοποίησης», υπογραμμίζει το Συνδικάτο, όμως αντί για βελτίωση των συνθηκών δουλειάς οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με απολύσεις, καθώς αυτό απαιτεί το κυνήγι του όλο και μεγαλύτερου κέρδους. «Για ακόμη μία φορά επιβεβαιώνεται πως συμφέροντα εργατών και εργοδοτών δεν συμβαδίζουν. Αυτή είναι η ανάπτυξη που οραματίζονται οι βιομήχανοι, γι' αυτήν την ανάπτυξη μιλάνε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, τα άλλα αστικά κόμματα, η Ευρωπαϊκή Ενωση κ.λπ. Επενδύσεις, κατά κανόνα χρηματοδοτούμενες, κέρδη εκατομμυρίων για τους βιομήχανους, μισθοί πείνας, συμβάσεις ομηρίας για τους εργάτες κ.τ.λ.», αναφέρει στην ανακοίνωσή του.

Με αίτημα να μη χαθεί ούτε μία θέση εργασίας, το Συνδικάτο έχει ζητήσει, μέσω της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, συνάντηση με την εργοδοσία. Παράλληλα, καλεί τους εργαζόμενους να συζητήσουν και να αποφασίσουν πλαίσιο διεκδικήσεων για τον συγκεκριμένο εργασιακό χώρο, που να περιλαμβάνει τη μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, αυξήσεις στους μισθούς, βελτίωση των συνθηκών εργασίας και άλλα αιτήματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ