Τετάρτη 9 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΙΝΑ - ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Αντιπαραθέσεις και «γέφυρες»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι εμπορικές κόντρες μεταξύ αμερικανικών και κινεζικών μονοπωλίων μεταφέρθηκαν χτες το βράδυ και στην τηλεφωνική επικοινωνία των Προέδρων των δύο χωρών, Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίγκ, ώρες αφότου κινεζικές οικονομικές υπηρεσίες διαπίστωσαν στο Χονγκ Κονγκ την κατά 21,5% αύξηση του εμπορικού πλεονάσματος με τις ΗΠΑ σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Ωστόσο ο Σι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της κινεζικής κρατικής τηλεόρασης, παρατήρησε «διπλωματικά» πως οι σχέσεις με τις ΗΠΑ «βρίσκονται σε σημαντικό στάδιο» και πως η οικονομική και εμπορική συνεργασία των δύο χωρών είναι ταυτόχρονα «και τροχοπέδη αλλά και προπέλα». Τόνισε ότι δίνει «μεγάλη σημασία» στην ανάπτυξη διμερών σχέσεων και στην καλή συνεργασία με τον Τραμπ, και ότι οι δύο χώρες «θα πρέπει να διατηρήσουν τον αλληλοσεβασμό και τα αμοιβαία οφέλη, και να εστιάσουν στη συνεργασία και στον έλεγχο των διαφορών»

Νωρίτερα και ο Τραμπ χαρακτήρισε τον Κινέζο ομόλογό του «φίλο», προβλέποντας ότι «καλά πράγματα θα συμβούν» στο θέμα του εμπορίου.

Η εξέλιξη σημειώνεται αφότου κατέληξαν σε αδιέξοδο οι διήμερες διαπραγματεύσεις μεταξύ υψηλόβαθμων αντιπροσωπειών ΗΠΑ - Κίνας στο Πεκίνο, με βασικά θέματα στο τραπέζι τις έντονες οικονομικές και εμπορικές διαφορές και την απαίτηση του Τραμπ για μείωση του εμπορικού ελλείμματος με την Κίνα κατά 200 δισ. δολάρια σε δύο χρόνια. Σε αυτό το κλίμα όξυνσης των αντιπαραθέσεων, ανακοινώθηκε πως οι διμερείς εμπορικές διαπραγματεύσεις θα επαναληφθούν την επόμενη βδομάδα στην Ουάσιγκτον, όπου αναμένεται η άφιξη κινεζικής υψηλόβαθμης αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης και στενό σύμβουλο του Σι, Λίου Χε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ