Τετάρτη 9 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Συνεχίζονται οι αποχωρήσεις τζιχαντιστών

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Δεκάδες κομβόι πούλμαν με πάνω από 3.200 τζιχαντιστές και μέλη των οικογενειών τους αποχωρούν μαζικά από το βράδυ της Δευτέρας από κωμοπόλεις των κεντρικών συριακών επαρχιών Χομς και Χάμα, στο πλαίσιο συμφωνιών που κλείνουν με τον συριακό στρατό, με τη μεσολάβηση Ρώσων στρατιωτικών.

Οι τζιχαντιστές από τις κωμοπόλεις Ταλπισέχ, Ραστάν και Χούλα, που είχαν πρωτοστατήσει στις διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης κατά του Προέδρου της Συρίας Μπασάρ Ασαντ το Μάρτη του 2015, αποχωρούν αφού προηγουμένως παραδώσουν όλο τον βαρύ οπλισμό, συμπεριλαμβανομένων οπλοπυροβόλων, θωρακισμένων οχημάτων και έξι αρμάτων μάχης. Χτες αναφέρθηκε ότι ένα μέρος του κομβόι λεωφορείων από τις επαρχίες Χάμα και Χομς έφτασε έξω από την πόλη Αλ Μαμπ, που είναι υπό τον έλεγχο του τουρκικού στρατού και των μισθοφόρων του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού», ζητώντας άδεια να εισέλθει για να εγκατασταθούν στην περιοχή. Διεθνή πρακτορεία αναφέρουν πως όσοι από τους τζιχαντιστές στις επαρχίες Χάμα και Χομς επιλέξουν να παραμείνουν, μπορούν να πάρουν αμνηστία ή και να ενσωματωθούν τους επόμενους μήνες στον συριακό στρατό...

Αποχωρήσεις τζιχαντιστών συνεχίζονται και στην περιοχή Χατζάρ αλ Ασουάντ, που βρίσκεται στη νότια περιφέρεια της Δαμασκού, ενώ πιο δύσκολη είναι η κατάσταση στον παρακείμενο παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό Γιαρμούκ, όπου οι μάχες συνεχίζονται, καθώς οι τζιχαντιστές και λοιποί αντικαθεστωτικοί φαίνεται να ελέγχουν περίπου το 60% της περιοχής.

Το ίδιο διάστημα, πάνω από 64.000 κάτοικοι της Ανατολικής Γκούτα, που είχαν βρει καταφύγιο σε παρακείμενους καταυλισμούς εκτοπισμένων αμάχων, φέρεται πως ήδη επέστρεψαν στις εστίες τους.

Μέσα σε αυτές τις εξελίξεις, ανακοινώθηκε πως ακόμη ένα ρωσικό ελικόπτερο, τύπου «Ka-52», συνετρίβη στην Ανατολική Συρία ενώ εκτελούσε πτήση ρουτίνας. Το διμελές πλήρωμα πιλότων που επέβαιναν στο ελικόπτερο σκοτώθηκαν κατά τη συντριβή, που αποδόθηκε σε «τεχνικό πρόβλημα». Στις 3 Μάη, άλλοι δύο Ρώσοι πιλότοι σκοτώθηκαν όταν το αεροσκάφος στο οποίο επέβαιναν συνετρίβη, λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της ρωσικής βάσης Χμέιμιμ στη Λαττάκεια, εξαιτίας πουλιών που εισχώρησαν στον κινητήρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ