Τρίτη 16 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΟΑΕΔ
Υποδοχή με απεργία

Στην Ολομέλεια της Βουλής σήμερα, ενώ οι εργαζόμενοι του ΟΑΕΔ σε όλη τη χώρα απεργούν

Με νέα 24ωρη απεργία «υποδέχονται» σήμερα οι εργαζόμενοι στον ΟΑΕΔ, το νομοσχέδιο ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού, το οποίο εισάγεται για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, αφού πρώτα συζητήθηκε και εγκρίθηκε από την αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Υπαλλήλων του ΟΑΕΔ τονίζει ότι οι εργαζόμενοι κινητοποιούνται «εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην οργανωτική διάσπαση - ιδιωτικοποίηση και υποβάθμιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα του». Αύριο Τετάρτη και την Πέμπτη, οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν 3ωρες στάσεις εργασίας, 7.30 - 10.30 π.μ.

Το νομοσχέδιο έχει βρεθεί στο αγωνιστικό στόχαστρο, όχι μόνο των εργαζομένων στον Οργανισμό, αλλά και των ταξικών δυνάμεων στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, ενώ πολλά σωματεία έχουν εκφράσει την απόλυτη αντίθεσή τους σ' αυτό και στη γενικότερη αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, της οποίας αποτελεί μέρος. Αντίθετα, η πλειοψηφία στη διοίκηση της ΓΣΕΕ έχει καλοδεχτεί τα κυβερνητικά μέτρα.

Δυο βασικά ζητήματα προωθεί το επίμαχο νομοσχέδιο. Οσον αφορά στον ΟΑΕΔ, προβλέπει την αφαίρεση τριών σημαντικών δραστηριοτήτων του και τη μεταβίβασή τους αντίστοιχα σε τρεις θυγατρικές Ανώνυμες Εταιρίες! Ταυτόχρονα η κυβέρνηση νομιμοποιεί και ενισχύει το σύγχρονο δουλεμπόριο της «ενοικίασης» εργαζομένων, προσβλέποντας στη συντριπτική επέκτασή του και στο χτύπημα της πλήρους απασχόλησης.

Τα αντικείμενα του ΟΑΕΔ που θα μεταβιβαστούν στις ΑΕ, είναι: Υποστήριξη του ανθρώπινου δυναμικού. Επαγγελματική κατάρτιση. «Παρατηρητήριο Απασχόλησης» (συλλογή και επεξεργασία στοιχείων). Σκοπός της κυβέρνησης είναι βεβαίως να εφαρμόσει την αντιδραστική πολιτική της στις εργασιακές σχέσεις με πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Εργαζόμενοι και άνεργοι θα βρεθούν κάτω από ασφυκτικό έλεγχο και προγραμματισμό της πορείας τους σύμφωνα με τις επιταγές της «αγοράς», δηλαδή του μεγάλου κεφαλαίου. Βαρύτητα δίνεται, έτσι κι αλλιώς, στην «απασχολησιμότητα» και σε κάθε είδους «ελαστική» μορφή απασχόλησης.

Στα πλαίσια αυτά νομιμοποιεί και το δουλεμπόριο της «ενοικίασης». Μια μορφή «εργασιακής σχέσης», η οποία από την ίδια τη φύση της πλήττει ακόμη κι εκείνα τα δικαιώματα που ισχύουν ακόμη, συνδικαλιστικά, ασφαλιστικά και άλλα!!!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ