Τρίτη 22 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΤΡΑ
Νεκρός εργάτης στη Βιομηχανική Περιοχή

Ενας ακόμα εργάτης έχασε τη ζωή του την ώρα της δουλειάς, την Παρασκευή 18/5, στην Πάτρα. Ο 38χρονος εργάτης, Κώστας Κόλλιας, ο οποίος εργαζόταν σε εργοστάσιο στη Βιομηχανική Περιοχή, τραυματίστηκε θανάσιμα πέφτοντας από μεγάλο ύψος, όπου είχε ανέβει για την εκτέλεση εργασιών. Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ διακόμισε τον 38χρονο στο Κέντρο Υγείας Κάτω Αχαγιάς, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πάτρας σε ανακοίνωσή του «εκφράζει τη βαθιά του λύπη για τον άδικο και πρόωρο χαμό του Κώστα Κόλλια από τη Μιτόπολη Αχαΐας, ύστερα από εργατικό "ατύχημα" στη Βιομηχανική Ζώνη Πάτρας. Αλλος ένας άνθρωπος, οικογενειάρχης και πατέρας δύο παιδιών, χάθηκε σήμερα εν ώρα εργασίας. Ζητάμε να διερευνηθούν τα αίτια και να αποδοθούν ευθύνες όπου αναλογούν».

Την επομένη του «ατυχήματος», το Εργατικό Κέντρο Πάτρας έκανε παρέμβαση στο εργοστάσιο όπου δούλευε ο 38χρονος και διαπίστωσε έλλειψη μέτρων για την προστασία της Υγείας και της Ασφάλειας στην Εργασία (ΥΑΕ).

Η περίπτωση δεν είναι η μοναδική: Πριν από μερικές μέρες το Συνδικάτο Μετάλλου Αχαΐας είχε αναφέρει στην Επιθεώρηση Εργασίας τις μεγάλες ελλείψεις σε μέτρα ΥΑΕ σε εργοστάσια της ΒΙΠΕ, για να πάρει την απάντηση ότι δεν υπάρχει προσωπικό για να διενεργηθεί το σύνολο των αναγκαίων ελέγχων...

Σοβαρός τραυματισμός εργάτη στη Λάρισα

Στο μεταξύ, χτες, σημειώθηκε νέο πολύ σοβαρό εργατικό «ατύχημα», αυτήν τη φορά στη Λάρισα. Ο 32χρονος εργάτης Γιάννης Ζυγοροδήμος τραυματίστηκε βαριά την ώρα της δουλειάς στην κατασκευαστική εταιρεία ΑΡΜΟΣ, που βρίσκεται στο δρόμο Λάρισας - Συκουρίου. Ο 32χρονος, πατέρας ενός μικρού παιδιού, τραυματίστηκε όταν χειριζόταν μηχάνημα, έχασε και τα δυο του πόδια και νοσηλεύεται σε πολύ σοβαρή κατάσταση στο Νοσοκομείο της Λάρισας.

Οπως καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, το εργατικό «ατύχημα» οφείλεται στην απουσία μέτρων προστασίας της ζωής και της υγείας των εργαζομένων, καθώς και στη χρησιμοποίηση ανειδίκευτων εργατών σε ειδικευμένες εργασίες.

«Κανείς δεν μπορεί να μιλά για ατύχημα και κακιά στιγμή», υπογραμμίζει το ΕΚΛ. «Πρόκειται για ένα ακόμα εργοδοτικό έγκλημα στην πλειάδα άλλων που συμβαίνουν καθημερινά στους τόπους δουλειάς, στο κυνήγι του μέγιστου δυνατού κέρδους των επιχειρήσεων, που δεν λογαριάζει τη σωματική ακεραιότητα και τη ζωή των εργαζομένων. Είναι χαρακτηριστικό απ' αυτήν την άποψη το γεγονός ότι η διεύθυνση της εταιρείας δήλωσε στους εργαζόμενους πως συνεχίζουμε κανονικά τις εργασίες, δεν θα σταματήσουμε για ένα ατύχημα! (...) Αυτή είναι η σύγχρονη Ελλάδα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, που διατυμπανίζει η κυβέρνηση, όπου κάθε 15 λεπτά της ώρας έχουμε ένα εργατικό "ατύχημα" και κάθε 3 μέρες ένα θανατηφόρο δυστύχημα. Αυτό είναι το καθημερινό σκηνικό της ταξικής επίθεσης που δέχονται οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς».

Η διοίκηση του ΕΚΛ εκφράζει τη συμπαράστασή της στον εργαζόμενο και στην οικογένειά του, δηλώνοντας ότι θα είναι κοντά τους σε ό,τι χρειαστεί και καλεί τους εργαζόμενους, συσπειρωμένοι στα σωματεία τους, να διεκδικήσουν μαζί με το ΕΚΛ: Να ληφθούν άμεσα όλα εκείνα τα μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας των εργαζομένων στην εν λόγω εταιρεία και σε όλους τους χώρους δουλειάς. Να σταματήσει η εντατικοποίηση της εργασίας, να μην χρησιμοποιούνται σε καμία θέση ειδικευμένων εργαζομένων ανειδίκευτοι εργάτες - εργάτριες. Να τηρούνται στην εν λόγω εταιρεία, και γενικότερα, τα ωράρια εργασίας και όλα όσα προβλέπονται από τις ΣΣΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ