Τρίτη 22 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΤΕ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΤΟ

Στιγμιότυπο από το καλλιτεχνικό δρώμενο στο άνοιγμα της εκδήλωσης
Στιγμιότυπο από το καλλιτεχνικό δρώμενο στο άνοιγμα της εκδήλωσης
Εκδήλωση με ομιλητή τον Γενικό Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, διοργάνωσε η ΤΟ Βιομηχανίας του ΚΚΕ το περασμένο Σάββατο 19/5, στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό. Πρωτοπόροι εργαζόμενοι από κλάδους και χώρους δουλειάς της Βιομηχανίας, που πρωτοστατούν καθημερινά στον αγώνα για το μεροκάματο, τις Συλλογικές Συμβάσεις, την Κοινωνική Ασφάλιση, τα μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργατών στους χώρους δουλειάς, έδωσαν το «παρών» ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των κομμουνιστών και γέμισαν την αίθουσα εκδηλώσεων.

«Το βιομηχανικό προλεταριάτο πρωτοπορία στον αγώνα της εργατικής τάξης για την κατάργηση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό». Το σύνθημα της εκδήλωσης έδωσε την αφορμή για να «συναντηθούν» οι καθημερινοί αγώνες ενάντια στην εργοδοσία και την κυβέρνηση με την προοπτική της ανατροπής του συστήματος της εκμετάλλευσης και της οικοδόμησης της σοσιαλιστικής κοινωνίας, μια προοπτική στην οποία το βιομηχανικό προλεταριάτο, το πιο συνειδητό και πρωτοπόρο κομμάτι του, θα βάλει τη σφραγίδα του.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων που βρίσκονται στην Αθήνα για να πάρουν μέρος στις εργασίες προετοιμασίας της 20ής Συνάντησης Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων που έχει αποφασιστεί να φιλοξενήσει το ΚΚΕ. Τις αντιπροσωπείες καλωσόρισε από το βήμα της εκδήλωσης και ο Δ. Κουτσούμπας.


«Ολοι στην απεργία!». Η «αυλαία» της εκδήλωσης άνοιξε με μια ομάδα εργατών να μπαίνει στην αίθουσα, απευθύνοντας το κάλεσμα αυτό και διακινώντας ένα ιδιαίτερο φύλλο του «Ριζοσπάστη», που ετοιμάστηκε ειδικά για την εκδήλωση. Το δρώμενο συνεχίστηκε με τους εργαζόμενους να ενώνονται σε μπλοκ, κρατώντας πανό και βαδίζοντας σε πορεία, τιμώντας την 100χρονη διαδρομή του Κόμματος. «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά». Το σύνθημα αντήχησε στην αίθουσα, ενώ την ίδια στιγμή κόκκινες σημαίες υψώθηκαν σε διαφορετικά σημεία. Κι ενώ η πορεία προχωρά, ακούγεται ο ήχος ενός πυροβολισμού, που ρίχνει έναν από τους διαδηλωτές στο έδαφος. «ΚΚΕ. Τρία κόκκινα γράμματα, σεμνή υπογραφή του λαού μας στις λεωφόρους του μέλλοντος». Οι στίχοι του Γιάννη Ρίτσου παίρνουν τότε τη σκυτάλη από τα συνθήματα, υπενθυμίζοντας τις θυσίες και τους αγώνες με τις οποίες γράφτηκε η 100χρονη σήμερα Ιστορία του Κόμματος.

Ο τετρασέλιδος «Ριζοσπάστης», που στο τέλος της εκδήλωσης μοιράστηκε στους παρευρισκόμενους ως αναμνηστικό, περιλάμβανε δημοσιεύματα της εφημερίδας από διαφορετικές εποχές, με κοινή συνισταμένη τους αγώνες σε μια σειρά βιομηχανικούς χώρους και κλάδους, τους απεργιακούς αγώνες, τα εργατικά «ατυχήματα», την εργοδοτική και κρατική τρομοκρατία.


Στο προαύλιο του κτιρίου, έξω από την αίθουσα εκδηλώσεων, λειτούργησε βιβλιοπωλείο με εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής».

Η εκδήλωση έκλεισε με αφιέρωμα στο εργατικό - επαναστατικό τραγούδι από το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη». Τραγούδια που έχουν συντροφεύσει απεργίες και κινητοποιήσεις, μελοποιημένα ποιήματα που άντλησαν την έμπνευσή τους από τα βάσανα, τις χαρές, τους αγώνες των εργατών, διαδέχτηκαν το ένα το άλλο. «Εμείς είμαστε οι εργάτες», «Μικρός λαός», «Πάγωσε η τσιμινιέρα», «Παραπονεμένα λόγια», «Μέρα Μαγιού», «Η φάμπρικα», «Ηρωες» και πολλά ακόμα τραγούδια, από διαφορετικές ιστορικές περιόδους, ερμηνεύτηκαν από το συγκρότημα. Τη διεθνιστική «πινελιά» στο μουσικό πρόγραμμα έδωσαν τραγούδια από το εργατικό και κομμουνιστικό κίνημα άλλων χωρών. Η εκδήλωση έκλεισε με τους στίχους και τους ήχους της «Διεθνούς» και τις γροθιές υψωμένες, ενώ οι συντελεστές του συγκροτήματος απέσπασαν το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκόμενων.



Μια ειδική έκδοση του «Ριζοσπάστη» μοιράστηκε στους συγκεντρωμένους
Μια ειδική έκδοση του «Ριζοσπάστη» μοιράστηκε στους συγκεντρωμένους


Το μουσικό σύνολο «Ρωμιοσύνη» στη σκηνή
Το μουσικό σύνολο «Ρωμιοσύνη» στη σκηνή

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2018-11-24 00:00:00.0)
Δραστηριότητα για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ (2018-11-08 00:00:00.0)
Εντυπωσιακή η συμμετοχή του κόσμου στο Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης (2018-09-15 00:00:00.0)
Πλούσια δραστηριότητα για τα 100χρονα του ΚΚΕ (2018-06-01 00:00:00.0)
«Μόνη λύση η ανατροπή, η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ» (2018-04-28 00:00:00.0)
Σήμερα η εκδήλωση για τα 100χρονα (2001-11-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ