Τετάρτη 23 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για την αλλαγή όδευσης του TAP και τα περιβόητα «αντισταθμιστικά»

Τον ωμό εκβιασμό της κυβέρνησης προς το λαό της Καβάλας, προκειμένου να κάμψει τις αντιδράσεις του για την όδευση του αγωγού TAP, με υποσχέσεις για «αντισταθμιστικά έργα», καταγγέλλει η ΤΕ Καβάλας του ΚΚΕ.

Η αντίθεση του λαού στην όδευση του TAP έχει εκφραστεί με δυναμικά συλλαλητήρια όλα τα προηγούμενα χρόνια, ενώ εκκρεμεί στα δικαστήρια και η προσφυγή που έκανε ο δήμος Καβάλας.

Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γ. Σταθάκης, μετέβη στην Καβάλα και υποσχέθηκε ως «αντισταθμιστικά έργα» δύο πολύ σημαντικές παρεμβάσεις, απαραίτητες για τους κατοίκους της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων: Υδροδότηση μιας περιοχής που διαπιστωμένα έχει πρόβλημα με τις αυξημένες τιμές νιτρικών, καθώς και έργα που δεν αντιμετωπίζουν ολοκληρωμένα μεν αλλά είναι σε θέση να ανακουφίσουν έως ένα βαθμό το πρόβλημα στα Τενάγη.

Σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Καβάλας του ΚΚΕ σημειώνει: «Το γεγονός ότι αυτά τα έργα δεν έχουν γίνει εδώ και πολλά χρόνια βαραίνει τις κυβερνήσεις και τις τοπικές αρχές (δήμο, Περιφέρεια) που δεν εξασφαλίζουν χρηματοδότηση (...)

Το γεγονός ότι αυτά τα κρίσιμα έργα έρχονται τώρα στο προσκήνιο με τις υποσχέσεις του υπουργού - ως συγχρηματοδοτούμενα έργα από τον TAP και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων - με αντάλλαγμα το να παραμείνει ως έχει το σχέδιο όδευσης του αγωγού TAP αποτελεί ωμό εκβιασμό προς το λαό της Καβάλας.

Αποδεικνύεται περίτρανα ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι πλέον ο καλύτερος "ντίλερ" των επιχειρηματικών συμφερόντων, που μπροστά στην υπόθεση της κερδοφορίας τους δεν λογαριάζει κανέναν και τίποτα. Δεν λογαριάζει τις αγωνίες των αγροτών, που χτυπιούνται παράλληλα από την ΚΑΠ της ΕΕ, από την κυβερνητική πολιτική της φοροληστείας της φτωχής αγροτιάς, και βλέπουν τώρα τα χωράφια τους να κινδυνεύουν από τη διέλευση του αγωγού, σε περιοχή μάλιστα όπου η σύσταση του εδάφους καθιστά τη γη υψηλής παραγωγικότητας.

Καταρρέουν σαν χάρτινος πύργος τα παραμύθια για τα "αντισταθμιστικά οφέλη" που θα είχαν οι "τοπικές κοινωνίες". Οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι φτωχοί αγρότες της περιοχής μας θα συνεχίσουν να βρίσκονται μπροστά στα αδιέξοδα της αντιλαϊκής πολιτικής, στην ενεργειακή φτώχεια, την οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση. Το φυσικό αέριο που θα ρέει άφθονο μέσω του TAP δεν θα προορίζεται για τα λαϊκά νοικοκυριά, ακόμα κι αν προχωρήσουν τα έργα για το οικιακό φυσικό αέριο. Το κόστος εγκατάστασης και σύνδεσης θα καθιστά τη χρήση φυσικού αερίου απαγορευτική.

Οι περιβόητες θέσεις εργασίας που ο TAP θα δημιουργούσε αποδείχθηκε ότι είναι κακοπληρωμένες και για λίγους μήνες, όσο κρατάει η κατασκευή του από όπου περνάει. (...)

Ευθύνες έχουν επίσης η δημοτική και η περιφερειακή αρχή. Ιδιαίτερα η δήμαρχος Καβάλας, που με τη γνωστή μέθοδο "άλλα λέω το πρωί, άλλα το βράδυ", αμέσως μετά τη συνάντηση με τον υπουργό δήλωσε ότι η ίδια πρότεινε τα δύο συγκεκριμένα έργα, επομένως συμφώνησε με όσα η κυβέρνηση και ο TAP απαίτησαν, και λίγες ώρες μετά διατυμπάνιζε ότι παραμένει στη γραμμή της αλλαγής της όδευσης και θα πράξει ανάλογα με ό,τι αποφασίσουν τα δικαστήρια. Αντίστοιχες παλινωδίες είχαμε και από άλλες δημοτικές παρατάξεις (...)

Το ΚΚΕ συνεχίζει χωρίς ταλαντεύσεις να στηρίζει το αίτημα των αγροτών της περιοχής να αλλάξει όδευση ο αγωγός TAP. Να μην περάσει ο εκβιασμός της κυβέρνησης, τα έργα ύδρευσης και αντιπλημμυρικής προστασίας να γίνουν εδώ και τώρα με ευθύνη της κυβέρνησης, χωρίς καμία εμπλοκή και χρηματοδότηση από την κοινοπραξία του TAP».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ