Παρασκευή 8 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Κινητοποίηση ενάντια στην απόλυση από επιχείρηση στο αεροδρόμιο

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο αεροδρόμιο
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο αεροδρόμιο
Με μαζική κινητοποίηση απάντησε χτες το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής στην απόλυση εργαζόμενου από το κατάστημα της επισιτιστικής επιχείρησης «Autogrill» στο χώρο του αεροδρομίου της Αττικής.

«Δεν παζαρεύουμε τα δικαιώματά μας. Πάρτε πίσω την απόλυση», ήταν το μήνυμα που έστειλε το Συνδικάτο. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν επίσης το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου, κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία.

Ο εργαζόμενος, μέλος του Συνδικάτου, απολύθηκε μετά από τέσσερα χρόνια δουλειάς, «στη μέση της τουριστικής περιόδου, την εποχή που περνούν χιλιάδες κάθε μέρα από το αεροδρόμιο, επειδή δεν δεχόταν να δουλεύει με κομμένα ρεπό και καθημερινές υπερωρίες», όπως καταγγέλλει το Συνδικάτο.

«Στόχος αυτής της "παραδειγματικής απόλυσης" είμαστε όλοι εμείς οι εργαζόμενοι», ξεκαθαρίζει στην ανακοίνωσή του το Συνδικάτο και εξηγεί πως η εργοδοσία θέλει να στείλει το μήνυμα «να μη σηκώσει κανείς κεφάλι, να λέμε και "ευχαριστώ που μας δίνετε δουλειά"». Ομως, η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική: «Η δική μας η δουλειά είναι αυτή που φέρνει τζίρους, με τον δικό μας κόπο κάνουν ανακαινίσεις στα καταστήματά τους, ανοίγουν νέα καταστήματα, μεγαλώνουν το μερίδιό τους στα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Με αυτούς τους όρους για εμάς τους εργαζόμενους έχει χτιστεί η περιβόητη τουριστική ανάπτυξη. Εξαντλητική δουλειά χωρίς ωράριο, χωρίς ξεκούραση, με συμβάσεις ενός μήνα ή και μιας μέρας, με άθλιους μισθούς. Αυτή η πραγματικότητα κρύβεται πίσω από τις πολλαπλές διακρίσεις σε επισκεψιμότητα του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών».

Το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν: Μόνιμη και σταθερή δουλειά, 5θήμερο - 7ωρο - 35ωρο. Κατώτερο μισθό 751 ευρώ, ως βάση για αυξήσεις στους μισθούς. Υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης που να επαναφέρει δικαιώματα που η κυβέρνηση για λογαριασμό των εργοδοτών του κλάδου έχει καταργήσει (δύο συνεχόμενα ρεπό, διάλειμμα για φαγητό, πληρωμένα έξοδα μετακίνησης, επιδόματα ανθυγιεινής εργασίας, πτυχίου τουριστικής εκπαίδευσης, προϋπηρεσίας κ.λπ.).

Σε πάλη για ανάκληση απολύσεων καλεί και το Συνδικάτο Μετάλλου

Στο μεταξύ, την εργοδοσία της «ΑΝΑΜΕΤ - ΒΙΑΝΑΤΤ» του ομίλου Στασινόπουλου και της εργολαβικής εταιρείας «Παύλου Παγώνα ΟΕ», που στη χτεσινή τριμερή συνάντηση με το υπουργείο Εργασίας αρνήθηκαν να ανακαλέσουν τις απολύσεις δύο συνδικαλιστών, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής. Να σημειωθεί ότι προφορικά το υπουργείο έχει ζητήσει και αυτό την ανάκληση.

Με αυτή τους τη στάση οι εργοδότες, σημειώνει το Συνδικάτο, «θέλουν να στείλουν το μήνυμα στους εργαζόμενους του ομίλου Στασινόπουλου ότι ο ταξικός συνδικαλισμός είναι υπό διωγμό, αξιοποιώντας όλο το αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο που παρέχει η σημερινή κυβέρνηση αλλά και οι προηγούμενες προς όφελος της εργοδοσίας.

Οι εργολάβοι, λειτουργώντας με τη μορφή του σύγχρονου δουλεμπορίου, τροφοδοτούν με φθηνό εργατικό δυναμικό τους βιομήχανους, εξασφαλίζοντας τα μεγαλύτερα κέρδη τους. Είναι γνωστή τακτική των εργολάβων και των εταιρειών να βάζουν στη μέση τούς εργαζόμενους και να τους κάνουν μπαλάκι.

Το Συνδικάτο Μετάλλου καλεί τους μεταλλεργάτες των εταιρειών "ΑΝΑΜΕΤ - ΒΙΑΝΑΤΤ", αλλά και συνολικά στον όμιλο Στασινόπουλου, να παλέψουν για την ακύρωση των απολύσεων πρωτοπόρων εργαζόμενων που παλεύουν για τα δικαιώματά τους. Στόχος της εργοδοσίας με αυτές τις απολύσεις είναι οι εργαζόμενοι να μην μπορούν να σηκώσουν κεφάλι για να διεκδικήσουν μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, ΣΣΕ, αυξήσεις στα μεροκάματα κ.ά.».

Απολύει τους 23 υδρονομείς η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ

Σε απολύσεις προχώρησε και η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, απολύοντας τους 23 υδρονομείς της επιχείρησης.

Παρότι οι συμβάσεις των 23 υδρονομέων θα έπρεπε να έχουν μετατραπεί σε αορίστου χρόνου και να ενταχθούν στον κανονισμό προσωπικού και στις ΣΣΕ, παρότι υπέρ της μετατροπής αυτής τάχθηκε και με πρόσφατη απόφασή του ο Αρειος Πάγος, η διοίκηση της Εταιρείας προχώρησε στην απόλυσή τους.

Τις απολύσεις καταγγέλλουν οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και προχωρούν σήμερα Παρασκευή σε κινητοποίηση στα γραφεία της διοίκησης στον Περισσό, στις 8.30 π.μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ