Τρίτη 19 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ
Εκρηκτική η κατάσταση με τα σκουπίδια

Αίτημα για συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο από τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

Εκρηκτικές διαστάσεις λαμβάνει η κατάσταση με τον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στη Φυλή. Ο χώρος παραμένει κλειστός από την περασμένη Δευτέρα 11/6, εξαιτίας ρήγματος που δημιουργήθηκε από τη βροχή, και καθημερινά στοιβάζονται στους δρόμους 2.000 επιπλέον τόνοι σκουπιδιών. Η κατάσταση σε πολλούς δήμους είναι ανυπόφορη, ενώ τα πράγματα ενδέχεται να γίνουν χειρότερα λόγω των βροχοπτώσεων, που μπορεί να επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τον διαλυμένο ΧΥΤΑ.

Υπολογίζεται ότι στη Φυλή μεταφέρονται περί τους 2.500 με 3.000 τόνους απορριμμάτων, από 5.000 τόνους που είναι τα συνολικά απορρίμματα που παράγει καθημερινά η Αττική. Εάν υπολογίσουμε ότι ο ΧΥΤΑ έχει κλείσει για τα απορριμματοφόρα των 66 δήμων του λεκανοπεδίου, πάνω από 16.000 τόνοι σκουπιδιών βρίσκονται στο δρόμο.

Με αφορμή αυτήν την κατάσταση, οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αττικής κατέθεσαν αίτημα για προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Στο αίτημα επισημαίνουν ανάμεσα σε άλλα τα εξής: «Το ρήγμα που δημιουργήθηκε στον ΧΥΤΑ Φυλής και επεκτάθηκε με την πρώτη νεροποντή δεν είναι ένα απλό "τεχνικό πρόβλημα", όπως προσπαθεί να καθησυχάσει η Διοίκηση του ΕΔΣΝΑ. Αποτελεί απόδειξη αστάθειας του απορριμματικού αναγλύφου και, αν δεν παρθούν τα κατάλληλα μέτρα, προμήνυμα για πολύ πιο σοβαρό φαινόμενο, απειλή για την ασφάλεια των εργαζομένων στον ΧΥΤΑ και του πληρώματος των απορριμματοφόρων. Το γεγονός ότι ο ΧΥΤΑ παραμένει κλειστός μέχρι σήμερα, παρ' όλες τις διαβεβαιώσεις για γρήγορη αποκατάσταση του προβλήματος, δείχνει τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Αλλά και μετά την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του ΧΥΤΑ, τίποτα δεν αποκλείει να εμφανιστούν παρόμοια φαινόμενα στην ίδια ή σε άλλη περιοχή του απορριμματικού αναγλύφου. Και τούτο, ως συνέπεια του γεγονότος ότι η διαθέσιμη επιφάνεια όλο και περισσότερο στενεύει. Ετσι, η τρέχουσα στρώση σκουπιδιών δημιουργείται κάθε φορά πάνω στην αμέσως προηγούμενη χωρίς αυτή - ενδεχομένως και οι υποκείμενες - να παίρνουν με φυσιολογικό, αργό ρυθμό τις απαιτούμενες καθιζήσεις, που υπό κανονικές συνθήκες αποτελούν σταθεροποιητικό παράγοντα.

Σοβαρό παράγοντα επιδείνωσης του κινδύνου για αστοχίες στην ευστάθεια του ενεργού ΧΥΤΑ, πέραν των άλλων επιπτώσεων σε βάρος της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων και του ευρύτερου οικιστικού χώρου, αποτελεί και η εκδήλωση πυρκαγιάς, από αυτανάφλεξη ή άλλη αιτία, στο πρανές των εργασιών ή σε άλλα ακάλυπτα - ενδεχομένως - πρανή. Φαινόμενο καθόλου σπάνιο σε καλοκαιρινή περίοδο.

Οι παραπάνω κίνδυνοι δεν ξεφύτρωσαν από το πουθενά. Εχουν τη ρίζα τους στη συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και της ομογάλακτης Διοίκησης Περιφέρειας και ΕΔΣΝΑ, να ξεπεράσουν κάθε όριο αντοχής του ΧΥΤΑ Φυλής, με βάση και τις κατευθύνσεις του αντιλαϊκού ΠΕΣΔΑ. Εκτιμούν ότι κάτω από την πίεση των αδιεξόδων που δημιουργούν, θα γίνει πιο εύπεπτη για τα λαϊκά στρώματα η συνταγή "όλα στο κεφάλαιο - «σωτήρα», όλα για τα κέρδη του".

Υστερα από τα παραπάνω, ζητούμε: Να συζητηθούν στο Περιφερειακό Συμβούλιο τα άμεσα και απολύτως αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση της πολύ σοβαρής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, καθώς και τα μέτρα για το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής, που είναι αποδεδειγμένο ότι έχει ξεπεράσει τα όριά του».

Τέλος, υψηλή συγκέντρωση ολικού και εξασθενούς χρωμίου, που είναι ουσία ιδιαίτερα επιβλαβής για την ανθρώπινη υγεία, τοξική και καρκινογόνα ακόμη και σε ελάχιστες ποσότητες, εντοπίστηκε στην ευρύτερη περιοχή Ασπροπύργου. Η ουσία εντοπίστηκε από το Εθνικό Κέντρο Ερευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» και άλλους φορείς, που με εντολή του Ειδικού Διαβαθμικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) διεξάγουν επιδημιολογική έρευνα στις εγκαταστάσεις του ΧΥΤΑ Φυλής. Οπως αναφέρεται, η τιμή σε χρώμιο που ανιχνεύθηκε αποδίδεται σε περιστασιακή παράνομη ρίψη αποβλήτων βιομηχανικών μονάδων (κυρίως βυρσοδεψία, βιομηχανίες παραγωγής χρωμάτων, επιμετάλλωση).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εντατικές προετοιμασίες για την κινητοποίηση στις 5 Ιούνη (2020-05-23 00:00:00.0)
Νέα κινητοποίηση αύριο 20 Μάη, συλλαλητήριο στις 5 Ιούνη ενάντια σε παλιές και νέες χωματερές (2020-05-19 00:00:00.0)
Κλείνει το Σάββατο η χωματερή, ουρές χιλιομέτρων από απορριμματοφόρα (2019-02-09 00:00:00.0)
Επικίνδυνη μεθόδευση από την κυβέρνηση (2014-01-11 00:00:00.0)
Αδιέξοδο με ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ (2006-12-13 00:00:00.0)
Ενας αιώνιος σκουπιδότοπος (2003-06-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ