Τετάρτη 13 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Αδιέξοδο με ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
  • Τα σκουπίδια αρχίζουν να συσσωρεύονται στους δρόμους της πόλης
  • Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση

Οι πολιτικές ευθύνες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για αυτή την εικόνα (κέντρο της Αθήνας) είναι τεράστιες

ICON

Οι πολιτικές ευθύνες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για αυτή την εικόνα (κέντρο της Αθήνας) είναι τεράστιες
Αμεση λύση στο πρόβλημα της διάθεσης των απορριμμάτων στο Nομό Αττικής, που έχει πάρει πλέον εκρηκτικές διαστάσεις, απαιτεί από την κυβέρνηση η βουλευτής του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργο Σουφλιά.

Την ίδια στιγμή, τα σκουπίδια μαζεύονται έξω από τα σπίτια των εργαζομένων του Λεκανοπεδίου, αφού ακόμη και το ενδιάμεσο (προσωρινό) κύτταρο που δημιουργήθηκε στον μελλοντικό ΧΥΤΑ της Φυλής, έχει πλέον υπερκορεστεί. Με δεδομένο επιπλέον ότι και ο ΧΥΤΑ των Α. Λιοσίων έχει κλείσει οριστικά λόγω υπερκορεσμού, στην ουσία δεν υπάρχει σημείο να εναποτεθούν τα απορρίμματα. Ομως, όλα τα παραπάνω, είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθείται όλα αυτά τα χρόνια από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Η Β. Νικολαΐδου, στην Επίκαιρη Ερώτηση, σημειώνει την παραπέρα επιδείνωση που εμφανίζει το πρόβλημα της διάθεσης των απορριμμάτων της Αττικής και των υγειονομικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεών τους σε όλο το Λεκανοπέδιο, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή του ΧΥΤΑ Ανω Λιοσίων, εξαιτίας του υπερκορεσμού του «προσωρινού» ή «ενδιάμεσου» ονομαζόμενου «κυττάρου».

Η επιδείνωση αυτή εκδηλώνεται με τις πολύωρες, σε καθημερινή βάση, καθυστερήσεις των απορριμματοφόρων στο ΧΥΤΑ (ακόμη και με το προσωρινό κλείσιμό του), με τα ακάλυπτα πρανή απορριμμάτων και με τις απότομες κλίσεις τους που εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους κατολισθήσεων και αποτελούν άμεση απειλή για τους εργαζόμενους και τους χρήστες του ΧΥΤΑ. Πλήττει επίσης εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους πολλών γειτονικών δήμων της Δυτικής Αττικής (Ανω Λιοσίων, Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Φυλής, Πετρούπολης, Ιλίου, Καματερού, Ζεφυρίου). Σημαντικά προβλήματα συσσώρευσης απορριμμάτων αρχίζουν να εμφανίζονται και στους δρόμους των δήμων του Λεκανοπεδίου, με τάση παραπέρα επιδείνωσης.

Το πρόβλημα - τονίζει η βουλευτής του ΚΚΕ - αναμένεται να οξυνθεί ακόμη περισσότερο, καθώς μετά τον πλήρη, μέσα στο επόμενο 15ήμερο, υπερκορεσμό του «ενδιάμεσου» κυττάρου, καμία προοπτική αντιμετώπισής του υπάρχει, ούτε καν προσωρινή. Ετσι, η κατάσταση οδηγείται, με μαθηματική πλέον ακρίβεια, σε τραγικό αδιέξοδο, με ευθύνη των προηγούμενων και της σημερινής κυβέρνησης και με τη συνενοχή των εμπλεκομένων οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΚΝΑ, ΤΕΔΚΝΑ, Τοπικές δημοτικές και νομαρχιακές αρχές). Απόπειρα για επαναφορά των σκουπιδιών στον κλειστό, πλέον, λόγω υπερκορεσμού ΧΥΤΑ,των Ανω Λιοσίων, μόνο σαν περιβαλλοντικό, υγειονομικό και εργασιακό έγκλημα μπορεί να χαρακτηριστεί.

Τέλος η Β. Νικολαΐδου ρωτά τι μέτρα έχει λάβει ή προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση, ώστε:

  • Να δοθεί άμεση λύση στο πρόβλημα, πριν πάρει εκρηκτικές διαστάσεις και μάλιστα μέσα στις γιορτές, να παύσει άμεσα η λειτουργία του υπερκορεσμένου «ενδιάμεσου» κυττάρου, να αποτραπεί κάθε απόπειρα «επιστροφής» των απορριμμάτων στον παλιό ΧΥΤΑ Α. Λιοσίων, να αποκατασταθεί όλος ο ΧΥΤΑ και να απορρυπανθεί η ευρύτερη περιοχή.
  • Να εντοπιστούν κατάλληλοι χώροι και να οργανωθούν σύγχρονες εγκαταστάσεις διάθεσης και επεξεργασίας απορριμμάτων, που έχει ανάγκη το πολεοδομικό συγκρότημα της Αττικής, με αποκλεισμό της ιδιαίτερα βεβαρημένης περιοχής του Θριασίου Πεδίου, αλλά και με αναζήτηση υποψήφιων χώρων και εκτός Αττικής.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανάγκη του λαού η διαχείριση των απορριμμάτων προς όφελός του (2019-03-30 00:00:00.0)
Κλείνει το Σάββατο η χωματερή, ουρές χιλιομέτρων από απορριμματοφόρα (2019-02-09 00:00:00.0)
Χρονοδιάγραμμα για να κλείσει η χωματερή (2014-11-12 00:00:00.0)
Επικίνδυνο αδιέξοδο (2007-01-04 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2006-08-17 00:00:00.0)
Μοναδικός αποδέκτης όλων των απορριμμάτων! (1998-06-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ