Τετάρτη 13 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
«Κείμενο εργασίας» το Σχέδιο Δράσης

Το τελικό σχέδιο θα διαμορφωθεί μέσα από σύσκεψη όλων των φορέων στην πρόληψη και στην απεξάρτηση, ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Υγείας μετά το αίτημα των φορέων για απόσυρση

Μετά τις έντονες αντιδράσεις των φορέων απεξάρτησης αλλά και πλήθους κοινωνικών φορέων για το λεγόμενο Εθνικό Σχέδιο Δράσης (ΕΣΔ) κατά των ναρκωτικών, ο υπουργός Υγείας έκανε ένα βήμα πίσω και ανακοίνωσε χτες ότι το ΕΣΔ είναι ένα «κείμενο εργασίας» και πως το τελικό σχέδιο με τις «ολοκληρωμένες δράσεις» θα διαμορφωθεί μέσα από σύσκεψη όλων των φορέων στην πρόληψη και στην απεξάρτηση.

Το ΕΣΔ συντάχτηκε από την ηγεσία του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) και το παρουσίασε στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τα Ναρκωτικά, ο υφυπουργός Υγείας Θανάσης Γιαννόπουλος. Ωστόσο όμως οι αντιδράσεις είχαν αρχίσει μόλις γνωστοποιήθηκαν οι αρχικοί σχεδιασμοί του ΕΣΔ και οι φορείς που αντιδρούσαν συγκρότησαν την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Φορέων Απεξάρτησης, που προχώρησαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου και διαμόρφωσαν άμεσο πρόγραμμα δράσης. Ανάμεσα στις κεντρικές δράσεις της Συντονιστικής Επιτροπής είναι η διαμαρτυρία στο υπουργείο Υγείας στις 19 Δεκέμβρη 2006, ώρα 5 μ.μ. και η διοργάνωση επιστημονικής ημερίδας στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Γενάρη του 2007 με θέμα την Εθνική Στρατηγική κατά των ναρκωτικών.

Προχτές ζήτησαν την απόσυρση του ΕΣΔ με κοινή ανακοίνωσή τους το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων, η Μονάδα Απεξάρτησης 18 Ανω (ΨΝΑ) και το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ).

Ετσι χτες το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Υγείας ανακοίνωσε ότι το «ΕΣΔ αποτελεί, στη φάση αυτή, κείμενο εργασίας το οποίο προετοίμασε ο ΟΚΑΝΑ». Και το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Υγείας προσθέτει: «Το τελικά διαμορφωμένο κείμενο με τις ολοκληρωμένες δράσεις και πολιτικές, θα παρουσιαστεί από τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, σε ειδική εκδήλωση η οποία θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2007. Στην κατεύθυνση της επεξεργασίας του ΕΣΔ για τα Ναρκωτικά, ο κ. Αβραμόπουλος θα συγκαλέσει την προσεχή εβδομάδα σύσκεψη, με τη συμμετοχή όλων των φορέων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της πρόληψης και της καταπολέμησης των ναρκωτικών».

Υποκατάστατα σε εβδομαδιαία βάση

Στο μεταξύ χτες η Θεραπευτική ομάδα του «18 Ανω» δημοσιοποίησε την πρόταση της επιστημονικής επιτροπής του ΟΚΑΝΑ που «εισάγει το μέτρο της χορήγησης μεθαδόνης και βουπρενορφίνης σε εβδομαδιαία βάση όπου η ποσότητα του υποκατάστατου για ολόκληρη την εβδομάδα θα δίνεται στον ίδιο τον εξαρτημένο μια φορά την εβδομάδα, χωρίς ουροληψία και με συνοπτικές διαδικασίες». Πριν τη δημοσιοποίηση είχε αντιδράσει έντονα στην πρόταση της Επιστημονικής Επιτροπής του ΟΚΑΝΑ και η Επιτροπή Εργαζομένων στο Θεραπευτικό Πρόγραμμα «18 Ανω».

«Η απόφαση, σημειώνει η ανακοίνωση της θεραπευτικής Ομάδας του "18 Ανω", καταργεί ουσιαστικά την ψυχοκοινωνική στήριξη των εξαρτημένων, αφού προτείνει τη δημιουργία ενός ειδικού κέντρου ψυχοκοινωνικής στήριξης, όπου δεκαπέντε ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί θα προσφέρουν υπηρεσίες σε όποιο από τα χιλιάδες άτομα στα οποία θα χορηγείται η μεθαδόνη ή η βουπρενορφίνη, το ζητήσει!».

Ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, Κώστας Μπάλλας, δήλωσε στο «Ρ» ότι αυτό το μέτρο είναι πολύ μελλοντικό και θα εφαρμοστεί εφόσον υπάρξει εμπιστοσύνη στο θεραπευόμενο, στον οποίο θα έχει εξασφαλιστεί και ψυχοκοινωνική υποστήριξη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ