Τετάρτη 13 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στη Μαλαισίνα

Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι, σχετικά με την ασθενή σεισμική δόνηση μεγέθους 4,5 Ρίχτερ, που σημειώθηκε χτες στις 8 το πρωί με επίκεντρο την περιοχή της Μαλαισίνας, δηλαδή πολύ κοντά στο ρήγμα της Αταλάντης. Ο σεισμός έγινε αισθητός στη Φθιώτιδα, στη Βοιωτία, στην Εύβοια και την Αττική, χωρίς ωστόσο να αναφερθούν κάποιες ζημιές.

Σημειώνουμε ότι το ρήγμα της Αταλάντης, μήκους 38 περίπου χιλιομέτρων, θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα, αλλά η τελευταία φορά που έδωσε πολύ ισχυρό σεισμό ήταν το 1894, όταν σημειώθηκε σεισμός 7 Ρίχτερ με 300 περίπου νεκρούς. Από τότε το ρήγμα ξανάδωσε σεισμό (5,2 Ρίχτερ) το 1974.

Οι περισσότεροι σεισμολόγοι πιστεύουν ότι το χτεσινό περιστατικό ήταν ένα μεμονωμένο γεγονός. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι τις 8 το βράδυ δεν υπήρξε κανένας μετασεισμός. Πάντως, με αφορμή το σεισμό, επιστήμονες τόνιζαν ότι μέχρι πρότινος θεωρούσαν πως το ρήγμα της Αταλάντης δίνει μεγάλους σεισμούς κάθε 100 χρόνια, αλλά με βάση νεότερες έρευνες η χρονική περίοδος επαναφοράς μπορεί να είναι της τάξης των 1.000 και πλέον χρόνων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ