Τετάρτη 13 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΛΟΓΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΣΕ ΤΕΔΚ - ΚΕΔΚΕ
Αλλοιώνεται η ψήφος με... άλλη διαδικασία

Στο ίδιο έργο θεατές βρίσκονται για μια ακόμη φορά οι εργαζόμενοι, «βλέποντας» την ψήφο τους να γίνεται αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης υπέρ της εκάστοτε κυβέρνησης. Με σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, το υπουργείο Εσωτερικών αλλάζει τον τρόπο εκλογής των αντιπροσώπων στις Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων των νομών και στην Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας, με στόχο τον έλεγχο της τελευταίας από τη ΝΔ.

Ανάλογα και με τον ίδιο στόχο έχει λειτουργήσει και το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να ελέγξει τους συσχετισμούς στα συλλογικά όργανα της ΤΑ, την αντιπροσωπευτικότητα της οποίας έχουν αμφότερα τα κόμματα του δικομματισμού καταπατήσει μην προωθώντας την απλή αναλογική στην εκλογή των δημοτικών και κοινοτικών συμβουλίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο σχέδιο προβλέπει:

  • Την αύξηση του αριθμού των αντιπροσώπων που στέλνουν οι δήμοι στις ΤΕΔΚ, με πληθυσμιακά κριτήρια. Αυτό σημαίνει ότι μεγάλοι δήμοι (στους οποίους η ΝΔ φαίνεται να έχει αρκετή δύναμη, όπως για παράδειγμα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη κλπ.) θα έχουν περισσότερους αντιπροσώπους στις ΤΕΔΚ.
  • Το άνοιγμα της «ψαλίδας» ανάμεσα στους αντιπροσώπους που στέλνουν στις ΤΕΔΚ οι παρατάξεις της πλειοψηφίας και αυτές της μειοψηφίας. Αυτό σημαίνει ότι στις «μεγάλες» ΤΕΔΚ, οι αντιπρόσωποι των πλειοψηφιών, δηλαδή των παρατάξεων που είναι δημοτική αρχή, θα είναι πολύ περισσότεροι.
  • Την εκπροσώπηση των κοινοτήτων στις ΤΕΔΚ όχι μόνο από τους προέδρους αυτών, όπως ισχύει σήμερα, αλλά και από επιπλέον αντιπροσώπους.

Με τη σειρά τους οι αλλαγές αυτές θα επηρεάσουν και τους συσχετισμούς στην εκλογή του προεδρείου της ΚΕΔΚΕ, το οποίο εκλέγεται από αντιπροσώπους των ΤΕΔΚ. Σημασία έχει ότι παραμένει ο καλπονοθευτικός τρόπος εκλογής των αντιπροσώπων των δήμων στις ΤΕΔΚ, αφού δεν ισχύει σε αυτή την περίπτωση η απλή αναλογική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ