Τρίτη 19 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΣΚ ΟΤΕ
Να καταδικάσουν οι εργαζόμενοι τα προγράμματα «εθελούσιας αποχώρησης»

Μετά την απόλυση εργαζόμενου με 33 χρόνια υπηρεσίας στα Γιάννενα και την ανακοίνωση του νέου συστήματος «αξιολόγησης» και ατομικής στοχοθεσίας, ήρθε, καθόλου τυχαία, η ανακοίνωση από τη διοίκηση του ΟΤΕ για ένα ακόμα πρόγραμμα «εθελούσιων» απολύσεων, με στόχο τη νέα μείωση του προσωπικού κατά περίπου 300 εργαζόμενους.

Οπως σημειώνει η ΕΣΚ σε ανακοίνωσή της, τα προγράμματα αυτά εξυπηρετούν «τις στρατηγικές επιδιώξεις της εργοδοσίας για την ενίσχυση της κερδοφορίας της, παράλληλα με τις συγχωνεύσεις, τις αναδιοργανώσεις και τους κάθε είδους μετασχηματισμούς. (...) εξασφαλίζει τη μείωση "μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους"».

Προκειμένου η διοίκηση του ΟΤΕ να υλοποιήσει τους σχεδιασμούς της, «αποθρασυνόμενη από τη συνολική στάση του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού εντείνει τις πιέσεις και τον ωμό εκβιασμό σε συγκεκριμένες κατηγορίες που θέλει να "ξεφορτωθεί". Ιδιαίτερα προς τους εργαζόμενους στη φύλαξη, στην καθαριότητα και, με την απόλυση του συναδέλφου στα Γιάννενα, στους εργαζόμενους των εμπορικών καταστημάτων. Δεν είναι τυχαίο ότι το νέο σύστημα "αξιολόγησης" με την ατομική στοχοθεσία ανακοινώθηκε λίγες μέρες πριν την ανακοίνωση του προγράμματος».

Η ΕΣΚ απευθύνεται στους εργαζόμενους, επισημαίνοντας ότι «το φετινό πρόγραμμα είναι χειρότερο από το περσινό στη βάση της φορομπηχτικής πολιτικής και το θεσμοθετημένο - αντιασφαλιστικό νομοθετικό πλαίσιο. Υπάρχει σοβαρότατος κίνδυνος στο όνομα της "καθαρής εξόδου" να έρθει νέα αντιασφαλιστική επίθεση, αλλάζοντας τους όρους και τις προϋποθέσεις που κατοχυρώνεται το δικαίωμα στη συνταξιοδότηση. Σε μια τέτοια περίπτωση, δεν υπάρχει τίποτα που να διασφαλίσει, όσους επιλέξουν να κάνουν χρήση του προγράμματος, ότι τελικά θα συνταξιοδοτηθούν».

Περαιτέρω, η ΕΣΚ παρουσιάζει την αρνητική πείρα για τους εργαζόμενους από την εφαρμογή των προηγούμενων προγραμμάτων. Συνέπειες αυτών ήταν η μείωση ή και κατάργηση των σταθερών σχέσεων εργασίας με μερική αντικατάστασή τους από ελαστικές μορφές, φτηνές και ευέλικτες. Η ακραία εντατικοποίηση της εργασίας, αφού όλο και λιγότεροι εργαζόμενοι καλούνται να βγάλουν όλο και περισσότερο έργο. Το χάσιμο πάνω από το 40% των θέσεων εργασίας με συγκροτημένα δικαιώματα, σοβαρές επιπτώσεις στα ήδη ελλειμματικά ασφαλιστικά ταμεία.

Σε όλα αυτά η αντίδραση των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών στην Ομοσπονδία και στα σωματεία στον όμιλο ΟΤΕ ήταν να στηρίξουν την ανταγωνιστικότητα της εταιρείας, τον μονόδρομο της ΕΕ και τους «κοινωνικούς διαλόγους». Ακόμα και τώρα «αρνούνται να πάρουν ξεκάθαρη θέση για τον χαρακτήρα των "εθελούσιων απολύσεων"».

Η απάντηση των εργαζομένων, τονίζει η ΕΣΚ, «πρέπει να είναι ενιαία. Αντίσταση και αγώνας στην αντεργατική πολιτική (...) Να καταδικαστούν στη συνείδηση των εργαζομένων τα προγράμματα εθελούσιας αποχώρησης, ως λύση βολική για τις επιδιώξεις της εργοδοσίας. Αμεσα να γίνουν προσλήψεις σε προσωπικό και να ενταχθούν οι ευέλικτοι, μισοαπασχολούμενοι εργαζόμενοι μέσω των τρίτων εταιρειών στον όμιλο. Ενιαία ΣΣΕ που να καλύπτει όλους τους εργαζόμενους στον όμιλο ΟΤΕ. Να δώσουμε ηχηρή απάντηση και μήνυμα αντίστασης και ανυπακοής, μαζί με τα 530 σωματεία που παλεύουν γνωρίζοντας καλά τι σημαίνει ΣΣΕ, χωρίς απώλειες και με την ικανοποίηση των σημερινών αναγκών μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ