Σάββατο 29 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΜΙΛΙΑ ΚΛΙΝΤΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ
«Οράματα» της «νέας τάξης»
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-

Την τελευταία «παράσταση» ως Πρόεδρος των ΗΠΑ, έδωσε την Πέμπτη το βράδυ -τοπική ώρα- ο Μπιλ Κλίντον, με την ετήσια ομιλία, την όγδοη κατά σειρά, νώπιον και των δύο στρωμάτων του Κογκρέσου για την «Κατάσταση του Εθνους», σε μια στιγμή που η κούρσα των διαδόχων της θέσης του Λευκού Οίκου έχει ανάψει.

Από την εισαγωγή κιόλας σε μια ομιλία, που κράτησε 90 λεπτά και αποτελεί ρεκόρ για τη σύντομη ιστορία των ΗΠΑ, ο Κλίντον έθεσε επί τάπητος και των ώτων του έθνους ένα μεγαλόπνοο πρόγραμμα για τις επόμενες δεκαετίες. Στόχος, η στήριξη της «φημισμένης» αμερικανικής μεσαίας τάξης, ο πυρήνας του αμερικανικού ονείρου, που πλέον κινείται στη σφαίρα της φαντασίας, καθώς δέχτηκε ανηλεή επίθεση μέχρι τελικής εξοντώσεως από όλους τους Προέδρους, από τα τέλη της δεκαετίας του '70, προκειμένου να «οικοδομηθεί» η ελεύθερη αγορά.

Ενα σχέδιο που ο Κλίντον το ονόμασε «αμερικανική επανάσταση για τον 21 αιώνα, αφού κρίνει ότι ήρθε επιτέλους η ώρα μια και «ουδέποτε δεν είχαμε μια τέτοια ευκαιρία» για τις ΗΠΑ, «να οικοδομήσουν την ιδανική ένωση με βάση τα όσα ονειρεύονταν οι ιδρυτές μας». Με αυτόν τον τρόπο ο Κλίντον ξεκίνησε την ομιλία του, δανειζόμενος εκφράσεις που εμπεριέχονται στον πρόλογο του αμερικανικού Συντάγματος.

Με στόχο τη μεσαία τάξη

Το όραμα του Κλίντον, η αμερικανική επανάσταση του αιώνα που μόλις ξεκινά, στηρίζεται σε τρεις βασικούς άξονες. Την οικονομία, την παιδεία και την εξωτερική πολιτική.

Για τα δύο πρώτα ζητήματα, με βάση την καλή πορεία της οικονομίας, ο Κλίντον έκανε μια σειρά προτάσεων που θα ανακουφίσουν τις ασθενέστερες τάξεις και θα βελτιώσουν την κατάσταση στους τομείς της υγείας και της παιδείας!

Συνεπώς, πρότεινε μείωση φόρων συνολικού ύψους 350 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την επόμενη δεκαετία, κάτι που θα ωφελήσει κυρίως τα μεσαία στρώματα. Για τον τομέα της υγείας πρότεινε επενδύσεις ύψους 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην προσεχή δεκαετία, με στόχο να γίνει πιο προσιτή για τον μέσο Αμερικανό η εξασφάλιση υγειονομικής περίθαλψης. Για την Παιδεία, ο Κλίντον πρότεινε σημαντική αύξηση των δαπανών, ώστε να βελτιωθούν τα προγράμματα διδασκαλίας μετά την αποφοίτηση των παιδιών, να προσληφθούν εκπαιδευτικοί, για να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη, να χτιστούν νέα σχολεία και να δημιουργηθούν προγράμματα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών.

Αναφερόμενος στο θέμα του δημόσιου χρέους, ο Κλίντον επισήμανε ότι είναι εφικτή η αποπληρωμή του στα προσεχή 13 χρόνια, ώστε οι Ηνωμένες Πολιτείες να μην έχουν κανένα χρέος για πρώτη φορά από το 1835.

Οσο για την εξωτερική πολιτική, ο Μπιλ Κλίντον ανέφερε στην ομιλία του ότι θα πρέπει να ενθαρρυνθούν η Κίνα και η Ρωσία, ώστε να εξελιχθούν σε δημοκρατικά έθνη, που θα έχουν ευημερία και σταθερότητα. Για το λόγο αυτό, απηύθυνε έκκληση στο Κογκρέσο να εγκρίνει την πρόταση να δοθεί στην Κίνα το καθεστώς του ευνοούμενου εμπορικού εταίρου και να εξομαλυνθούν οι εμπορικές σχέσεις με το Πεκίνο, ώστε να γίνει η Κίνα μέλος του ΠΟΕ «το ταχύτερο δυνατό, αυτόν το χρόνο». Αναφερόμενος στη Ρωσία, ο Μπιλ Κλίντον επισήμανε ότι ο πόλεμος στην Τσετσενία είναι «βάναυσος και άνευ αντικειμένου» και πρόσθεσε ότι αποτελεί εμπόδιο για την ανάπτυξη της χώρας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνέχεια στο σίριαλ (1998-09-19 00:00:00.0)
"Δύσκολες ώρες" για τον Κλίντον (1998-09-11 00:00:00.0)
Επανεξετάζει την τακτική της η Ουάσιγκτον (1998-05-12 00:00:00.0)
"Απερίσπαστος" πλέον ο Ντόουλ (1996-05-17 00:00:00.0)
Η πολιτική της... υπερβολής (1996-05-05 00:00:00.0)
Ψηφίστηκε τελικά ο προϋπολογισμός... (1996-04-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ