Σάββατο 29 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Αλλο ένα σκάνδαλο για τον πρώην υπουργό Οικονομικών

Ο Ντομινίκ Στράους Καν

Associated Press

Ο Ντομινίκ Στράους Καν
ΠΑΡΙΣΙ.-

Από το ένα σκάνδαλο στο άλλο φαίνεται ότι οδεύει ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Ντομινίκ Στράους - Καν, ένας από τους στυλοβάτες της κυβέρνησης Ζοσπέν μέχρι τις αρχές Νοέμβρη, οπότε και παραιτήθηκε υπό το βάρος ενός, ακόμη, οικονομικού σκανδάλου.

Επιβεβαιώθηκε, χτες, από τους δικηγόρους τού πάλαι ποτέ ισχυρού ανδρός της γαλλικής οικονομίας ότι οι δικαστές που διεξάγουν έρευνα για την οικονομική διαφθορά, που στιγμάτισε την πρώην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Elf - Acquitaine, έστρεψαν τα βέλη τους και σε βάρος του. Ο δικηγόρος Ζαν Βέιλ παραδέχτηκε ότι οι δικαστικές αρχές έχουν, ήδη, δρομολογήσει τη διαδικασία σε βάρος του Ντομινίκ Στράους - Καν, πληροφορία που, τις τελευταίες μέρες, είχε κυριαρχήσει και είχε δημοσιεύσει πρώτη η εφημερίδα «Le Monde».

Ο Βέιλ απέφυγε να δώσει περισσότερες πληροφορίες και δε θέλησε να διευκρινίσει για ποιον ακριβώς λόγο διώκεται ο πρώην υπουργός. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας ο Στράους - Καν κατηγορείται ότι είχε μεθοδεύσει την πληρωμή της προσωπικής του γραμματέα από την Elf, ενώ η ίδια ουδέποτε εργάστηκε στην πετρελαϊκή εταιρία, αλλά, αντίθετα, εργαζόταν σε μια ιδιωτική επιχείρηση, στην οποία συμμετείχε ο πρώην υπουργός. Οπως υποστηρίζει το δημοσίευμα, οι παράτυποι μισθοί που κατέβαλε στην Εβελύν Ντυβάλ η Elf αγγίζουν τα 190.000 φράγκα, δηλαδή 9,5 εκατομμύρια δραχμές.

Το νέο σκάνδαλο επισκίασε την, όπως δείχνουν τα πράγματα μέχρι στιγμής, απαλλαγή του Ντομινίκ Στράους - Καν για την άλλη υπόθεση απάτης, που τον οδήγησε σε εγκατάλειψη της υπουργικής του θέσης. Σε εκείνη την υπόθεση, ο υπουργός Οικονομικών ήταν ύποπτος για παραλαβή παράτυπης αμοιβής ύψους 21 δισεκατομμυρίων φράγκων από τον όμιλο φοιτητικών ασφαλίσεων MNEF, όπου εμφανιζόταν ως σύμβουλος χωρίς, όμως, να υπάρχουν αποδείξεις για την εργασία που πρόσφερε, πριν αναλάβει υπουργικά καθήκοντα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενοχοι και έπεται συνέχεια για τον Ντιμά (2001-05-31 00:00:00.0)
Στη δίνη των οικονομικών σκανδάλων (2001-02-18 00:00:00.0)
Συνελήφθη και ο τελευταίος κατηγορούμενος (2001-02-03 00:00:00.0)
Μια "ομιχλώδης" συμφωνία εθνικής σημασίας (1999-03-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ