Σάββατο 29 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Κορυφώνεται η δυτική «πίεση»

Η επίσκεψη Αναν στη Μόσχα και οι δηλώσεις Ρόμπερτσον στο Κίεβο υπογραμμίζουν την «αδημονία» της Δύσης να βρεθεί συμφέρουσα «λύση» στο Τσετσενικό

Καθαρισμός πυροβόλου από Ρώσους στρατιώτες στην περιοχή της Τσετσενίας

Associated Press

Καθαρισμός πυροβόλου από Ρώσους στρατιώτες στην περιοχή της Τσετσενίας
ΜΟΣΧΑ - ΓΚΡΟΖΝΙ - ΚΙΕΒΟ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Ενώ οι μάχες εκ του συστάδην συνεχίζονταν χθες στην καρδιά του Γκρόζνι, ο εκτελών χρέη Προέδρου της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν, πραγματοποιούσε συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Αναν. Μετά την αναγκαία ανταλλαγή φιλοφρονήσεων και τις δηλώσεις «ικανοποίησης» (Πούτιν) για το καλό επίπεδο των σχέσεων Μόσχας και ΟΗΕ, η συζήτηση ήρθε στο «ψητό», όπως τουλάχιστον το βλέπει η Δύση: τη σύγκρουση στην Τσετσενία. Ο Αναν είπε ότι «είναι ανάγκη να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στην προστασία των δικαιωμάτων του πληθυσμού της Τσετσενίας» (τα «δικαιώματα» έχουν γίνει τελευταία κάτι σαν ανεκτίμητο εργαλείο στη γεωπολιτική σκακιέρα). Ο Αναν συναντήθηκε το μεσημέρι και με το Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανόφ, αλλά δεν προέκυψε κάτι «θετικό», σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, από τη «διακριτική» πίεση που άσκησε ο ΓΓ του ΟΗΕ..

Πολύ λιγότερο «διακριτικός» εμφανίστηκε στις δικές του δηλώσεις ο Βρετανός λόρδος, Τζορτζ Ρόμπερτσον, γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ. Η... εξοχότης του κάλεσε σε έντονο ύφος «τη Ρωσία να επιλύσει με ειρηνικά μέσα τη σύγκρουση» στην Τσετσενία, αφού «το ΝΑΤΟ έχει καταστήσει απολύτως σαφή τη θέση του - πιστεύουμε ότι μία πολιτική διαδικασία είναι απολύτως αναγκαία».

Ο Ρόμπερτσον, στη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Ουκρανία, εξέφρασε με «έμμεσο, αλλά σαφή» τρόπο τη «δυσφορία» της Δύσης για την κατάσταση στην Τσετσενία. Οπως λένε αναλυτές, η επίδειξη των «θερμών σχέσεων» μεταξύ Κιέβου και ΝΑΤΟ στη διάρκεια της επίσκεψης του Ρόμπερτσον, έρχεται σε χτυπητή αντίθεση με την ψυχρότητα που διέπει τις σχέσεις της Συμμαχίας με τη Μόσχα, μετά τις νατοϊκές αεροπορικές επιδρομές κατά της Γιουγκοσλαβίας.

Στο μεταξύ στη Μόσχα ένας εκ των διοικητών των ρωσικών δυνάμεων στην Τσετσενία, ο στρατηγός Γκενάντι Τρόσεφ, δήλωσε σήμερα ότι οι περισσότεροι άμαχοι που έχουν παραμείνει στο Γκρόζνι βρίσκονται σε περιοχές που τελούν υπό ρωσικό έλεγχο. Σύμφωνα με τη δήλωση του Ρώσου στρατηγού, που μεταδίδει το πρακτορείο «Itar-Tass», αυτή τη στιγμή παραμένουν σε περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών, μόνο ελάχιστοι πολίτες. Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν υπολογίσει τον αριθμό των εγκλωβισμένων, στο πολιορκούμενο Γκρόζνι, αμάχων σε 10.000 έως 40.000.

Σε μια ακόμη εξέλιξη σχετιζόμενη με την Τσετσενία, δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το ινστιτούτο VTSIOM και δημοσιεύτηκε χθες στις ρωσικές εφημερίδες, «έβγαλε» το συμπέρασμα πως οι μισοί Ρώσοι (52%) πιστεύουν ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα γίνονται σεβαστά στην Τσετσενία, παράλληλα όμως ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό - 35% - «συμφωνεί» με τις κατηγορίες της Δύσης, σύμφωνα με τις οποίες στη διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Μόσχας στην Τσετσενία παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μεταξύ των ερωτηθέντων, το 38% πιστεύει ότι η Ρωσία πρέπει να συνεχίσει την ίδια εσωτερική και εξωτερική πολιτική όσον αφορά την Τσετσενία, ενώ αντίθετα το 22% θεωρεί ότι η Ρωσία πρέπει να αναθεωρήσει την πολιτική της στην Τσετσενία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σφοδρές μάχες (2000-01-05 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η πολιορκία του Γκρόζνι (1999-12-23 00:00:00.0)
Νέες απαγωγές και όξυνση (1996-01-27 00:00:00.0)
Νέες επιχειρήσεις στην Τσετσενία (1995-01-24 00:00:00.0)
Μεταφορά του πολέμου σε άλλα μέτωπα (1995-01-21 00:00:00.0)
Σιγή και έντονες επικρίσεις για την Τσετσενία (1995-01-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ