Παρασκευή 29 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
Στο Ελσίνκι στις 16 Ιούλη η συνάντηση Πούτιν - Τραμπ

Οπως ανακοινώθηκε χτες ταυτόχρονα από το Κρεμλίνο και τον Λευκό Οίκο, η συνάντηση των Προέδρων της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα πραγματοποιηθεί στις 16 Ιούλη στο Ελσίνκι.

Ο σύμβουλος του Πούτιν, Γιούρι Ουσάκοφ, είχε αναφέρει ότι «η συνάντηση αυτή σχεδιαζόταν εδώ και καιρό και έχει τεράστια σημασία και για τη Ρωσία και για την Αμερική σε διμερές επίπεδο. Ομως έχει τεράστια σημασία και για όλη τη διεθνή κατάσταση. Νομίζω ότι θα είναι το κύριο γεγονός αυτού του καλοκαιριού».

Από την πλευρά του, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Τραμπ, Τζον Μπόλτον, που βρέθηκε τις προηγούμενες μέρες στη Μόσχα, είχε δηλώσει μετά τη συνάντηση με τον Ουσάκοφ ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος θα θέσει «ολόκληρο το φάσμα των θεμάτων» στον Πούτιν, στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής των δύο ηγετών.

Πριν οριστεί η φινλανδική πρωτεύουσα ως τόπος διεξαγωγής της Συνόδου, όπως είχε προτείνει ο Τραμπ, Ρώσοι αξιωματούχοι είχαν δηλώσει ότι προτιμούν τη Βιέννη, ενώ υπήρχε επίσης το ενδεχόμενο να γίνει στις Βρυξέλλες, μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 11 - 12 Ιούλη.

Στην ατζέντα της συνάντησης θα είναι η κατάσταση στη Συρία και στην Ουκρανία, οι εξελίξεις στην Κορεατική Χερσόνησο, όπως και οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, που εξακολουθούν να είναι παγωμένες σε πολλά επίπεδα. Σύμφωνα με τα όσα μεταφέρονται, κυρίως από τη ρωσική πλευρά, Πούτιν και Τραμπ μετά το τέλος της συνάντησης θα προβούν σε κοινή δήλωση για τα ζητήματα διεθνούς ασφάλειας. Κατά τον Ουσάκοφ, η κοινή δήλωση «θα σκιαγραφήσει τα περαιτέρω βήματα των δύο μερών, στο πλαίσιο της βελτίωσης των διμερών σχέσεων, των κοινών δράσεων στη διεθνή σκηνή, των εγγυήσεων της διεθνούς σταθερότητας και ασφάλειας».

Οπως φαίνεται, σημαντικό ρόλο στο να προγραμματιστεί η συνάντηση έπαιξε και ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο, που διατηρεί καλές σχέσεις τόσο με τον Τραμπ όσο και με τον Πούτιν. Σύμφωνα με τη φιλανδική προεδρία, ο Νιίστο, σε συναντήσεις που θα έχει με τους δύο ηγέτες, θα θέσει τα ζητήματα της κατάστασης στη Βαλτική, όπως και της εκμετάλλευσης της Αρκτικής.

Το Ελσίνκι φιλοξένησε πολλές συναντήσεις υψηλού επιπέδου στο παρελθόν και τη γνωστή Συνδιάσκεψη για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη το 1975, με πρωτοβουλία της ΕΣΣΔ και των άλλων σοσιαλιστικών χωρών της εποχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ