Παρασκευή 29 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Διείσδυση με «όχημα» τις «μεταρρυθμίσεις»

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ - ΚΙΕΒΟ.--

Τη στήριξή τους στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις της Ουκρανίας ως «ανάχωμα» απέναντι στη «ρωσική επιθετικότητα» εξέφρασαν η ΕΕ και ο Καναδάς στο προχτεσινό δεύτερο διεθνές συνέδριο, που έγινε στην Κοπεγχάγη με θέμα την πορεία των μεταρρυθμίσεων στη χώρα. Στο συνέδριο συμμετείχαν η επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, αρκετοί ΥΠΕΞ ευρωπαϊκών κρατών, Καναδοί αξιωματούχοι, δείχνοντας το πολιτικό και οικονομικό ενδιαφέρον τους για διείσδυση των μονοπωλιακών τους ομίλων στη χώρα. Το 1ο αντίστοιχο συνέδριο έγινε πέρυσι το καλοκαίρι στο Λονδίνο και το επόμενο θα γίνει στον Καναδά.

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Γκρόισμαν, είπε ότι προτεραιότητα το 2018 - '19 θα δοθεί στην ιδιωτικοποίηση των κρατικών επιχειρήσεων, τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, την αποκέντρωση, την καταπολέμηση της διαφθοράς, τη μεταρρύθμιση της αγοράς γης, της δημόσιας διοίκησης και του ενεργειακού τομέα, την ανάπτυξη υποδομών, την καινοτομία και την ψηφιοποίηση. Η Ουκρανία έχει λάβει περίπου τα μισά από το πακέτο δανείων ύψους 17,5 δισ. δολαρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εξαιτίας του αργού ρυθμού μεταρρυθμίσεων.

Ο Δανός πρωθυπουργός, Λαρς Λέκε Ράσμουσεν, ζήτησε επιτάχυνση των πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων, που «είναι το "εισιτήριο" της Ουκρανίας προς την ελευθερία και τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα». Η δανέζικη κυβέρνηση έχει εκφράσει έντονο ενδιαφέρον για την Ουκρανία, αντιτίθεται στον ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου «Nord Stream 2» και ζητά η Ουκρανία να παραμείνει χώρα διέλευσης του ρωσικού αερίου και μετά την ολοκλήρωση του νέου αγωγού.

«Η Δανία υποστηρίζει την Ουκρανία στον τομέα της Ενέργειας. Ειδικότερα, ο προϋπολογισμός της ουκρανικής - δανέζικης ενεργειακής συνεργασίας ανέρχεται σε 82 εκατ. δολάρια», είπε ο Ράσμουσεν, σημειώνοντας τη «σημαντική πρόοδο της Ουκρανίας στον ενεργειακό τομέα τα τελευταία χρόνια». Πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητο να συνεχιστούν οι εργασίες για να καταστεί η Ουκρανία ανεξάρτητη από τις ρωσικές πηγές Ενέργειας. Επίσης η δανέζικη κυβέρνηση θα διαθέσει 72 εκατ. ευρώ τα επόμενα πέντε χρόνια για πολιτικές μεταρρυθμίσεις και οικονομική ανάπτυξη στην Ουκρανία.

Στην κοινή τελική ανακοίνωση, οι κυβερνήσεις της Μεγάλης Βρετανίας, της Δανίας και του Καναδά επιβεβαιώνουν την αφοσίωσή τους «στην υποστήριξη του μεταρρυθμιστικού έργου της ουκρανικής κυβέρνησης» και τονίζουν ότι «μια ευημερούσα και ανθεκτική Ουκρανία παραμένει βασικής στρατηγικής σημασίας για την Ευρώπη και την ευρύτερη διεθνή κοινότητα και είναι η καλύτερη απάντηση της Ουκρανίας στη ρωσική επιθετικότητα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ