Παρασκευή 29 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Επαφές για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης

Συγχαρητήρια στον Ερντογάν έδωσε και ο γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας τη σημασία που έχει η Αγκυρα για τη λυκοσυμμαχία

Ερντογάν, Μπαχτσελί και ο πρωθυπουργός Γιλντιρίμ (η θέση του οποίου σταματά να υπάρχει με το προεδρικό σύστημα) συναντήθηκαν προχτές στην Αγκυρα
Ερντογάν, Μπαχτσελί και ο πρωθυπουργός Γιλντιρίμ (η θέση του οποίου σταματά να υπάρχει με το προεδρικό σύστημα) συναντήθηκαν προχτές στην Αγκυρα
ΑΓΚΥΡΑ.--

Ο Ρ. Τ. Ερντογάν, επανεκλεγείς Πρόεδρος της Τουρκίας και ηγέτης του ΑΚΡ, που ήρθε πρώτο στις βουλευτικές εκλογές, είχε προχτές την πρώτη του συνάντηση με τον ηγέτη του εθνικιστικού ΜΗΡ, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, στο πλαίσιο των επαφών για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, μετά τις εκλογές στις οποίες τα δύο κόμματα συνεργάστηκαν στο πλαίσιο του εκλογικού σχήματος «Λαϊκή Συμμαχία».

Θυμίζουμε ότι ΑΚΡ και ΜΗΡ ελέγχουν 295 και 48 έδρες αντίστοιχα στη νέα 600μελή Βουλή, ενώ στις προεδρικές η συνεργασία τους απέσπασε 52,6%. Δηλαδή, το ΑΚΡ διατήρησε μεν τη πρωτιά, όχι όμως και την απόλυτη πλειοψηφία. Από τη μεριά του ΜΗΡ, ο αντιπρόεδρος Μουσταφά Καλαϊτσί δήλωσε ότι «τα στελέχη μας είναι έτοιμα», καθώς διαμορφώνονται ανταλλάγματα για να βρεθούν «ισορροπίες» που θα εξυπηρετήσουν την πιο αποφασιστική υπεράσπιση των αναγκών του τουρκικού κεφαλαίου. Να σημειωθεί πάντως ότι ο Μπαχτσελί διέγραψε τον βουλευτή Καχρανμαράς Σεφέρ Αϊκάν, που εξελέγη για πρώτη φορά και στις αρχές της βδομάδας είχε δηλώσει ότι «το ΜΗΡ έχει κρίσιμη θέση στο κοινοβούλιο και ο πρόεδρός του έσωσε τον Ερντογάν και το ΑΚΡ». Ο Μπαχτσελί φέρεται να δυσαρεστήθηκε με τις δηλώσεις Αϊκάν, επειδή «βλάπτουν το πνεύμα της συμμαχίας». Την ίδια στιγμή, η «Σαμπάχ» εμφανίζει τους Ερντογάν και Μπαχτσελί να συμφωνούν ότι το καθεστώς έκτακτης ανάγκης, που έχει επιβληθεί στη χώρα από τον Ιούλη του 2016, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, δεν χρειάζεται να παραταθεί ξανά.

Επισημάνσεις για τις σχέσεις με ΗΠΑ και ΕΕ

Συγχαρητήρια για την επανεκλογή του έδωσε στον Ερντογάν και ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος τόνισε τη σημασία που διαδραματίζει η Τουρκία ως μέλος της Συμμαχίας. Από τη μεριά του ο Ερντογάν - σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ - τον διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία θα παραμείνει αφοσιωμένη στο ΝΑΤΟ και η συμβολή της θα συνεχιστεί όλο και περισσότερο.

Την ίδια στιγμή, ενδεικτικές των περιπλεκόμενων παζαριών είναι και οι δηλώσεις που έκανε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, μιλώντας σε Επιτροπή της Γερουσίας. Υποστήριξε ότι μετά τις εκλογές στην Τουρκία μπορεί να ξεκινήσει «μια ακόμα πιο παραγωγική συζήτηση» με τις ΗΠΑ. Η συνολική πορεία των αμερικανοτουρκικών σχέσεων αντιμετωπίζει δυσκολίες, ανέφερε ο Πομπέο, και υπάρχουν ζητήματα τα οποία είναι «ακόμα ανοιχτά». Ερωτηθείς για το θέμα της παράδοσης των αμερικανικών μαχητικών «F-35» στην Τουρκία και για τις επικλήσεις γερουσιαστών ότι πρέπει οι ΗΠΑ να απαιτήσουν δημόσια διαβεβαίωση από την Τουρκία ότι δεν πρόκειται να προβεί στην απόκτηση του ρωσικού αμυντικού συστήματος «S-400», ο Αμερικανός ΥΠΕΞ σημείωσε: «Εχουμε υπάρξει πολύ ξεκάθαροι με την Τουρκία όσον αφορά τους κινδύνους που σχετίζονται με την απόκτηση των "S-400"».

Ισχυρίστηκε πάντως ότι έχει καταγραφεί «σημαντική πρόοδος» το τελευταίο διάστημα, και επικαλέστηκε γι' αυτό την τελευταία «συνεννόηση» που έγινε για την περιοχή Μανμπίτζ της Συρίας, την οποία βέβαια κάθε πλευρά ερμηνεύει και αξιοποιεί κατά το δοκούν (αναλυτικά στη σελ. 24, στο θέμα για τις εξελίξεις στη Συρία).

Τις σύνθετες σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση βεβαιώνουν και οι αντιδράσεις του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για την τελευταία απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών και Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, όπου αναφέρεται ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία βρίσκονται σε «ακινησία» και «η Τουρκία έχει απομακρυνθεί κι άλλο από την ΕΕ». Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο χαρακτηρίζει «υποκριτικές» και «προκατειλημμένες» τις ενέργειες της ΕΕ και αναφέρει ότι «για άλλη μια φορά φαίνεται πως η ΕΕ δεν αντιμετωπίζει την Τουρκία δίκαια και ειλικρινά». Συνεχίζει επισημαίνοντας ότι η ανακοίνωση των Ευρωπαίων υπουργών «δεν έχει συνοχή» και αντανακλά την «προκατειλημμένη και άδικη συμπεριφορά» της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία. Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ είπε ότι η ανακοίνωση δείχνει «σύγχυση» και «έλλειψη οράματος» και ότι είναι «γεμάτη αντιφάσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ